12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

BASESCU LA RAMPA

Vesnic agitat, Traian Basescu are nevoie sa mearga in SUA, pentru a descoperi o idee perfect neamericana: parlamentul unicameral. Nu a sesizat ca la Washington Congresul are doua camere, Senatul si Camera Reprezentantilor. La fel, statele mari, de veche traditie democratica, Marea Britanie, Franta, Germania etc., au parlamente bicamerale. Vine cu ideea asta si nu o lanseaza la Bucuresti. Românii trebuie sa creada ca in SUA Basescu a descoperit pontul cu binefacerile unei singure camere. Cum românii cred in americani si in valorile democratiei de peste ocean, sugestia ar putea avea efect la Bucuresti. Tot Basescu ameninta cu un referendum pe aceasta tema, convins ca electoratul il va urma. Sigur publicul este foarte nemultumit de felul cum functioneaza parlamentul. Pe buna dreptate. Este incet, amina votul, se pierde in dezbateri sterile, legile importante lipsesc inca dupa 15 ani de democratie ambigua. Parlamentarii se bucura de o cota foarte joasa de popularitate in toate sondajele. 12% incredere. Sub biserica, armata, mass-media, justitie, guvern, presedintie, servicii speciale, politie. Parlamentarii sint cotati prost. Ei nu se ocupa de problemele celor care i-au ales, sint corupti si reprezinta un sistem clientelar. Asa sint vazuti si este vina lor.


Numai ca solutia data de Basescu este falsa si nu vindeca deloc raul, as spune, dimpotriva, il accentueaza. Constitutiile din 1991, 2003 au creat un parlament dublu, in care cele doua camere au aceleasi atributii. Asta nu face decit sa lungeasca deliberarile, sa mareasca mult cheltuielile etc. Solutia nu este un parlament unicameral, ci unul bicameral, dar cele doua camere sa aiba atributii diferite. Asta se poate produce printr-o noua Constitutie. Oricum, cea de acum va cadea in uitare dupa integrarea in UE. Va fi momentul pentru a separa atributiile celor doua camere. O alta chestiune care produce multe incurcaturi si mai ales coruptie si ineficienta este votul pe lista. Un vot mixt, care imbina votul uninominal cu cel proportional, ar fi mult mai echilibrat. Ar face parlamentarii sa fie mult mai atenti si mai responsabili vizavi de vointa electoratului. Basescu stie problema, dar solutia sa este falsa pentru ca un parlament unicameral nu rezolva aceasta chestiune, care este de fond.


De ce face Basescu agitatie pe o tema pe care o ignorase complet? Intii de toate dintr-o placere (prosteasca, i-as spune, dar care tine de temperamentul lui coleric) de a provoca iar si iar crize. Ii plac crizele, disputele, polemicile. El se simte bine in ele, stie sa joace, ii sint necesare ca aerul. Acalmia il deranjeaza. Controversa de acum l-a impins iar in centrul atentiei. Toata lumea se refera la el si la noua lui provocare. Politicieni, jurnalisti, oameni simpli. Nu poate decit sa ii convina ca tine prima pagina a ziarelor si ca este capul de afis al tuturor programelor radio&tv de stiri si al talk-show-urilor. Popularitatea sa nu va face decit sa creasca. El exploateaza populist nemultumirea fata de functionarea parlamentului, in folosul lui, dar nu al democratiei. Pe care nu o iubeste prea tare, desi i-a dat puterea. Dar nu atit de multa cita ar vrea.


Al doilea motiv al iesirii la rampa a lui Basescu este ca el tinteste un regim autoritar, condus de el. Schimbarea regulilor de joc el spera sa o foloseasca bine ca un prilej de a-si trece la fisa postului, in atributiile presedintelui, noi prerogative, care sa ii intareasca pozitia si sa il faca jucatorul dominant al scenei politice. Un parlament unicameral va fi mai usor de controlat decit unul cu doua camere. Cum va face insa un referendum e greu de stiut, pentru ca are nevoie de 2/3 din voturile actualului parlament si ma indoiesc ca parlamentarii isi vor semna sinuciderea politica asa de usor. Basescu ofera in locul unei reforme necesare a sistemului politic românesc un surogat periculos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU