11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiValurile politrucilor

Valurile politrucilor

În România altor vremuri, toamna se numărau bobocii şi se cântăreau recoltele adăpostite în hambare, garanţia bunăstării şi a tihnei de peste iarnă. Pacea belşugului şi răsplata muncii cinstite au devenit pentru români doar o amintire dulce-amară. Istoria recentă a fost nedreaptă cu noi. Spre sfârşitul anilor ’80, o nouă epocă de suferinţă s-a prăvălit asupra noastră. În Decembrie 1989 am încercat să oprim răul. Nu am reuşit. Au murit, aproape zadarnic, sute de oameni nevinovaţi. Douăzeci de ani s-au scurs fără rost, murdărindu-ne sufletele, chinuindu-ne viaţa.
Toamna anului 2009 ne oferă doar „recolta“ mizeriei morale, parcă mai puturoasă ca niciodată. Fantoma alegerilor pentru funcţia de preşedinte al republicii ne bântuie, purtată cu alai de domnii politruci. Aşa-zisa coaliţie PSD – PD-L aflată la guvernare este cuprinsă de agitaţie. În PSD, adepţii lui Geoană se luptă cu inamicii acestuia. „Înţelepţii“ partidului, baronii locali şi naţionali, fac adunări şi scăderi. Încearcă să afle care ar fi cea mai bună soluţie pentru ocrotirea averilor dobândite prin jefuirea ţării. Sondajele nu arată prea bine pentru partid. Să mai rămână la guvernare până după alegerile prezidenţiale? Să se retragă din guvern înainte de alegeri? Ce vor face cu miile de mercenari ai partidului care au primit posturi prin ministere, agenţii şi direcţii, dacă vor ieşi de la guvernare? Dar cu contractele grase încheiate pe banii statului? Grea decizie! Şi cu Băsescu, inamicul nr. 1 al PSD, cum să procedeze? Este Geoană capabil să-l învingă? Năstase şi-ar dori, parcă, să reintre în luptă. Este el suficient de curat? Mai are dosare sau nu mai are? Vremuri grele pentru PSD!
În PD-L, în spatele unui calm crispat, se acumulează neliniştea. Băsescu pierde capital politic. Lumea nu mai crede în „Băsescu-luptătorul anticorupţie“ şi nici în „Băsescu-călătorul singuratic“ în calea „lupilor“ parlamentari! Nici PD-L nu stă prea bine în sondaje. „Băieţii deştepţi“ ai partidului sunt cuprinşi de un început de panică. Dacă Băsescu alege să sacrifice partidul şi să candideze independent? Puţin probabil, îşi zic liderii democraţi. Totuşi, dacă îl apucă pe Băsescu dorul de „independenţă“? Ce ne facem? Guvernarea nu merge prea bine. PSD faultează guvernul, deşi face parte din el. Un partener incomod şi ipocrit. Să încercăm o alianţă cu PNL? Dar cum rezolvăm antipatia reciprocă dintre Băsescu şi Patriciu? Dacă pică guvernul, pică şi afacerile! Dacă pierde Băsescu alegerile sau nu mai candidează, ne-am ars! Vremuri grele pentru PD-L.
În PNL, aparent e ordine şi disciplină, aşa cum îi place domnului „petro-liberal“ Patriciu. „Floarea“ partidului, nenea Crin Antonescu, face vocalize de primadonă pe la televiziuni. Nu prea combate el, dar glăsciorul lui adună picătură cu picătură ceva procente electorale, cât să rămână în cursa pentru Cotroceni. În ţară, PNL face alianţă cu PSD, împărţindu-şi consilii judeţene sau municipale, directorate şi consilii de administraţie. Se negociază discret şi cu PD-L, că nu se ştie. Vremuri grele şi pentru PNL.
În goana lor după putere şi îmbogăţire prin minciună şi furt, politrucii noştri fac valuri. Altceva nu ştiu să facă. Aşa au învăţat în vremurile când erau uniţi şi solidari în PCR. Valurile lor formează de zeci de ani un potop care ne scufundă în întuneric. Nu am reuşit să oprim potopul şi nici nu sunt semne că vom reuşi vreodată.
Epava mândrei corăbii de altădată, pe numele ei România, pluteşte în derivă pe valuri de politruci, împinsă de vânturile ipocriziei spre canalul istoriei, singura destinaţie posibilă pe care starea noastră nenorocită o va afla ca loc de uitare şi îngropăciune. „Epavă-i corabia, nebuni sunt cârmacii!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII