11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGalbenelele calmeaza durerile

Galbenelele calmeaza durerile

Galbenelele (calendulla officinalis) sunt cultivate in gradini pentru florile lor galben-portocalii deosebite, dar se gasesc si pe marginea drumurilor, pe lânga garduri, de la câmpie pâna in zona montana. Ele contin numeroase substante cu efecte antiinflamatorii, coleretice, de marire a secretiei biliare si cicatrizante prin stimularea circulatiei sângelui la nivelul tesuturilor. Sunt utilizate intern in diskinezii biliare, ulcer gastric si duodenal si enterocolite, iar extern pentru tratarea hemoroizilor, in plagi greu vindecabile, degeraturi, arsuri, eczeme, acnee si in Trichomonas vaginalis.


Infuzia se prepara din doua lingurite cu vârf de floare uscata la 300 ml apa clocotita. Se consuma calduta de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa. O infuzie mai concentrata se prepara din patru linguri de flori la 200 ml apa, din care se beau trei linguri pe zi.


Tinctura se poate obtine din florile proaspat culese care se introduc intr-un recipient de sticla de aproximativ un litru, peste care se toarna alcool pâna se acopera florile. Vasul se asaza in apropierea unei surse de caldura sau la soare, unde trebuie sa stea timp de doua saptamâni. Pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de trei ori pe zi câte 30 de picaturi de tinctura in putina apa.


Alifia se prepara din 100 g de untura de porc nesarata, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se lasa sa se prajeasca la foc mic, amestecând incet timp de zece minute. Se da apoi tigaia la o parte si se lasa sa stea asa pâna a doua zi, când se incalzeste din nou amestecul si se filtreaza printr-un tifon, intr-un borcan, in care se stoarce si reziduul rezultat din prajirea plantei. Se aplica alifia in strat subtire in zonele cu arsuri si degeraturi.


Baile de sezut sunt indicate in hemoroizi. Se folosesc 30 de grame de flori proaspat culese, se lasa sa stea in apa rece 24 de ore, dupa care se fierb timp de zece minute in apa in care au stat. Se adauga in apa de baie din cada pâna la nivelul de 25-30 de centimetri, atât cât sa ne acopere soldurile. Baile de sezut nu dureaza mai mult de 10-15 minute si se fac de doua ori pe zi, timp de zece zile.


Perna de flori se realizeaza din flori culese si uscate (la umbra, timp de 24 de ore). Florile uscate se introduc apoi intr-un saculet care se aplica pe abdomen in cazul durerilor ulceroase, pe mijloc in cazul durerilor renale si pe fata pentru revigorarea tenului.


Dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3


Reteta


Galbenelele calmeaza durerile menstruale. Cura se incepe cu o saptamâna inainte de aparitia menstruatiei. Se prepara o infuzie din doua lingurite de flori peste care se toarna doua cesti cu apa fierbinte. Dupa 15 minute se strecoara lichidul care se bea in cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS