19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTratarea hipertensiunii arteriale prin fitoterapie

Tratarea hipertensiunii arteriale prin fitoterapie

Exista plante medicinale care au un efect sedativ si de reducere a stresului, una din cauzele principale ale producerii hipertensiunii arteriale (HTA), potrivit www.apifitoterapie.ro.


Talpa-gâstei este o planta cu un bun efect calmant si se recomanda mai ales in cazul HTA care survine pe un fond de iritabilitate, mânie, incordare. De asemenea, este utila, alaturi de paducel, in HTA instalata la menopauza.


Paducelul a fost studiat stiintific de farmacisti si s-a demonstrat ca are un efect de scadere a tensiunii arteriale, de dilatare a vaselor coronare si tonic al inimii si vaselor de sânge. Nu este toxic si nu da efecte secundare. Este nelipsit din tratamentele naturiste pentru bolile inimii si ale vaselor de sânge, fiind acceptat astazi chiar si de catre unii medici cardiologi.


Teiul este indicat pentru efectul sau linistitor la pacientii care au HTA insotita de stari de neliniste, ingrijorare sau chiar insomnie.


Valeriana este un binecunoscut sedativ si se recomanda la persoanele care fac HTA pe fondul starilor de neliniste si de nervozitate si care au adesea palpitatii, crize de sufocare sau dureri abdominale.


Uleiul de levantica se foloseste in aromaterapie sau intern, 2-3 picaturi de trei ori pe zi, diluat cu apa.


Roinita este si ea un bun calmant, antidepresiv. Ajuta la eliminarea starilor de mânie, iritabilitate si frustrare care adesea intretin sau pot declansa pusee de HTA. Este indicata mai ales la persoanele agitate, care nu se pot odihni si care sunt sensibile la influentele exterioare.


Sunatoarea elimina tensiunea psihica si se recomanda in HTA asociata cu dureri de cap, stari de agitatie sau insomnie.


Alte plante


Traista-ciobanului are, pe lânga actiunea hipotensiva, si proprietati de oprire a hemoragiilor, de aceea se recomanda in cazul HTA insotite de sângerari (epistaxis etc.) sau in HTA aparuta la menopauza.


Vâscul de pe mar, par, brad, cires are un bun efect de scadere a tensiunii arteriale, dar este si o planta care are o anumita toxicitate. Mai ales bolnavii de inima trebuie sa fie atenti când folosesc vâsc si, daca apar aritmii cardiace, trebuie intrerupta administrarea plantei. De fapt, vâscul are un efect reglator, astfel incât la hipertensivi scade tensiunea, iar la hipotensivi o creste. Nu se foloseste vâscul de pe salcie, plop, artar sau salcâm pentru ca este otravitor.


Saschiul produce dilatarea vaselor de sânge, fiind recomandat vârstnicilor, in ateroscleroza cerebrala sau sechele dupa accidente vasculare cerebrale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS