11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiStrategia subterana de salvare a premierului

Strategia subterana de salvare a premierului

Demiterea ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, si retragerea sprijinului europarlamentarului Nicolae Vlad Popa, unul dintre putinii senatori liberali care au sustinut proiectele anticoruptie ale Monicai Macovei, sugereaza incapacitatea conducerii PNL de a gasi solutii pentru a pune capat crizei care macina partidul de aproape un an. Pe de o parte este vorba despre lupta pentru putere dintre cele doua grupari, iar pe de alta parte despre principiile politice diferite pe care fiecare dintre ele le sustine. In vreme ce tabara Tariceanu s-a plasat imediat dupa alegeri pe pozitii de adversitate cu Traian Basescu si cu proiectele sale, aripa Stoica – Stolojan a intarit cu propriile argumente ideile prezidentiale.


Contradictiile sunt insa mai vechi si provin inca din perioada campaniei electorale, când in interiorul PNL aceleasi grupari se razboiau din motive similare: presedintele de atunci al liberalilor, Theodor Stolojan, sustinea dupa strategia lui Valeriu Stoica o alianta electorala cu democratii lui Basescu, iar Calin Popescu Tariceanu si Dinu Patriciu, vicepresedinti ai PNL, considerau ca partidul ar fi fost mai avantajat pe cont propriu, iar in subsidiar gândeau chiar o participare la guvernare alaturi de PSD. Controversatul om de afaceri Patriciu i-a sponsorizat de altfel prin firmele sale cu sume mai consistente pe social-democrati decât pe liberali, iar acum câteva luni, când acest lucru a iesit la iveala, conducerea PNL l-a mustrat cu o blândete suspecta. Dubla masura folosita de actualul presedinte al liberalilor a fost evidenta atunci când l-a mângâiat pe crestet pe Patriciu, dar in acelasi timp a ordonat eliminarea din partid a fostilor lideri Stoica si Stolojan pe motiv ca prin criticile lor aduceau atingere imaginii PNL. Sigur pe pozitia sa, patronul Rompetrol a continuat sa sfideze conducerea liberala, spunând ca nu-i pare rau de banii cheltuiti cu PSD si ca ar face acelasi lucru si astazi.


Raportul de forte din PNL este acum inversat fata de perioada campaniei electorale, iar Tariceanu prefera sa faca jocurile gruparii Patriciu in detrimentul viitorului formatiunii pe care o conduce. Multi lideri din conducerea PNL au fost pe statele de plata ale firmelor lui Patriciu, iar altii continua sa fie subventionati prin fundatii finantate de acest magnat al petrolului, devenit in ultima vreme si mare patron in mass-media autohtone. Trimis in judecata pentru acuzatii grave, de la spalare de bani, pâna la subminarea intereselor nationale, Dinu Patriciu are nevoie de protectie politica, de aceea va face orice pentru a-l ajuta pe Tariceanu sa ramâna in fotoliul de premier.


Excluderea concurentilor lui Tariceanu din partid, marginalizarea profesionistilor din categoria Flutur, cumpararea fidelitatii sefilor filialelor PNL cu ajutorul instrumentelor guvernamentale fac parte dintr-o strategie subterana de salvare a premierului, care va duce insa la slabirea Partidului National Liberal. Campaniile mediatice aranjate de gruparea Patriciu – Tariceanu pentru defaimarea presedintelui si demonizarea Platformei Stoica – Stolojan nu ajuta PNL decât pe termen scurt, fiindca electoratul se distanteaza incet, dar sigur de acest partid care functioneaza pe baza de interese obscure.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU