Ce nu va fi în 2009

Autori


Probabil aţi început deja să simţiţi briza crizei, dacă nu, cu siguranţă vă gândiţi la ea şi la cum o veţi întâmpina. Problema e că nimeni nu ştie mare lucru despre asta, deşi sunt destui care încă au ambiţia de a face prognoze. Le recomand The Economist, probabil cea mai bună publicaţie economică din lume, care şi-a recapitulat previziunile pe 2008 şi, după ce a recunoscut că n-a „ghicit“ mai nimic, a ajuns să se întrebe, autoironic, cui i-ar mai folosi cele pe 2009. Pentru că da, vorba nu ştiu cui, nici viitorul nu mai e ce-a fost. Asta nu înseamnă însă că nu se poate spune chiar nimic despre 2009. Ştim că vom avea, spre exemplu, încă două rânduri de alegeri, europarlamentare prin iunie şi prezidenţiale la sfârşitul anului. Dar nu mi-aş permite să prognozez nici măcar că Traian Băsescu ar câştiga un nou mandat, în ciuda faptului că nimic în acest moment nu-i ameninţă prima şansă. Nu, n-o să fac această greşeală. Îmi iau aşadar toate precauţiile de rigoare şi mă voi mărgini să vorbesc nu despre ce cred că se va întâmpla, ci, dimpotrivă, despre ce e mai probabil să nu se întâmple. Iată o listă cu astfel de nonîntâmplări.

1. Cu siguranţă, în 2009, tot mai mulţi dintre noi vom deveni mai economi. Şi nu e vorba doar de restrângerea creditului bancar, ceea ce e deja în fapt, ci de presiunea crescândă asupra bugetelor curente. Vom cheltui mai puţin chiar şi pe produse de strictă necesitate. Deci, nu consumului! Iată una dintre devizele anului 2009.

2. Mai uşor spre deloc cu măririle de salarii şi de pensii. Dacă în 2008 încă auzeam de sectoare întregi, începând cu construcţiile şi terminând cu IT&C-ul, care se plângeau de un deficit de forţă de muncă, în 2009 nu va mai fi cazul. Va fi tot mai greu să refuzi un loc de muncă pe motiv de salariu, în schimb, mulţi nu se vor da înapoi nici de la a-şi mai lua un job în plus. Dacă vor avea unde.


3. Preşedintele Traian Băsescu nu va mai putea da vina uşor pe guvern pentru ce nu merge bine în ţară. Deci, nu vom mai avea scandaluri de genul „războiul Palatelor“. Dar asta nu înseamnă că politica va fi o oază de linişte şi consens. Dimpotrivă. Fiind un an mai greu, unii spun cu mult mai greu decât oricare dintre ultimii patru, nevoia de vinovaţi va fi cu atât mai mare. Se califică, pentru început, opoziţia liberală. Ţara merge mai prost şi pentru că fosta guvernare n-a făcut ce trebuie, pentru că a furat, pentru că a minţit în legătură cu starea economiei. Iată alt refren al lui 2009. Nu va dura prea mult însă, pentru că nici treaba cu „greaua moştenire“ nu mai e ce-a fost.

4. Nu vom mai avea mari scandaluri de corupţie. Asta nu înseamnă o reducere a fenomenului, aş zice, şi aici, dimpotrivă. Coaliţia PD-L – PSD, girată de preşedintele ţării, e cea mai bună formulă de îmblânzire a luptei cu corupţia. Unii analişti prognozează deja un soi de cartelizare a administraţiei, cele două mari partide guvernamentale urmând să-şi împartă frăţeşte zonele de influenţă, cu condiţia „neamestecului în treburile interne“ ale celuilalt. Foarte posibil, dar ceea ce, după părerea mea, va ţine sub control anticorupţia e un lucru mai puţin evident în acest moment. E vorba de o lecţie pe care preşedintele pare să o fi învăţat în ultimii doi ani, şi anume faptul că orice scandal de corupţie funcţionează, pe termen scurt, ca un bumerang. Câtă vreme rezultatele anticorupţiei nu se simt la bază, mai exact în buzunarele oamenilor de rând, şi n-au cum, precum bine ştim, decât pe termen lung, aceasta se întoarce împotriva celui ce o încurajează. Aşa că mai uşor cu anticorupţia, că dăunează grav guvernării.Comenteaza acum

10 Comentarii

 1. Victor Socolovici said:

  Domnule Lucescu,

  Nu as vrea sa incep primul meu comentariu cu pesimism, dar ceea ce scrieti dumneavoastra acum eu am comentat ,aici si pe forum ,acum 2 ani.Din pacate, romanii nostri de acasa si din diaspora au cam tacut.Trecand peste prostia pe care mi-au anuntat-o concetatenii mei comentatori si forumusti, criza se produce! Adica vorba zboara, srisul ramane! Faptele s-au produs si se produc in continuare, adica- criza economica despre care vorbiti in subiect- se ,, dezvolta” ca un tsunami.Nimeni n-o percepe asa cum ar trebui.
  O vanzatoare de la un butic, mi-a urat- cand mi cumparam ziarul-ca anul 2009 ,,sa fie mai putin politic”.Cu alte cuvinte, oamenii de rand, contribuabilii si/sau electoratul mondial s-au cam plictisit de vorbe si de zambete ipocrite.
  Lumii acesteia,din 2009 ,ii trebuiesc fapte si locuri de muca si incredere ca sa putem, impreuna,sa facem mai multe si mai mult pentru noi insine si pentru sfertul lumii ce traieste intro saracie lucie.
  Americanii se trezira la viata si lasara sloganul lui neica Bush(Ceausescul Americii!): americanii nu sunt saraci ca nu vor sa munceasca ci ca politica le-a cladit un viitor de carton, o piramida de carton, care, dupa Katrina(ca uragan) si incalizrea planetei,si un razboi fara noima in Irak,se i**** de tot!
  Nici o oranduire(oricat ar clama romanii carcotasi)nu e batuta in piroane.Recuoscu si Ceausescul Americii ca ambitia lui din Irak nu era asa de vinovata(vorbesc de Sadam!) si ca Osama trebuia cautat aiurea.Terorismul nu a fost inventat de musulmani si de islamisti!
  Cum nici cinematografia nu a fost inventata la Holywood! Doar paroximul ne aduce in stare de isterie si ne face sa ne credem invincibili!
  Guvernarile de la romani si de aiurea raman acelasi:,,toata lumea sa traiasca numai noi sa nu murim!,,.
  Sa speram intrun an mai putin politic, mult mai realist si sa speram ca Dumnezeu ne va salva si de data asta!
  La multi ani tuturor!

 2. barbaru said:

  iar aparu nea Victor de la Scularie sa ne dea pilde si sa-i infiereze pe imperilaisti asa cum o facea la sedintele PCR de odinioara. taica Sculavici, suntem satui de partzurile matale comuniste; mai bine scoate carnetu rosu de la naftalina si mergi la tovarashu Rotariu ca face recrutari pentru PAS.

 3. Dan Rota-riu said:

  PAS nu face recrutari ca nu e o oaste, nu-si poate plati cu un banut ostenii. PAS e doar un partid in care nu exista bogatii care ne-au furat averea ca sa cheltuie parte din ea in campaniile electorale. Asadar scoateti PAS si pe Rotariu din comentariile dvs. fara noima prin care nu aduceti nici o contributie activa asupra articolului din GdS ci doar va aratati fixatia impotriva unui partid autentic de stanga si a unui cetatean onest care are vederi comuniste: o tara fara patroni, toate drepturile omului respectate, democratie adevarata, multipartidism, respectarea Constitutiei, siguranta cetateanului, Legea ilicitului, etc. cred ca e cazul sa focalizam pe solutiile gasite probelemelor si nu pe injuraturile, poate-mi dovediti, ma adresez celor de la 2, ca in 2009 ati reusit sa mai evoluati.

 4. Passagero said:

  Maestre Lucescu,le nimeriti la fel ca The Economist ,publicatie pe care o recomandati cu caldura,desi recunoasteti ca n-a reusit sa ghiceasca nimic in 2008 !

  PS.Tov. Ghita Rotarici ,ai inceput tare penibil 2009, pana la urma o sa faci un manz de lemn !

 5. Hitler said:

  Panoplia vătafilor ,formată din Cârstoiu, Nistorescu,Roşca Stănescu , Drăgotescu se imbogăţeşte cu Don Pavel. Domnule daca vorbeşti de criză ce tot flaşnetezi cu Băsescu, asta ca să induci faptul că tot ăsta este de vină pentru criză. Să fim serioşi nu te interesează pe tine de criză ci a început campania electorală. Uita-şi să spui că Băsescu poartă vina invaziei în Gaza. Ce mai va fi dezastru cu Băsescu reales ! Orientaţi-vă la Oprescu că uite el a dat cel mai mare rahat din lume bucureştenilor ba mai mult a fost omologat în Cartea Ciudăţeniilor de către un oarecare Abdul Rahat. Atenţie la criză că nea Pavel varsă lacrimi de grija noastră.

 6. I.L.Caragiale said:

  Pentru D.Rotariu.Daca nu ai bani atunci dece stai presedinte la PAS.De fapt se vede din comentariile tale pe care in spirit comunist le faci toata ziua.Vreau sa mai vad si eu un presedinte de partid care se da comentator ca tine la toate articolele din GDS.De fapt la un asemenea partid ca acest PAS este necesar un comentator de rand ca acest Rotariu care de fapt nu are alta activitate.

 7. Elena BaSecu pt. Hitler said:

  Uita-si perfectul simplu, dar imi place cum edita-si frazele. Facu-si si tu o greseala, dar mai fac si eu, desi am avut 10 la bac. Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri, poti sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine …

 8. Adolf ptr. Doamna Elena said:

  Augustă Doamna, tradu-mi şi mie ce ai dorit să spui mai sus la adresa mea că sunt tare cap şi nu înţeleg. Vă felicit pentru că aţi avut 10 la bac, de la mine la ce vă aşteptaţi un simplu zidar-şamotor ? Cu stimă şi La mulţi ani ! Ai Dvs. Eva şi Adolf, Ulm- Gremany.

 9. Dan Rota-riu said:

  pentru 6. Eu nu am spus ca eu nu am bani ci ca PAS nu-si plateste membrii precum restul partidelor, ceea ce inseamna orice altceva decat ce ati inteles dvs. Pe de alta parte nu inteleg ce legatura trebuie sa fie intre bogatie si sefie?! Asta e o mentalitate gaunosa de tip nou, capitalista, prin care sefii trebuie sa fie putred de bogati ca sa ne fure cat mai strasnic. Asta vreti asta aveti de doua decanii, aproape! Unii bogati ne conduc si ne fura de ne satura! @pentru 4 posibil penibila e o postare precum a dumitale, deci penibilitatea e functie de punctul de vedere, ma rog, chestie de libertate individuala: dreptul de a te exprima si modul de evaluare a adversarilor. Cred ca macar pe 2009 ar fi cazul sa invatati sa va respectati intre voi si sa nu va luati in dorul lelii unii de altii, fara motivatie, fara inteligenta!

 10. I.L Caragiale said:

  Rotariule daca esti presedinte de partid vezi ce fac ceilalti presedinti,de exemplu Oierul Becali si urmeaza si tu exemplul lor suspenda acest PAs care nu are nimic comun cu perioada actuala.

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 5 ianuarie 2009

Actualitate

» Fiul jurnalistului Sorin Rosca Stanescu s-a sinucis
» Tarifele RCA au crescut cu 10-30%
» Autorităţile de sănătate publică vor fi reorganizate ca direcţii de sănătate
» Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă în 15 zile la care renunţă
» Românii pot obţine paşapoarte electronice
» Craiova explozivă
» A început „măcelul“ la Alro
» Războiul gazelor
» La Mulţi Ani de negură!

Local

» Scurte ştiri
» Tineri răniţi într-un grav accident
» Cal salvat de pompieri
» Poleiul face victime
» Scurte stiri
» Noi restricţii pentru fumători
» Româncă rănită în Fâşia Gaza
» Sistemul local de burse de merit, modificat
» Acciza a mărit preţul carburanţilor
» Omorâţi în taxi
» Revelion cu peripeţii la Salvare
» Sârbă guvernamentală pe muzica lui Băsescu
» Ordonanţa pentru sancţionarea discriminării este neconstituţională
» Datoriile către magistraţi, amânate după 31 martie

Dolj

» Un nou dosar pentru doljeanul Cioroianu

Sport

» Memorialul „Florin Berceanu“, la primele confruntări
» Pandurii, între ştiinţa jocului şi tehnologie
» Ion Crăciunescu: Sunt lucruri grave în fotbalul românesc
» Scurte ştiri
» Adriano a fost amendat cu 150.000 de euro
» Zenga are încredere în potenţialul Cataniei
» Mutu, printre protagonişti
» Chelsea s-a făcut de râs în Cupa Angliei
» Atlete bulgare, suspendate
» Pau Gasol, cel mai bun baschetbalist european
» Kawasaki se retrage din Moto GP
» Murray s-a impus la Abu Dhabi
» Handbalistele de la SCM, din nou la lucru
» România, codaşă
» Moses i-a luat centura lui Kobori
» Niculescu, învinsă de Pironkova
» Raluca Dumitraşcu, în Top 10
» Kovacs şi-a început mandatul
» Raliul Dakar a debutat în forţă

Bani & Afaceri

» Demisia, momentul schimbării
» Început de an cu concedieri
» Maximum 4.000 de lei pentru creşterea copilului
» Scad contribuţiile angajaţilor
» Doljchim, prima victimă în cazul gazului rusesc?

Opinii

» Ce nu va fi în 2009
» Din dorinţele unui 2009 european

Top