9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSuper preţ, super calitate!

Super preţ, super calitate!

„Scrisul în presa cotidiană este o capcană: vă irosiţi forţele cu lucruri puţin importante…“, îmi spunea zilele trecute un bun scriitor craiovean. Privind spectacolul media („Orice fel de jurnalism este politic“, dacă îl credem pe Marquez), e greu să nu te cuprindă oboseala, iar a contribui la el pare zadarnic.
În anii ’90, poate că avea sens să te adresezi oamenilor care auziseră vaietele din închisorile comuniste (uneori, dinăuntru), să scrii despre cei care le provocaseră, să te împotriveşti fostelor structuri care preluau puterea. Baricada ridicată atunci de mai mult tăcuţii (înainte de ’89) opozanţi comunişti s-a păstrat, oamenii trec însă lejer astăzi dintr-o tabără în alta, iar unii îşi exersează ironia: Ce rost ar avea o baricadă, dacă toată lumea s-ar poziţiona de aceeaşi parte?
Unele schimbări se întâmplă: Iliescu se pregăteşte de proces; miniştrii lui, Chiţac şi Stănculescu, condamnaţi la 15 ani de închisoare, sunt gata de recurs; lideri anticomunişti au fost deconspiraţi ca informatori ai Securităţii; presa publică schiţa casei lui Vlad Georgescu desenată pentru Securitate de Bălăceanu-Stolnici, cetăţean de onoare al Craiovei, din octombrie 2007, prin grija primarului Solomon şi a consilierilor municipali; Cozma a ieşit de la Rahova (fără graţierea, din 2004, a lui Iliescu, iar răzgândirea acestuia nu îl mai poate aduce înapoi. Îmi amintesc o frază de atunci, despre anii ’90, din interviul acordat de Cozma unui post TV, în avionul care îl întorcea în Bucureşti, în arestul poliţiei: „Ion Iliescu a făcut tot posibilul ca România să nu ajungă ca alte ţări“ şi impresia mea: crede că rosteşte un adevăr, dar spune un altul); oamenii parcă şi-au mai temperat puseurile de entuziasm care-i mânau să voteze Remus Opriş sau Victor Ciorbea; Vanghelie a recuperat Piaţa Universităţii de la… preşedintele Băsescu (o veste care îmi aşterne pe faţă zâmbetul zilei când PD-ul şi-a lansat, la cinematograful Patria din Craiova, candidaţii pentru alegerile locale din 2004. Cât de voios cântau, cu Băsescu şi Berceanu în frunte, împreună cu Cristian Paţurcă: „Mai bine golan, decât activist/ Mai bine mort, decât comunist“!).
Alte lucruri rămân însă invariante. Politicieni cu consilieri tot mai scumpi şi tot mai străini fredonează, pentru a câta oară: „Voi sunteţi corupţi!“, „Iar tu ai vândut flota!“ şi ne ţipă miraculoase ieşiri din sărăcie (cu entuziasmul bişniţarului: „Super preţ, super calitate: alifia chinezească!“). Coloneii deţin funcţii-cheie într-o societate tot mai demilitarizată, multe ascensiuni nu sunt întâmplătoare, iar Dinescu ne povesteşte la televizor cum păţeau vreun accident mortal cei care se duceau cu jalba la partid, pe vremea lui Ceauşescu („Ai grijă să nu te calce o maşină!“, îmi scria cineva pe forumul ziarului, după un articol. Cu gândul la traficul din Craiova, la replica adresată lui Peter O’Toole, în Venus: „Aproape toţi vrem să trăieşti“, am zâmbit, fără grijă însă). Canarii presei comuniste şi mai tinerii lor confraţi îşi consolidează cifra de afaceri, nu vrei rolul ghimpelui, dar stând pe loc când alţii fac un pas înapoi, pare că ai făcut un pas înainte (cum am văzut într-un Harry Potter).
Mă simt ca în copilărie, când pedalam, aproape în fiecare zi, de acasă până în centrul oraşului, pe un drum tot mai familiar – atunci când scriu despre personajele care ne conduc, chiar dacă ele nu pot fi atinse. „Eşti un om singur. Ce poţi să faci?“, spunea Dan, din Half Nelson, adăugând, mai târziu: „Dar trebuie să faci ceva, nu?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII