Lumea urâtă şi omul frumos

Autori


Civilizaţia secolului XXI se târăşte prin istorie agonizând printre chipuri cioplite şi ciobite, rămăşiţele propriilor vise. Aparenta bunăstare oferită de societatea consumistă este topită de lăcomia necontrolată a marilor deţinători de capitaluri financiare, dar şi a oamenilor de rând, însetaţi să posede cât mai multe bunuri prin cât mai puţină muncă. Diminuarea drastică a resurselor naturale ale pla-netei şi, mai ales, inechitatea criminală a distribuirii acestora provoacă tensiuni interetnice şi atitudini rasiste, într-o oarbă şi falsă încercare de a răspunde crizei economice care aruncă în sărăcie, zilnic, sute de mii de oameni, folosind sentimentele rasiste sau mândria naţională. În Uniunea Europeană avem exemplul Italiei, o ţară grav afectată de criză ai cărei politicieni îşi ascund incompetenţa şi corupţia îndemnându-şi cetăţenii să-i considere vinovaţi de situaţie pe români. În Statele Unite, guvernul alocă sume imense pentru salvarea marilor reţele bancare şi companii americane. Banii se risipesc inutil intrând în buzunarele acţionarilor şi managerilor, iar situaţia economică a americanului de rând devine tot mai gravă. Lumea occidentală îşi arată neputinţa şi suportă consecinţele egoismului şi ipocriziei cu care s-a raportat la sine şi la restul planetei.

Apostolii religiei drepturilor omului au mărturisit despre puterea lor de a construi o lume aproape perfectă. Creatura s-a pro-clamat zeitate şi a purces la reconstrucţia Turnului Babel. S-au amestecat nu limbile oamenilor, ci păcatele lor, iar Noul Turn Babel se transformă treptat într-o închisoare de nivel planetar. Puterea slujitorilor Noului Babel este mai mare ca niciodată în istorie. Cunoaşterea tainelor universului este arma lor. Controlul informaţiei le oferă acum şansa de a cunoaşte nu numai aceste taine, ci şi micile taine din viaţa fiecărui om, locuitor al Turnului. În numele apărării libertăţii, libertatea intră în comă şi se pregăteşte de moarte. Totul a devenit controlabil, totul este sub control. Un mesaj trimis pe internet, o şoaptă rostită la telefon, pâinea feliată cumpărată de la supermarket, amprenta propriilor degete, scutecele cu care îmbrăcăm copilul, rugăciunea tânguită în faţa altarului, orice gest, orice cuvânt, orice acţiune sau inacţiune se transformă în date stocate undeva, în pântecul maşinăriilor ascunse în beciurile Noului Turn Babel.

Lumea se urâţeşte încercând să fie frumoasă fără Dumnezeu. O statuie, oricât de frumoasă ar fi, rămâne o statuie, un corp fără viaţă. Lumea îşi pierde libertatea încercând să-şi afle libertatea. Cătuşele, chiar şi atunci când sunt aurite, rămân doar nişte cătuşe care îţi leagă mâinile. Lumea se urâţeşte şi se întunecă, lumina se stinge, întunericul creşte. Unde sunt mărturisitorii Luminii? Unde sunt oamenii frumoşi?


Cu răbdare, cu speranţă încă putem afla oameni frumoşi, oameni care mărturisesc Lumina, oameni ca maestrul Dan Puric, cu ale cărui gânduri pun, deocamdată, o virgulă în loc de sfârşit la gândurile mele: „Lumea de azi este într-un proces continuu de urâţire. În noul imperiu al urâtului, frumosul este doar o amintire care abia mai pâlpâie sub marşul triumfal al unei lumi schilodite, aflate în plină ofensivă. Omul frumos este ultimul strigăt de salvare, este ultima redută a umanităţii în lupta cu oceanul de neomenesc ce vine. Omul frumos este ultimul suspin Hristic pentru o lume aflată în cădere definitivă“.Comenteaza acum

14 Comentarii

 1. Passagero said:

  Astazi am avut confirmarea acestui control al informatiei cu care Romania intra si ea in randul babelienilor “civilizati” , spionati si controlati.
  Am sunat o matusa la Craiova care printre altele mi-a marturisit mandra ca la 70 de ani si-a facut si ea pasaport deoarece este invitata de cineva sa mearga pentru o perioada la Nisa.
  Dupa cateva minute de discutie incerc sa fac o gluma si o intreb daca i-au facut pasaport din ala nou.”Sigur ca este nou “,imi zice convinsa.
  Nu ma las si punctez din nou:
  “Din ala cu 666,semnul Satanei ? ”
  De abia pronunt aceste cuvinte si sunetul se distorsioneaza si devine imposibil de a mai continua.Se pare ca satana+666 este o combinatie care activeaza unul din filtrele de control.
  Deocamdata nu stiu daca filtrul este activat aleatoriu,permanent sau avand in vedere anumite “caracteristici” ale apelului.
  Se pare ca in lipsa altor clienti, Romania a fost convinsa sa devina statie pilot de testare a noilor
  tehnici de control si spionare a populatiei.
  Dar care populatie ? Vad ca escrocii,hotii si talharii cu cravata isi vad linistiti de treaburile lor.
  Probabil ca inregistrarile lor vor fi auditate mai tarziu ,cu un scop precis.
  Dar hai ca intru in domeniul lui Matrics si nu vreau sa-l infurii sau sa creez alte suspiciuni !

 2. to`arashul Matrics said:

  perfect de acord cu tine…. si nu e prima oara! Inceteaza sa mai denigrezi poporul roman pentru greselile care i se atribuie sau este impins sa le savirseasca si cred ca putem discuta civilizat din nou! …. te citez:” Se pare ca in lipsa altor clienti, Romania a fost convinsa sa devina statie pilot de testare a noilor tehnici de control si spionare a populatiei.” O intrebare s-ar naste :” De ce nu Somalia?”!!! Poate fi asta un motiv de ce lumea a fost impartita in capitalism -comunism si restul unde nu era nevoie de un alt sistem pentru ca sclavia ajungea?

 3. Passagero said:

  Da-mi si mie un exemplu in care se dovedeste ca am denigrat poporul roman.
  Poporul nu este tagma jefuitorilor,hotilor si lichelelor.Daca vrei sa mai fie popor ,uraciunile trebuiesc date in vileag,ACUM IN CEASUL AL UNSPREZECELEA.Altfel dovedim un patriotism de ingropare.

 4. salbaticia said:

  In general,omul cu mare bogatie nu este un om sanatos la minte daca sursele detinute nu sant pt rezolvarea problemelor naturale pt bunastarea vietii si continuarea acesteia pe pamant.In realitate,din pacate,avem 99% oameni bonlavi mentali din cauza bogatiei fara a cheltui pt realizarea utilului si cu sete inepuizabila pt a crea suferinte diverse semenilor sai.In SUA se cheltuie mult pt razboaie si acaparari de teritorii ,iar in romania se cheltuie mult pt promovarea junglei cu cea mare cruzime si disrtugere a tot ce se intalneste in cale.La ce bun bogatie,daca nu lasi ceva bun in istorie?!!!

 5. Radical said:

  Foarte bun mi se pare articolul. Cand il scrie un ziarist, se cheama talent, cand se manifesta un cetatean in acelasi fel (pe forum, spre exemplu) se cheama dezamagire pentru ce traieste si deznadejde pentru inevitabilul care va fi sa vina. Un lucru imi este clar ; traiesc intr-o lume mai urata deca acum 20 de ani. *** Passagero si Trotineta vorbesc despre lupta. Voi din ce parte a lumii luptati ? Pe unde sunteti ?

 6. Solaris said:

  Marturisitorii Luminii au disparut de multa vreme. Au ramas cateva exceptii, cum e si Maestrul Puric care, culmea, nu e nici preot, nici calugar, ci om obisnuit. Din pacate, Maestrul Puric face implicit propaganda celor care au pervertit relatia noastra cu Dumnezeu, adica acelor preoti si episcopi pt care slujirea Luminii nu este decat pretext pt imbogatire personala si cariera politica in structurile bisericesti. Altfel cum sa ne explicam intelegerile oculte dintre politicieni si episcopi, sumele imense de bani acordate “oamenilor in negru” de catre parlament, in plina criza economica? E vremea lor, a celor care slujesc Intunericul!

 7. Con Spiratorul said:

  Suntem martori la acutizarea degradarii morale a omenirii. Acesta este primul si cel mai important semn ca drumul pe care mergem ne duce catre autodistrugere. Nu cred ceea ce spun unii ca au aparut semnele care arata ca se apropie sfarsitul omenirii dar sunt sigur ca daca vom continua in acest fel, omenirea se va imputina dramatic iar cei care vor supravietui, vor trai ca in evul mediu. Deci nu va fi un sfarsit, va fi un nou inceput.

 8. Tov Pasager said:

  De ce nu comunicati prin messenger, este mai usor si nu deranjati pe nimeni?

 9. to'arashul Matrics said:

  ca sa se lege cocalarii la cap sa vada lumea ca il au.

 10. Dan RO-tariu said:

  Marturisesc mi-am uratit singur lumea! Acum 20 de ani m-am trezit participand la Involutia din 1989. Credeam ca scapam de dictatura si vom avea democratie in acelasi sistem economic socialist. Altii aveau alte planuri. Planurile lor doreau ca sa treaca la capitalism sa existe oameni exclusi din viata economica (somerii), doreau oameni stratificati in viata sociala (bogatii si saracii), doreau ca sa se imbogateasca in timp ce poporul saracea. In tot acest timp toate cultele, toate bisericile, s-au exprimat ca e corect ceea ce se intampla, desi socialismul apropria cel mai mult pe cetateanul de rand de conceptele crestinesti de dreptate, fraternitate si egalitate, paradoxal incercand sa estompeze influenta preotimii asupra statului si, dublu paradoxal, in acelasi timp platind clerul cu salarii decente. Iata de ce eu , tanarul de 27 de ani din acele zile, nu ma simt mai vinovat decat toate bisericile care au preaslavit capitalismul , au condamnat comunismul ( o etapa care nu a existat dar care ne-o da de exemplu Biblia prin Rai in care nu poate fi decat comunism) desi nu a existat si a criticat pe comunisti. Sa rememoram unde am ajuns in 1989: la momentul respectiv au disparut casatoriile din interes, a disparut criza cronica de locuinte de la inceputul anilor 1960, a disparut complet somajul, salariile erau decente si obtinute din ce in ce mai usor (atat prin cresterea lor cat si prin mecanizarea muncii, tehnologizarea ei adica se muncea mai putin cu spinarea si mai mult cu utilaje). De la o tara eminamente agrara am ajuns la o tara industrial agrara pentru ca industria a depasit de multe ori agricultura ca participare la PIB. Nicicand romanul nu era mai bine vazut in lume decat atunci. Era si greu munceam sase zile pe saptamana, iar conform Bibliei: a saptea zi ne odihneam (uneori mai munceam, cand nu faceam planul din varii motive – lipsa de curent, de materii prime, uneori, etc.). Cu toate acestea cresterea economica SINGURA in masura sa ne dea speranta unui trai mai bun era prezenta in fiecare an de socialism. De atunci … am decazut … am ajuns intr-o tara frumoasa sa traim urat … cu frica de mafia infractionala, de mafia conducatorilor … si chiar daca bisericle au ajuns neincapatoare …. omul de rand se indeparteaza prin fapta zi de zi de Dumnezeu, de vointa acestuia care nu poate fi decat socialismul adica sa eliminam sclavia omului modern. Si cum s-ar putea intampla altceva atat timp cat oamenii sunt dezumanizati prin faptul ca toate multinationalele ne mulg pana la ultimul strop de vlaga ca sa putem sa cumparam combustibili scumpi extrasi de venetici din pamanat romanesc, curentul scumpit de straini facut in hidrocentralele patriei, gazul scumpit permanent de firmele straine care doresc HUZUR pentru patronii lor. Capitalsimul nu e o lume corecta nu e o lume crestineasca ci e doar o jungla in care cel mar -l inghite pe cel mic si cei reprezentati slab de conducatori, precum romanii, nu pot deveni decat SCLAVI in propria lor tara!

 11. catalin said:

  Oamenii frumosi sunt cei care traiesc frumosul liturgic, adica oamenii care merg la biserica, dar nu merg degeaba, ci reusesc sa se faca salasuri Duhului Sfant. Lumea e urata de la inceputul pacatului, e urata fara Dumnezeu. Care e solutia? Sa ne apropiem de Dumnezeu….dar parca vad ca apar mai jos comentarii de genul “huuuooo fanaticul, huuuuooo popii lacomi, huuuuoooo habotnicii…” Si cu astfel de oameni care hulesc n-ai cum sa faci o lume frumoasa. Oricum, ideea pe care trebuie sa o urmarim nu e aceea ca trebuie sa facem lumea frumoasa, ci aceea ca fiecare din noi trebuie sa fim frumosi. Aici se greseste peste tot… interesul comunitar se pune mai presus de interesul persoanei.

 12. Dan RO-tariu said:

  Nu pot fi de acord ca daca maine lumea o sa afluiasca inspre biserica, pentru toata natia or sa fie create poimaine cele 4 milioane de locuri de munca pierdute in Romania, iar rezolvarea pentru unul sau doi dintre noi prin faptul ca-i ia popa sa-l slugareasca acasa la el nu rezolva problema economica a natiei. Tara are nevoie de specialisti, de un alt sistem apropiat invataturilor biblice, socialist si nu de preamarirea popilor … care ar trebui sa fie plini de modestie si curatenie sufleteasca si tocmai de aceea sa nu mai condamne visul de aur al omenirii in biserica indepartandu-i peoameni de dorinta lui Dumnezeu. Nu poti crede in Rai daca nu vrei socialism in aceasta viata si propovaduiesti capitalsimul pentru ca tie, popa, iti este bine. Oare asta e vrerea lui Dumnezeu? O mana de oameni bogati cu privilegii, in care intra si popimea (majoritatea ei) si o imensitate saracita, fara pamant, fara mijlace de trai?

 13. doriana said:

  Frumos articol!! Dar mai exista inca oameni frumosi., slava Domnului! Toti aceeia care muncesc in gradina acestei lumi, facand trandafirii sa infloreasca, sunt frumosi. Frumusetea incepe din gandurile noastre si poate transforma lumea in paradis.Sa nu uitam indemnul Mantuitorului, lumina nu trebuie ascunsa, menirea omului este sa lumineze in permanenta. Mai ales astazi cand falsele lumini vor sa ne prefaca in sclavi…Un gand bun pentru toti forumistii si felicitari autorului.

 14. .. said:

  bai gata,ce lumina si cai verzi pe pereti,deschideti ochii si nu mai fiti zombii.n-aveti stapan,obisnuiti-va cu ideea.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 24 februarie 2009

Actualitate

» 25 martie – selecţie pentru Danemarca
» Medicii concediaţi revin pe posturi
» Ministerul Educaţiei vrea să reintroducă treapta I de liceu
» Avioane SA – zbor deasupra unui cuib de surzi
» Tichetele de vacanţă se acordă doar de angajatorii cu profit
» Al doilea suspect în cazul jafului de la Braşov a fost prins

Local

» Diaconescu: Românii au aceleaşi drepturi ca europenii
» Italienii au probleme cu ordinea publică
» De Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor
» Din cartea sacră a iubirii
» Dragobetele sărută fetele!
» Locuitorii din Cungrea aşteaptă banii europeni
» Zeci de milioane în asfaltul din Rovine
» Găsit spânzurat
» Craioveni înarmaţi
» Bătrânii şi copiii, îngrijiţi în centrale dezafectate
» Centrul pietonal, un experiment
» Scurte ştiri

Dolj

» Parada costumelor din materiale reciclabile, la Slatina
» Demisia, nene Iancule?
» PSD nu renunţă la „ménage à trois“
» 582 de locuri de muncă vacante în Dolj

Gorj

» Beatrice Băndoiu va cânta pentru lăutarii de peste Prut
» Scurte stiri

Sport

» Scrimerele s-au impus în etapa de la Paris
» Gorjenii au fost devoraţi de „Leii din Banat“
» SCM-CSSU a făcut spectacol
» Handbaliştii tricolori sunt pe val
» Voina, optimist
» Doar remiză cu Odorhei
» Scurte ştiri
» Atleţii români, iarăşi primii în Balcani
» Prometeu şi FEFS, câştigătoare
» Victoria la Iaşi este obligatorie
» Săceanu nu are scuze că a scuipat
» Iordache şi Vranjkovic, înapoi la Târgu Jiu
» Ştiinţa va juca o finală de cupă europeană

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Tehnică de citire a gândurilor
» Vremea în Oltenia
» Bancul zilei
» Ascensiunea lui Carlito (Carlito’s Way)
» Scurte stiri
» Horoscop
» Carul din Stele, campion la „Pomana porcului“
» Virtuţile ceaiului verde
» Camembertul – cea mai cunoscută brânză

Opinii

» Paradisul infractorilor
» Lumea urâtă şi omul frumos

Top