9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiTaxa pe Valoarea Amânată

Taxa pe Valoarea Amânată

Aşa cum era anticipat, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a spus „pas“ diferenţierii Taxei pe Valoarea Adăugată. Ea a devenit una… amânată, bugetul pentru anul 2008 fiind deja construit luând în calcul un nivel unitar de 19 procente. Aşa că mai trebuie să aşteptăm. Până când? Aici ministrul Vosganian este destul de evaziv, undeva la orizontul 2010. „În viitor se va acţiona pe diminuarea TVA la unele produse de largă necesitate. La orizontul anilor 2010 ne vom racorda, probabil, celor mai multe ţări europene care au reduceri de TVA pe anumite produse“, declară ministrul.
Să admitem că această cerere de reducere a TVA l-a prins pe ministrul economiei şi finanţelor cu bugetul bătut în cuie şi că nu mai are ce face. Aşa o fi, şi să fim cinstiţi, nici la solicitarea ministrului agriculturii, Decebal Traian Remeş, nu s-a arătat prea entuziasmat de ideea cu TVA redus pentru pâine, dovadă că i-a răspuns colegului său că „teoretic, orice este posibil“. Aceasta înseamnă că teoretic poate ceda într-o astfel de chestiune, dar, practic, nu prea vede de unde scoate banii să acopere celelalte măsuri adoptate de guvern, cum ar fi, de exemplu, controversata mărire a pensiilor. Printre rânduri, ministrul Vosganian recunoaşte acest lucru, făcând referire şi la alte cheltuieli bugetare promise şi angajate pentru sănătate sau educaţie. Declaraţia Domniei sale este destul de clară: „Sunt contribuţii colosale, astfel încât trebuie să acceptăm că unele măsuri pe care unii le consideră legitime trebuie să vină la timpul lor“. Mai clar, bugetul pentru 2008 este cam prea strâns în venituri care să asigure finanţarea măsurilor cu caracter social. Nici cel din 2009 nu o să fie mai permisiv relaxării fiscale. După 2010, Dumnezeu cu mila. Cei care vin la guvernare să găsească ei soluţii şi pentru pensii, şi pentru creşterea cheltuielilor în sănătate şi învăţământ, dar şi pentru reducerea TVA la alimentele de bază. Vă mai aduceţi aminte de celebra scrisoare transmisă preşedintelui Traian Băsescu de cei doi miniştri liberali, de la finanţe şi muncă? Acea scrisoare conţine un pasaj extrem de important şi care vine să demonstreze că nivelul cheltuielilor bugetare viitoare în următorii doi ani este extrem de mare şi greu de acoperit din veniturile prognozate. „În ceea ce priveşte prevederile proiectului de lege a pensiilor privind anul 2009, îndeplinirea acestora va depinde de modul în care viitorul guvern va înţelege să-şi reasume acest obiectiv şi să-şi ordoneze priorităţile. În concluzie, Guvernul României îşi reafirmă poziţia potrivit căreia există resursele necesare majorării pensiilor în anul 2008 cu 43% – ca o consecinţă a dezvoltării economice – precum şi condiţiile că până în anul 2013 această majorare să fie sustenabilă. În acest fel, guvernul îşi va duce la îndeplinire obiectivul central al mandatului său, şi anume dezvoltarea economică şi punerea acesteia în slujba bunăstării cetăţenilor, cu deosebire în favoarea categoriilor celor mai defavorizate ale tranziţiei“, se arată în textul scrisorii semnate de Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, şi Paul Păcuraru, ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse. Deci totul „depinde de viitorul guvern“, dacă va reduce TVA, implicit dacă va susţine nivelul prognozat al pensiilor. De aceea, spun că pasarea TVA pentru alimente după 2010 nu este întâmplătoare.
Prin recenta sa declaraţie, ministrul Varujan Vosganian mai deschide un subiect de campanie electorală, iar TVA-ul este generos, dovadă că şi în acest caz, similar majorării pensiilor, mai multe partide se bat pentru paternitatea măsurii. Iată că Taxa pe Valoarea Amânată este şi ea utilă la ceva, poate fi folosită în scop electoral. Preţurile oricum vor rămâne neschimbate. În cel mai bun caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII