Noutati pentru medici si pacienti in contractul-cadru

Autori
Etichete , , ,


Medicii doljeni vor fi platiti in functie de „costul mediu pe asigurat“. Trimiterile pentru examenele de laborator vor fi securizate. Saracii vor fi scutiti de coplata asigurarilor de sanatate.

Furnizorii de servicii medicale din judetul Dolj vor primi finantare, din luna aprilie, in baza noului contract-cadru pe 2006, care va intra in vigoare o data cu noul pachet legislativ din domeniul sanatatii.

Contractul-cadru are ca noutate introducerea bugetului pentru medicamente si investigatii paraclinice (radiologie si laborator) pentru medicii de familie si medicii specialisti din ambulatoriu. Fiecare medic va putea dispune de propriul fond pentru prescrierea de medicamente compensate si gratuite si pentru analize de laborator. Potrivit conducerii CAS Dolj, bugetul fiecarui medic de familie va fi stabilit in functie de costul mediu pe asigurat care urmeaza, de asemenea, sa apara o data cu normele contractului-cadru. „Prin normele de aplicare ale contractului-cadru va fi stabilit costul mediu anual pe asigurat, in functie de grupa de vârsta in care se incadreaza acesta. Bugetul fiecarui medic de familie urmeaza sa fie apoi stabilit in functie de numarul si structura de vârsta a asiguratilor pe care ii are acesta in ingrijire“, a declarat ec. Gabriela Militaru, presedinte-director general al CAS Dolj.

Coplata sau taxa pe internare

Pe acelasi principiu „enuntat“ mai sus vor fi alocate separat medicilor de familie alte fonduri si pentru unele categorii de boli cronice, tinându-se cont de costul mediu al ingrijirilor pentru fiecare boala in parte. Medicii specialisti din ambulatoriu vor avea la rândul lor alocat un buget in functie de numarul de pacienti si de costul mediu al tratamentului si investigatiilor paraclinice in respectiva specialitate. „Medicii de familie si specialistii din ambulatoriu vor fi platiti in proportie mai mare pentru consultatiile efectiv acordate si in proportie mai mica doar pentru numarul de persoane inscrise in evidentele lor“, a afirmat Gabriela Militaru.


Noul contract-cadru introduce si notiunea de coplata (o taxa pe care trebuie sa o plateasca asiguratii, de exemplu, la internare si al carei cuantum nu a fost stabilit pâna in prezent). De la coplata vor fi scutite doar familiile care au venit mediu pe membru de familie mai mic decât salariul minim pe economie.

Trimiteri securizate pentru laborator

Alta noutate din contractul-cadru este introducerea de formulare securizate pentru trimitere in vederea efectuarii analizelor medicale, similare celor care sunt folosite in prezent la prescrierea medicamentelor.

Gabriela Militaru a spus ca asiguratii vor putea beneficia si de medicamente mai ieftine, in baza unor protocoale pe care CNAS va avea libertatea sa le semneze cu anumite firme producatoare sau distribuitoare de medicamente. „Pentru a nu exista insa pericolul cresterii peste masura a consumului, decontarea depasirilor inregistrate peste cotele alocate va fi realizata numai in anumite conditii, dupa metoda cost-volum. Cu alte cuvinte, cu cât depasirea va fi mai mare, cu atât posibilitatea ca sumele sa fie decontate va fi mai mica“, a adaugat directoarea CAS Dolj.Comenteaza acum

Alte stiri

16 aprilie 2019

Gorj: Bărbat de 80 de ani, anchetat pentru violenţă în familie

Un bătrân, în vârstă de 80 de ani, din Văgiuleşti, Gorj, este anchetat pentru violenţă în familie. Astfel, poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Motru au sesizaţi ieri de reprezentanți ai spitalului din municipiul Motru, cu privire la ...

Sumarul ediției de vineri, 13 ianuarie 2006

Actualitate

» Dealul de la Crovna a invadat soseaua
» Big Brother, la Colegiul National „Carol I“
» Alunecari de teren in Caras-Severin
» Au sosit medicamentele pentru diabetici
» Premiera la Teatrul National
» Lemne pentru elevii Scolii nr. 6 din Bailesti
» RAT si Bacriz isi impart Craiova
» Demnitarii si functionarii vor avea salarii mai mari si prime
» Petrila incearca eliminarea centralelor termice poluante
» Giugea „face curat“ in prefectura
» Sosesc biletele de tratament balnear pentru pensionari
» Bani pentru un nou cimitir
» Bonurile date de taximetristi vor putea fi decontate
» Fiscul desfiinteaza magazinele duty-free

Local

» Discutii aprinse pe bugetul Baniei
» Scurte stiri
» Don Juan de Predesti
» Tocanita olteneasca de praz cu masline
» Mândra satului
» Un trecut grandios in ruina
» Carantina in trei localitati vâlcene
» Scurte stiri
» Cozile pentru banii copiilor, eliminate

Dolj

» Doljul se bate pe subventii agricole
» Autoritatile se pregatesc de ninsoare
» Imunizarea antigripala merge greu

Gorj

» IJP Gorj a propus trimiterea in judecata a doi fosti angajati ai ADRSV Oltenia
» Cinci dintre traficantii romi de persoane au fost arestati
» Ion Calinoiu, stramutat de lux cu acte in regula

Sport

» „Vor fi mari surprize in lotul pentru Cipru“
» Stiinta la doctor
» Pandurii au trecut testul stetoscopului
» „Va fi greu, dar nu vom retrograda“
» Tenismenii români, urmariti de ghinion
» Andreev si Blake, in ultimul act
» Finala intre Ancic si Nieminen
» Nae Ungureanu vrea fotbalisti craioveni
» Scurte stiri

Magazin

» La cumparaturi in Europa
» Atentie la chilipiruri!
» Google – folosit si la achizitii on line
» Shopping Festival in Dubai
» Scurte stiri
» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Centrul Craiovei – fara energie electrica
» Fereşte-te de radar!
» Program cu publicul – Biroul pentru straini al judetului Dolj
» Picatura de cunoastere

Top