14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiOnoarea domnului Blaga

Onoarea domnului Blaga

Un val de compătimiri și încurajări a mai îndulcit puțin amarul marelui învins, Vasile Blaga. Cuvintele frumoase au venit în mod bizar din partea presupușilor săi adversari. Liderii USL s-au întrecut în a-și exprima speranța că „omul dialogului“ va intra totuși în parlament pentru a face, nu-i așa, opoziție constructivă. Suspect de multă înțelegere pentru un așa rateu politic. Pe scurt: un lider învins de un anonim, un lider sub care partidul pierde în jumătate de an – de la locale la parlamentare – aproape 50% din voturi demisionează în secunda doi. Aceasta se cheamă demisie de onoare.

Blaga încă n-a făcut acest rarisim gest politic. Adriean Videanu a anunțat într-o conferință de presă că „are șanse să își ia mandatul“ la redistribuire. Ce moment rușinos pentru un lider! Câtă umilință! Să aștepți tremurând numărătoarea care stabilește trupa de „lucky losers“ din viitorul parlament, sperând să prinzi un loc și să te mai pretinzi „președinte“! În paranteză fie spus, nu mă pot abține să nu remarc comicul nebun al situației în care Victor Ponta vorbește despre loserii care intră de pe locul doi în parlament chiar în prezența lui Crin Antonescu. Nu mai pomenesc de Liviu Dragnea, care-i trimite la balcon pe motiv că nu mai sunt locuri în sală.

Dar să revenim la apocalipsa fără morți din ARD. Dezastrul înregistrat după alegerile din 9 decembrie este, însă, prețul plătit pentru blatul scandalos, noncombatul evident, vizibil de pe Lună, din timpul campaniei. Este prețul plătit pentru promovarea unor candidați slabi impuși din afara partidului, de finanțatori dubioși. Este, sigur că da, și achitarea facturii tăierilor anunțate de Traian Băsescu în mai 2010. Puteți adăuga multe alte explicații lipsă. Dar nu e admisibil ca sub conducerea ta, Vasile Blaga, mare organizator de partide și șef de campanii, partidul să piardă jumătate din voturi. Ceva nu e în regulă. E a doua înfrângere la vot popular înregistrată de fostul ministru de interne, după înfrângerea din 2008 în fața lui Sorin Oprescu la Capitală. Așa stând lucrurile, ce mai aștepți? A treia, a patra sau a cincea bătaie pentru a coborî cu picioarele pe pământ, la o statură politică mai decentă, pe măsura eșecurilor tale?

Devine complet secundară gafa făcută de Vasile Blaga imediat după alegeri, când copleșit de amploarea pierderilor a cam încurcat borcanele, afirmând: „ARD a dus o campanie de mistificare a adevărului din țară, de manipulare a opiniei publice, ieșită din comun“. Într-un fel, are dreptate, cel puțin în ceea ce privește înțelegerile pe sub masă cu USL.

Vasile Blaga vorbește, de câte ori are ocazia, despre onoare și cuvânt. A făcut din corectitudinea comportamentului său un mit, răspândit în special de adversari. Cezar Preda, prim-vicepreședinte, și-a anunțat demsia. Toate celelalte nume importante din ARD au pierdut alegerile. Inima ARD aproape că s-a oprit, nici vorbă de repornit România. Ce ar trebui să urmeze? Evident, reconstrucție, analize laborioase, relansări în forță, cai verzi pe pereți. Cum și cu cine? Asta-i o discuție lungă și complicată.
Dar întâi de toate, demisii începând cu șeful suprem. Vasile Blaga, „omul faptelor“, are ocazia să-și probeze onoarea. Câtă i-a mai rămas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS