14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFertilizare in vitro la Craiova

Fertilizare in vitro la Craiova

Craiova se pregateste pentru prima fertilizare in vitro. Evenimentul va avea loc pâna la sfârsitul anului 2006, la Centrul Medical HIT Med.


Reproducerea asistata este un procedeu prin care cuplurile sunt ajutate sa aduca pe lume copii. Cele mai noi metode de reproducere asistata sunt inseminarea intrauterina si fertilizarea in vitro.


Inseminare intrauterina se face de câtiva ani si la Craiova, la Centrul Medical HIT Med. Unitatea sanitara este condusa de dr. Cristian Vaduva, primul specialist in fertilizare in vitro din Craiova. De profesie obstetrician, dr. Vaduva a efectuat mai multe stagii de pregatire in Franta, la Lyon – in ecografie, laparoscopie, tratamentul infertilitatii si colposcopie – si un stagiu in Danemarca, unde si-a insusit tehnicile de laborator si de criogenare pentru fertilizarea in vitro.


De curând, HIT MED a fost inclusa de Ministerul Sanatatii pe lista unitatilor sanitare, putine de altfel in intreaga tara, propuse in vederea autorizarii ca detinator de banca de celule si tesuturi reproductive (banca de sperma, ovule si embrioni) si utilizator de celule si tesuturi reproductive.


Unitatea cuprinde un laborator de fertilizare in vitro si manipulare a gametilor si embrionilor si o banca de microcongelare a gametilor (ovocite, spermatozoizi) si embrionilor. Dr. Vaduva sustine ca intentioneaza sa efectueze prima fertilizare in vitro in aceasta toamna.


Embrionii se obtin in laborator


Prin tehnica de fertilizare in vitro se realizeaza o stimulare a fertilitatiii astfel incât intr-un ciclu menstrual se obtin mai multe ovocite (celule de sex feminin). „In mod normal, in timpul unui ciclu, organele sexuale feminine produc una sau doua ovocite. Prin tehnica de fertilizare in vitro se obtin pâna la 20 de ovocite. Acestea sunt fertilizate intr-un mediu special in laborator, rezultând pâna la 15-18 embrioni. In timpul unei implantari medicul foloseste doar doi embrioni, restul fiind congelati pentru o interventie ulterioara“, sustine dr. Cristian Vaduva.


Prima fertilizare in vitro a fost facuta in 1978 de o echipa de cercetatori din Anglia si a rezultat o fetita. In ciuda scepticilor, care nu i-au prezis un viitor prea lung, copilul s-a dovedit sanatos, a ajuns la maturitate si a dat nastere unui copil.


La inceput, medicii foloseau pentru fertilizare un numar mai mare de embrioni intr-un singur ciclu (patru-sase embrioni), insa exista pericolul aparitiei de sarcini multiple (tripleti, cvadrupleti etc.) care implica si un risc mai mare de prematuritate sau avort. Cu toate acestea, rata de fertilizare este influentata de numarul embrionilor. Reusita este de 35% in cazul folosirii a trei embrioni, de 25% daca sunt folositi doi embrioni si de 15% pentru un embrion. Din aceasta cauza, in tarile nordice legislatia prevede ca numarul maxim de embrioni care pot fi implantati sa fie doi.


Legislatia este in urma


In România nu exista o legislatie care sa reglementeze fertilizarea in vitro. Dr. Cristian Vaduva sustine ca sunt aspecte de ordin moral si etic care ar trebui luate in considerare de guvernanti pentru ca in viitor sa nu apara probleme. „Legislatia la noi este in urma tehnicii. Donarea se face in mod voluntar, iar donatorului i se va intocmi o fisa in care vor fi trecute anumite aspecte fenotipice. Ca sa doneze, o persoana trebuie sa fie perfect sanatoasa, de aceea va fi supusa mai intâi unor teste“, a mentionat Cristian Vaduva. Tocmai din cauza neajunsurilor legislative, fertilizarea in vitro se va putea utiliza deocamdata doar in interiorul cuplului. In cazul in care femeia are insa anumite disfunctionalitati se va putea apela la mama purtatoare. Tot din cauza ca legislatia nu prevede asa ceva, cuplurile vor putea sa beneficieze de aceasta tehnica pe baza unui contract incheiat cu mama purtatoare.


Trei copii adusi pe lume prin inseminare artificiala


Deocamdata in Craiova, ca o noutate, se practica tehnicile de inseminare artificiala. „Inseminarea intrauterina se face cu sperma in cadrul unui ciclu suprastimulat hormonal si cu ovulatie controlata. Prin stimulare hormonala se produce o poliovulatie, declansând ovulatia intr-o anumita zi, controlata ecografic, dupa care sunt introdusi spermatozoizii in cavitatea uterina. Sperma folosita este preparata in laborator astfel incât sa se obtina o imbunatatire a calitatii spermatozoizilor, respectiv cresterea mobilitatii acestora“, a adaugat dr. Vaduva.


Inseminarea uterina a facut deja trei cupluri de craioveni fericiti, si alti copii sunt pe drum, dupa cum sustine dr. Vaduva. Si in cazul inseminarii exista pericolul aparitiei sarcinii multiple, insa nu asa de accentuat ca la fertilizarea in vitro. Printr-o suprastimulare se pot obtine doi-cinci foliculi ovulatori, rata de reusita este de 50%.


Cauzele infertilitatii


In lume, 10% din cupluri au probleme de fertilitate. Cauzele sunt multiple.


1. Multe cupluri se gândesc la procreere din ce in ce mai târziu, dupa ce isi realizeaza un statut social. Fertilitatea femeii scade insa cu vârsta, mai ales dupa 35 de ani. La 40 de ani, de exemplu, sansa de a aduce pe lume un copil prin fertilizare in vitro este redusa la jumatate fata de o femeie de 30 de ani.


2. Alta cauza a infertilitatii o constituie bolile cu transmitere sexuala.


3. Nici poluarea mediului nu trebuie neglijata. Pesticidele care se acumuleaza in alimente, de exemplu, contribuie la scaderea mobilitatii spermatozoizilor, structura acestor compusi fiind asemanatoare cu cea a hormonilor estrogeni.


4. Deprinderile vicioase (sedentarismul, fumatul, consumul in exces de bauturi alcoolice) contribuie la scaderea fertilitatii.


Stiati ca…


Unul dintre dusmanii fertilitatii este cafeaua? Studii recente asupra mormonilor din SUA au aratat ca populatia respectiva nu consuma cafea, fapt care ar putea explica de ce reusesc sa procreeze mai usor decât alte comunitati. Tutunul produce modificarea genetica a spermatozoizilor ceea ce duce la scaderea mobilitatii acestora.


Preturi


In cazul inseminarii artificiale, tehnica in sine costa patru milioane de lei, la care se adauga dozarile hormonale, consultul de specialitate, medicatia si examenele ecografice. Suma totala depaseste cu putin zece milioane de lei. Altfel stau lucrurile la fertilizarea in vitro. Numai costul medicatiei se ridica la 25 – 30 de milioane de lei. La aceasta se adauga tehnica (pretul putând varia intre 1.400 si 2.000 de euro, in functie de cabinet).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS