Lectie de democratie si istorie

Autori


Sedinta festiva a parlamentului de luni a fost o adevarata lectie de democratie si istorie. Ea a fost conceputa ca o sedinta festiva dedicata condamnarii comunismului din România; caracterul festiv i-a fost conferit de un grup de patrioti indrumati de cel mai mare om politic pe care l-a avut România vreodata, care este singurul care poate salva tara. E suficient sa-l vezi ca sa strigi cu entuziasm „Salvarea“; numai ca la noi salvarile vin cu intârziere.

Stiu ca orice opinie, orice actiune umana este tributara unei anumite doze de subiectivism; care, daca nu e exagerat, este suportabil. Voi cauta si eu sa fiu subiectiv intr-o doza decenta, desi nu cred ca voi reusi.

Tema propusa pentru mentionata sedinta era condamnarea comunismului; tema care, evident, nu poate fi tratata cu obiectivitatea necesara. Opiniile distincte ale populatiei, chiar daca nu sunt toate reale, au o anumita justificare. Cei care au avut de suferit vor fi impotriva comunismului. Cei care au avut avantaje substantiale in aceasta perioada vor fi impotriva condamnarii comunismului. Unii care ar dori mai multa disciplina si liniste il regreta pe Ceausescu; ceea ce am facut si eu luni seara, caci, daca ar fi trait, cei care s-au manifestat violent intr-un loc sacru, fundamental al statului ar fi fost deja arsi la crematoriu si cu cenusa aruncata intr-o canalizare. Cei care se multumesc cu un salariu modest, dar garantat, fara eforturi deosebite (noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc), vor regreta comunismul. Mai sunt unii care n-au cunoscut pe viu realitatile si care fie vor fi indiferenti, fie vor fi cooptati in tabara celor care regreta comunismul; si nu fara motiv. Ci sub argumentul ca saracia reala, contemporana este rezultatul sistemului capitalist. Se uita totusi ca actualul „capitalism“ nu este autentic, ci, dupa expresia cea mai autorizata a principalului arhitect al societatii române contemporane, un capitalism de cumetrie, adica pentru un grup de privilegiati, adica tot un fel de comunism. Iluzia ca in ’89 a fost inmormântat comunismul este falsa; atunci au fost inmormântati sotii Ceausescu, dupa ce au fost asasinati in mod las si fara o judecata autentica, pentru a face loc la conducere celui care o visa de atâta timp. Si, pentru ca acest fapt sa treaca neobservat, a mai dispus asasinarea câtorva mii de nevinovati, pentru a crea un scenariu plauzibil.

Vreau sa subliniez ca nu sunt membru si nici simpatizant al vreunui partid; in fiecare sunt figuri dubioase, unele care se cunosc, altele care nu se cunosc inca. N-am suferit fizic sub comunism, dar am avut rude si prieteni care au trait drame inimaginabile. Au fost perioade in care am trait mult mai bine decât azi, dar cu plata unor compromisuri, pe care m-am straduit sa le pastrez la frontiera unei minime moralitati. Am trait si umilinta cozilor pentru produse alimentare, cât si umilinta de a ma supune unui regim ai carui exponenti erau de o inteligenta cel putin discutabila. N-am fost disident si nici martir; am fost las ca majoritatea intelectualilor. De aceea ii cinstesc pe cei care au avut curajul demnitatii, pentru care au platit din greu. In afara de cei mentionati as dori sa mai amintesc câtiva. Marele actor C. Tanase pentru cupletul „De la Nistru pân’ la Don/ Davai ceas, davai palton/ Davai baristea, mosie/ Haraso tovarasie“ a fost trimis sa-l distreze pe Dumnezeu. Pastorel Teodoreanu pentru catrenul „Sadoveanu este rus/ Sta cu curul la apus? / Vrea s-arate apusului / Cum e fata rusului“ a fost trimis la puscarie; sentinta i-a fost agravata si din cauza ca i-a demonstrat acuzatorului poporului ca e prost. Marii chimisti, academicienii Spacu si Nenitescu, au avut curajul sa voteze impotriva primirii in Academie a Elenei Ceausescu; urmarile le puteti imagina.

Dar sa ne rezumam la sedinta de luni. Trebuie sa ne obisnuim cu democratia; fiecare are dreptul sa-si exprime opiniile, dupa conceptiile sale, pregatirea sa intelectuala si starea sanatatii mintale. Când o personalitate politica, cu profund simt de raspundere, doreste in mod obiectiv si intr-un cadru public sa-si prezinte adevaratul sau caracter, adevarata personalitate, nu trebuie criticata, ci, din contra, laudata. Ca si autorecunoasterea ca puterile sale intelectuale sunt insuficiente pentru a folosi cel de-al doilea sistem de semnalizare si atunci e nevoie sa foloseasca fluiere sau un limbaj primitiv, care e mai accesibil pentru multi.


Consider ca titlul raportului nu a fost bine ales, deoarece contine verdictul care ar trebui sa ocupe pozitia finala. As opta pentru „Analiza influentei comunismului asupra destinului României moderne“. Astfel am putea, pe viitor, analiza si crimele din timpul Revolutiei, mineriadelor sau crimele de natura economica care au dus la starea de azi a României. Perioada postrevolutionara este mai neagra decât cei 40 de ani de comunism. Daca in acea perioada au fost ucisi sau afectati doua milioane de români, dupa mineriade, acelasi numar de români au parasit tara pentru totdeauna, ceea ce constituie o performanta si o eficienta remarcabile.

Ce am mai aflat interesant in timpul sedintei si in comentariile ulterioare. Raportul este exact, dar vinovat e Basescu; e prea profund si inca n-am inteles sensul. Raportul nu trebuia citit de cineva legat de comunism; de acord, trebuia citit de Ion Iliescu. Raportul constituie o declaratie de razboi impotriva Chinei; n-am gasit mentionarea Chinei in raport, dar nici n-am consultat valizele aruncate in Herastrau. Mi s-a parut ca raportul se refera la comunismul din România. Se mai obiecteaza ca nu se mentioneaza si realizarile comunismului. Au existat, fara indoiala; dar si in democratiile occidentale au existat, mult mai multe, mult mai consistente si fara atâtea victime umane. Atunci când s-a vorbit de victimele comunismului, Vocea Patriotului Nationale a strigat: „Asa le trebuie“. Foarte adevarat; asa ne trebuie si noua daca acceptam astfel de lucruri. In fine, i s-a reprosat lui Vacaroiu maniera in care a condus sedinta; nu e just; el a indeplinit sarcinile trasate si si-a respectat numele.

Eu m-am lamurit ca singurii eroi ai neamului sunt Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor si Adrian Paunescu. Se face dreptate când i se da peste nas miselului de Alcibiade care spunea despre Iliescu ca e cârpa kaghebista, care in istorie va fi mentionat la erata. De asemenea, inainte de Ignat era necesara si o mentionare a lui Paunescu. Care a scris poezii geniale. Pentru exemplificare reproduc un fragment din „Recurs pentru Nicolae Ceausescu“. „Ce repede trece vremea, tovarase secretar general/ Cred ca ati putrezit in cesti ani / Care s-au scurs / Cred ca ati devenit o floare, impotriva tuturor legilor betoanelor / Si mi-e mila de dumneavoastra, tovarase secretar general / Si am o singura rugaminte / Sa nu deveniti trandafir /… Nu va formalizati daca veti deveni ochiul boului“…

Dar cine oare, intr-un WC din cladirea fostului CC, a hotarât asasinarea lui Ceausescu?Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. Victor Socolovici said:

  Domnule Profesor,

  Articolul dumneavoastra este deosebit.Va rog sa primti scuzele mele ca nu pot face un comentariu neocomunism, antiamerican etc.etc.Din motive personale, nu pot sa scriu mai mult.Va promit ca voi reveni curand cu un comentariu(subiectiv, binenteles!).
  Oricum, primiti felicitarile mele!
  Articolul, in ciuda ,,subiectivismului,, dumneavoastra, este obiectiv!

 2. Passagero said:

  Am mai auzit expresia ca “intelectualii sunt lasi” , or fi,totusi nu este un lucru grav si nici o rusine ,daca nu au alte metehne. Un intelectual las este preferabil unuia “determinat” si viclean.
  Nu mai vorbesc de cei rudimentari si determinati , fara Dumnezeu si vicleni care pot fi un blestem pentru semenii lor,asa cum au fost destui,se stiu…

 3. Nestor said:

  Domnule Profesor,
  Perceptia pe care o aveti asupra acestui moment este justa: a mai fost ratata o “revolutie”. Ca si precedentele, dar nu din lasitate ci din calcule si tradari. In 1989 oamenii s-au saturat sa mai stea deoparte, au iesit si au scandat dorinta de libertate. Au primit gloante in schimbul visului nostru.
  In amintita sedinta festiva cu invitati de onoare, marele patriot roman Vadim a facut jocul marelui patriot Ion Ilici si tot asa mai departe, dar nici un singur reprezentant al poporului nu a sarit in sprijinul intelectualilor agresati in vazul lumii. Era suficient sa il izoleze intr-un colt de sala, doar prin numarul lor, fara cuvinte, fara imbranceli, doar sa il izoleze. Acestia sunt insa aparatorii poporului roman, probabil jubilau: “Daca vine Vadim la putere?” Iar Vacaroiu, ca toti bourenii, ca toti bivolarii,…
  Nu mai vorbim de ecoul mediatic, daca si Turcesu s-a…turcit!
  Oricum, citindu-va, am senzatia ca in intuneric gasesc o mana intinsa si continuam drumul impreuna.
  Un gand bun redactiei, d-nei Ina si tuturor celor care va citesc. Sarbatori Fericite!

 4. vlaicu Dorin said:

  Oamenii de bine nu se lasa ,domnule Avramescu.

  Pai sa pierzi toate privilegiile… este posibil?

  Nu merita sa pomenitii de acesti nemernici ce au incercatsa ne vinda inca o data ,fitii pe pace vor incerca in continuare -mizeriile tot mizerii ramin .

 5. valgor said:

  Dom’ Profesor,

  Apa trece, pietrele (si bolovanii) raman. E un truism deja, dar ce sa-i facem, asta e!
  Comunism de tip romanesc, capitalism de cumetrie, liberalism democrat, democratie liberala si alte bazaconii omenesti, toate sunt trecatoare. Cei care le suporta sunt mai pereni. Craciunul in schimb ramane inca in vigoare si nu s-a reusit inca, in ciuda unor eforturi prezente (si viitoare, presupun), sa se condamne. Nici Anul Nou, desi acesta s-a mai reglementat, in funtie de stiluri.
  Asa ca va urez Domnule Profesor un Craciun fericit, un An Nou mai bun decat cel care trece si multa, multa sanatate, toate fiind valabile de asemenea pentru toata familia dumneavoastra!

 6. vlad drancu said:

  Sarbatori Fericite tuturor! Cand l-au omorat pe Ceausescu, tot intr-un Craciun, nici tribunul nici tribuna nici porcu de care ati amintit nu au ridicat nici un deget. Porcu abia scapase de linsaj in fata Ambasadei Americane si isi lingea ranile cautand poezia de sertar. Acum nu mai trebuie sa o caute caci isi asuma trecutul de pupator de cururi impreuna cu nenorocitul ala care se crede tribun. Acum, in ceasul 25, vorbim deja de o condamnare tardiva si de o calificare. Adica X nu e calificat dar Y ar fi dar a murit. Deci nu o mai facem deloc fiindca a facut-o practic Ilici I. in 89 care, desi ar fi facut-o, nu s-a pronuntat inca nici in scris si nici verbal de frica sa nu-l supere pe Mao. Hai sa fim seriosi, orcat ar behai unii, e comisa de Basescu! Daca o comitea Ceasa era tot bine primita caci adevarata; dar Ceasca n-a facut-o si nici Voiculescu la care ii pute gura de ura personala si incalificabila. Mai sunt probleme, exponentii trecutului sunt inca printre noi si precum dusmanul de clasa nu dorm niciodata. Un singur lucru este clar: cu buzunarele doldora de parale nu mai au ei chef de comunism dar nici nu au chef sa vorbeasca de trecut pentru a nu ajunge la sursele averlor lor. Oricum din acest moment nimeni nu va vorbi de comunisti ca de niste cantareti de cor bisericesc.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 decembrie 2006

Actualitate

» Soferii doljeni, „repetenti“ la legislatie
» Bania, parasita de Sarbatori
» Masini in loc de tramvaie
» Mos Craciun a venit mai devreme la real,-
» Firmele, chemate la fisc pentru certificatele TVA
» Seres, acuzat de spionaj si tradare

Local

» De Craciun, au nevoie de noi
» La taraba pentru câteva sute de mii
» Solomon, printre transee
» Ex-pesedist luat in brate de Alianta
» Berceanu ii face banditi pe „constructorii“ lui Basescu
» 500 de copii…
» Jubileul promotiei de aur
» Expozitia de pictura „Arta LA STRADA“
» Portret in oglinzi paralele
» Lansare de carte

Gorj

» … 500 de zâmbete

Sport

» Universitatea isi face imagine
» „Nu suntem constrânsi sa-l vindem pe Vranjkovic“
» Woobay, apt de joc
» „Pele“ a fost capitan pe „Da Luz“
» Mutu si Chivu, victoriosi
» Reghecampf a eliminat pe Bayern
» Chelsea, in semifinala Cupei Ligii
» Huelva a zdrobit Realul pe „Santiago Bernabeu“
» Capello s-a suparat pe jucatori

Bani & Afaceri

» Sindicatul Doljchim i-a premiat pe olimpici
» Casuta postala pentru Mos Craciun
» Sarbatori in familia Romtelecom
» Mos Craciun, sufletul petrecerilor de Sarbatori

Sanatate

» Gutuile invioreaza metabolismul
» Sa ne ingrijim sanatatea
» Atentie la indigestie!

Magazin

» Invitatie la Polovragi
» Scurte stiri
» Horoscop
» Ia te uita
» Bancul zilei
» Telescopul
» Utile Craiova
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» MERCURIAL
» Ia te uita
» Bancul zilei
» Povestea ciocolatei
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!

Opinii

» Paradoxurile politice ale anului
» A cui a fost România luni?

Top