10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccin impotriva cariilor, creat cu ajutorul tutunului modificat genetic

Vaccin impotriva cariilor, creat cu ajutorul tutunului modificat genetic

Cauza principala a aparitiei cariilor este o bacterie numita Streptococcus mutans. Microbul se hraneste cu zaharuri care se lipesc de dinti, ulterior secretând acizi care corodeaza smaltul acestora.


Profesorul Julian Ma, imunolog in cadrul Spitalului Guy din Londra, a reusit sa creeze un vaccin din plante care ar putea rari vizitele neplacute la dentist.


In urma experimentelor de laborator, Ma a facut anticorpi la Streptococcus mutans, considerând ca ii va putea aplica direct pe dinti. Dar crearea unei mari cantitati de anticorpi in laborator s-a dovedit a fi costisitoare. Astfel, profesorul Ma a descoperit o modalitate de a transfera genele din anticorpi in ADN-ul plantelor de tutun. Pe masura ce celulele plantelor produc proteina necesara pentru propria crestere, ele reusesc sa dezvolte si anticorpii atât de necesari lui Ma.


„Este o solutie costisitoare. Aceste plante sunt foarte eficiente, reusind sa absoarba bine genele si sa produca anticorpi“, a declarat specialistul.


Anticorpii se prezinta sub doua forme


Anticorpii obtinuti de profesorul Ma se prezinta sub doua forme: una care se gaseste in sânge, iar a doua, mai complexa, care se gaseste in secretii, cum este saliva. Cea de-a doua varianta are un lant special de proteine care „invaluie“ anticorpii, oferindu-le protectie in fata enzimelor din saliva. Pâna in prezent, s-au obtinut putine molecule de acest fel in laborator. In schimb, in câmpul cu tutun al lui Ma, molecula complexa se gaseste in cantitati foarte mari.


Ulterior, specialistul a extras anticorpii din plante si i-a amestecat cu o solutie, pe care apoi a aplicat-o pe dintii câtorva voluntari. In prealabil, bacteria fusese indepartata din cavitatile lor bucale cu antibiotice. Dupa o serie de aplicatii, pe parcursul a trei saptamâni, voluntarii nu au mai avut probleme cu bacteria respectiva aproape sase luni.


Pâna in prezent, studiul profesorului Ma nu a fost finalizat. El inca incearca sa-si perfectioneze sistemul de obtinere a anticorpilor. Studiul sau ar putea avea aplicatii nu numai in domeniul dentar.


„Aproape 90 la suta dintre infectiile carora trebuie sa le facem fata se produc la nivelul unei suprafete mucoase. Raceala banala sau infectia urinara sunt câteva dintre aceste infectii. Modelul nostru ar putea fi aplicat cu succes in astfel de cazuri“, a precizat profesorul Ma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS