19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Basescu bis

Saptamâna trecuta, presedintele Basescu a avut doua interventii. Una telefonica si alta in direct (retransmisa si de doua posturi de televiziune). Impresiile lasate au fost contradictorii. Prima data a intervenit intr-un talk-show seara târziu, iritat de tonul si afirmatiile facute de câtiva jurnalisti pe subiectul colaborarii/necolaborarii sale cu Securitatea. A dat telefon, a intrat in emisie, a vorbit aproape singur o ora, de la 22.30 la 23.30. Sigur este una dintre maniile pitoresti ale presedintelui. Sa se invite in diferite programe. Audienta creste, pentru ca omul este popular. Si asta de multa vreme. Lumea vrea sa stie ce crede Basescu. Predecesorii lui nu obisnuiau sa intervina astfel. E diferenta de temperament, dar si de modul de a intelege politica. Basescu e mai constient decât ceilalti de rolul presei. Desi o besteleste de câte ori apuca (ceea ce nu indraznea când era in opozitie), are o relatie (hate – love) extrem de strânsa cu ea. Basescu stie ca depinde de imagine. Or, imaginea este creata de mass-media, nu de sefii cu propaganda ai PD, sau de la Cotroceni. Popularitatea si-a creat-o prin presa. Este un priceput comunicator, are talent pentru asta, se simte bine relationând. Dar are nevoie de public. De o sala cu oameni vii, cu care sa intre in contact. La telefon nu e bun. Când nu are publicul in fata tine un discurs poticnit, nu are ce spune, se pierde in tot felul de afirmatii fara miez. Intrarea lui in emisiunea cu Cristoiu&Dragotescu&Gidea a fost un exemplu. Vreme de un ceas s-a pierdut in detalii, ne-a spus tot felul de lucruri lipsite de sens. A incercat sa gaseasca tonul just. Fara succes. Nu cred ca am retinut prea multe lucruri. Povestea cu Constanta in zilele revolutiei nu avea de fapt nici o legatura cu subiectul. Poate dorea sa umple spatiul emisiunii – pentru a nu se discuta daca a fost sau nu ofiter acoperit, informator etc. S-a aratat complet lipsit de delicatete facând o aluzie cu totul nefericita vizavi de Corina Dragotescu, pentru care nu stiu daca apoi (telefonic sau prin e-mail) si-a cerut scuze. In fond nu prea a avut ce spune. Interventia sa a fost nereusita. A lasat o impresie proasta. Nu s-a inteles ce vrea sa comunice. Ceea ce e de rau augur pentru un bun comunicator, cum este presedintele.


Si-a facut apoi aparitia la scoala de vara a TSD. Tineretul social-democrat. Alt decor, alta atmosfera. Ceea ce ii lipsea la televizor avea aici: public in direct. Si s-a simtit bine. Efectul: a gasit tonul, si-a gasit cuvintele. A avut un discurs potrivit. A avut si teme reale de abordat. Amintesc: reforma constitutionala. Nu a voit ca in urma cu câteva zile prin telefon sa escamoteze ceva, sa iasa cu bine dintr-o situatie dificila, ci sa seduca, sa convinga, sa se imprieteneasca. Si-a jucat rolul ca un maestru. S-a gasit in mediul lui, in situatia care ii convine cel mai mult. Nu cred fireste ca a câstigat macar un vot in sala aceea care numai prietenoasa nu putea fi. Dar el nu a jucat pentru cei prezenti, ci pentru telespectatori. Era rolul care ii convine cel mai mult. Cam timorati de prezenta prezidentiala, tinerii de stânga nu s-au inghesuit cu intrebari dificile. Un Basescu in verva le-a explicat ce si cum, a iesit prea usor dintre arcanele chestiunilor ridicate scolareste, ca tot suntem la o scoala, si inca una de vara. Prezenta in tabara principalului partid din opozitie a suscitat multe comentarii, previziuni, scenarii. Ca s-ar infiripa o apropiere intre PSD si PD, si s-ar reface astfel FSN-ul, o forta careia nu i-ar rezista nimeni in alegeri. Dar comentariile astea mi se par cam fara substanta. Nu despre asta e vorba. Pentru Basescu aparitia sa la TSD a fost o pura provocare. A facut un gest neasteptat, care ii este in fire. Ii place sa surprinda, sa „seduca“, vocatia oricarui politician.


Telefoanele date televiziunilor si interventiile in direct nu au nimic prezidential. Nu arata stofa unui politician versat, ci un temperament nestapânit, nerabdator sa puna lucrurile la punct, sa le aranjeze cum vrea el. In schimb, aparitiile in public ii reusesc. Aici probeaza abilitatile care l-au dus la Cotroceni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII