9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMeseria datului din gură

Meseria datului din gură

Săptămâna trecută, la o emisiune în prime time, TVR a organizat o dezbatere despre imaginea Parlamentului României.
Tema e în prezent la noi de o importanţă ieşită din comun şi posturile publice, singurele care-şi pot permite să dea cu tifla ratingurilor smulse cu orice preţ, ar trebui s-o treacă printre priorităţi.
Fie şi din cel puţin trei motive:
1) Parlamentul e principala instituţie a unei democraţii autentice. Încă de pe vremea Magnei Carta, s-a pus pro-blema unei instituţii reprezentative a unei ţări având forţa să contracareze concentrarea pu-terii în mâinile unei persoane.
2) Opusă imaginii cu care firea omenească e obişnuită (cea a puterii întruchipate de o persoană), parlamentul se confruntă peste tot în lume cu slăbiciuni ţinând atât de el însuşi (e alcătuit din personalităţi diverse, acţionează complicat şi cu lentoare), cât şi de nivelul de cultură instituţională al majorităţii populaţiei (dificultatea de a înţelege subtilele proceduri parlamentare).
3) În condiţiile democraţiei încă nedate în pârg din România, prioritatea acordată parlamentului între instituţiile puterii rămâne greu de înţeles de majoritatea populaţiei.
4)  Proasta imagine a parlamentului înseamnă automat un început de cancer al încrederii în democraţie.
Dincolo de importanţa sa teoretică, tema are o importanţă practică deosebită în context românesc actual.
Aşa cum s-a văzut şi din ancheta de stradă difuzată la începutul emisiunii, cetăţenii au o părere proastă despre Parlamentul României. Asta explică poate, printre altele, absenteismul la alegeri, dar şi tentaţia autoritaristă a preşedintelui. Parlamentul rămâne instituţia desemnată, prin statut, să contracareze tendinţele dictatoriale ale unor persoane. Pentru a-şi îndeplini misiunea asta, el are nevoie de încrederea populaţiei. Încredere destul de firavă la noi.
La emisiune au fost invitaţi cu precădere politicieni. După opinia mea, prezenţa lor la o dezbatere e pură inu-tilitate. Orice temă din lume – până şi cea dedicată cozii de rândunică – e abordată de un politician cu gândul la politica partidului său şi, mai ales, la capitalul său electoral.
Toată stima pentru politicienii care şi-au spus punctul de vedere. După cum s-a văzut însă din emisiune, Domniile lor n-au reuşit – de fapt, nici nu şi-au propus – să iasă din hotarele destul de strâmte ale partidelor repre-zentate. Aş fi pariat că Valeriu Tabără, de la PD-L fiind, îl va apăra pe Traian Băsescu, iar Bogdan Olteanu, de la PNL fiind, va critica guvernul.
O dezbatere autentică a unei teme precum imaginea parlamentului trebuie să convoace mai ales specialişti: sociologi, psihologi ai colectivităţii, analişti politici (autentici, nu dătători cu părerea).
TVR n-a făcut altceva decât să dea curs unei mode impuse în peisajul mediatic autohton de televiziunile de ştiri. Acestea invită la dezbaterile care se succed de dimineaţa până seara politicieni. O fac din comoditate.
Spre deosebire de specialişti, politicienii răspund la iuţeală convocării.
Lucru normal.
Meseria lor e de a da din gură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII