14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiHiene, gorile, inocenti

Hiene, gorile, inocenti

Timpurile s-au sucit intr-atita incit metaforele, aluziile nu-si mai au rost. Lucrurile trebuie spuse raspicat si deschis; se vor gasi oameni care sa le inteleaga si sa inceapa sa gindeasca. Pentru ca traim o epoca de degradare morala si sociala fara precedent in istoria noastra.


Cum apreciati dumneavoastra pe cei care, profitind de nevoia normala a oamenilor de a-si ingriji sanatatea, utilizeaza necesitatea aprovizionarii cu medicamente a farmaciilor si spitalelor in scopul dobindirii de substantiale profituri personale, fara sa le pese ca aceasta activitate a lor poate provoca multe drame in rindul bolnavilor saraci? Si ce conteaza ca unii au si murit, iar altii au capatat maladii grave? Nea Mihai, vecinul meu de bloc si virsta, s-a resemnat. Chiar compensate, medicamentele care ii erau necesare costau enorm in raport cu cuantumul pensiei sale. Mi-a spus ca a trait destul si ca nu-i pasa ca moare cu zile.


Ce calificativ dati celor care au deturnat banii repartizati pentru lucrari hidrotehnice in propriile buzunare sau in contracte oferite rudelor apropiate si executate superficial, aprobate totusi, deoarece comisiile de avizare erau tot ale lor? Ce le pasa lor ca inundatiile ar putea distruge gospodariile oamenilor simpli. Ceea ce s-a si intimplat! Ce parere aveti de directorul unei intreprinderi de stat care a denigrat ajutorul Ungariei, care ne-a pus la indemina pompe de performanta fara pretentii materiale, spunind ca fabrica lui are destule pompe. A uitat sa spuna ca pompele erau in stoc, de performanta inferioara, nu le cumpara nimeni si in plus el nu punea la dispozitie aceste pompe gratuit, asa cum au facut ungurii, ci le vindea la preturi consistente.


Ce spuneti de jaful din padurile noastre, care a influentat catastrofal microclimatul, oferind in schimb cistiguri fabuloase unor profitori agreati si ocrotiti de putere. Padurea, prietenul de veacuri al românilor, mindria de altadata a noastra, a incaput pe miinile unor escroci, carora putin le pasa de tara si de oamenii ei! Acompaniati de altii de aceeasi categorie, care distrug cu bestialitate animalele padurilor, doar din dorinta de a se prezenta drept veritabili aristocrati, utilizind doar pasiunile cinegetice si dragostea pentru colectiile de arta a acestora drept certificat de autenticitate. Sau pentru comisioanele grase platite de strainii care au terminat vinatul in tara lor si acum vin sa-l termine si la noi.


Ce spuneti despre manevrele murdare pe care precedenta guvernare le-a utilizat pentru a ramine la putere, cu banii dumneavoastra? Despre consumarea fondului destinat sanatatii pe intreg anul 2005? Despre zecile de milioane de euro destinate captarii bunavointei presei? Despre sutele de milioane de euro destinate unei actiuni propagandistice de a construi 400 de sali de sport intr-un timp scurt, actiune care s-a dovedit un mare esec? Esec cauzat de faptul ca, la fel ca intotdeauna, lucrarile au fost repartizate fara licitatie firmelor agreate, care le-au realizat cu o superficialitate criminala, astfel ca majoritatea acestor sali sint inutilizabile si deja supuse degradarii determinate de cele mai inocente ploi. De ce dorea sa ramina la putere? Recentele declaratii de avere arata de ce. Sa fim bine intelesi, este normal ca intr-o societate deschisa oamenii sa se poata imbogati; dar numai prin munca cinstita. Cum puteti aprecia averile demnitarilor, in special a celor care au facut parte din precedenta putere, din salarii? Dar cum apreciati cinismul, batjocura de a da declaratii in zeflemea, unde un Grigorescu e evaluat la citeva mii de lei? Declaratiile de avere au in primul rind un scop moral si nu unul penal. Se doreste a se cunoaste moralitatea si corectitudinea celor care ne conduc. Dar aceasta actiune, cum era de asteptat, i-a speriat pe multi. De aceea domnul Geoana, noul lider al cinstei si corectitudinii nationale, sustinea ca nu importa sa declari un lantisor sau tabloas, ci sa se gaseasca mijloace eficace ca, in viitor, sa poata fi controlat modul de dobindire a bunurilor materiale. Intelegeti, nu? Pe viitor; ceea ce s-a furat pina acum ramine cum am stabilit. Dar despre sumele imense depozitate in banci straine vorbeste oare cineva? Tocmai pentru ca lucrurile sa intre in normalitate, Curtea Constitutionala a decis ca nu intra in sfera de activitate a PNA cercetarea juridica a demnitarilor. Usurat astfel de multe dosare, PNA se va putea ocupa de adevaratele delicte. Ca de pilda cel recent supermediatizat al unui cetatean care a furat dintr-un magazin alimentar o gaina. Astia ruineaza economia tarii. Multi dintre ei folosesc si banci in scopurile lor. (Este vorba de bancile din parcuri pe care unii dorm fiindca in alta parte n-au unde).


In afara de hiene, in peisajul realitatii românesti au aparut si gorile; aparitia lor ne impinge inapoi, in perioada cavernelor. S-au dezvoltat chiar crescatorii de gorile si au aparut mari proprietari ai rezervatiilor de gorile. Sint oameni imbogatiti subit, care n-au insemnat si nu inseamna nimic in spiritualitatea româneasca, dar care se considera atit de superiori incit orice critica la adresa lor este considerata o adevarata crima la adresa României si ca atare trebuie pedepsita drastic. De preferinta cu pumnii si cu bitele, caci posibilitati intelectuale de a polemiza si de a se disculpa logic nu au. Acest lucru este vizibil in special in fotbal, a carui activitate se desfasoara, in buna parte, sub ochii publicului. Oameni de conditie intelectuala si morala absolut microscopica au transformat fotbalul intr-o afacere murdara. Se vind meciuri, se vind jucatori, care au, de multe ori, un statut de sclavi. Se vind locuri in divizia A, ceea ce anuleaza rolul campionatului in ierarhizarea valorilor. Singurul scop al acestor „conducatori“ este imbogatirea imediata si prin orice mijloace. Consecinta? Decaderea aproape totala a fotbalului românesc. Ceea ce este insa si mai grav este faptul ca aceste specimene, supertelevizate, sint percepute de multi inocenti ca adevarate modele umane de moralitate, inteligenta si valoare; ce vreti mai elocvent decit afirmatia unui cetatean lovit si umilit in fata intregii tari care declara ca ar fi fost fericit sa fi fost lovit de „sefu’“. Care are si legatura telefonica privata cu Dumnezeu, caruia ii transmite directive. Este un gest degradant care umbreste demnitatea poporului român. Nu asa erau românii, cei care infruntau cu coase si topoare hoardele navalitoare, cei care la Marasesti si Oituz sfidau cu piepturile goale mitralierele germane. Ne-au furat multe astia; pina si demnitatea nationala.


Mai avem si multi inocenti printre noi. Ca de pilda unii din noua echipa de conducere. Multi sint tineri si deci n-au avut timp sa se minjeasca (inca). Dar tineretea si lipsa lor de experienta ii fac de multe ori sa fie inocenti fata de experienta malefica a actualei opozitii, pentru care revenirea la putere este vitala. Si de aceea va incerca mereu sa compromita actuala putere. Si va reusi in mare parte. Caci doua mari evenimente negative au umbrit instalarea noii puteri; rapirea ziaristilor si inundatiile. Vina nu apartine decit in mica masura puterii; dar ceilalti se vor stradui s-o puna. Inocent este si domnul Basescu. Este adevarat ca situarea sa pe primul loc al politicii românesti a dinamizat politica ce baltea intr-o lincezeala si imobilitate, sub inaltul patronaj a celui care in primele zile ale revolutiei si-a manifestat intentia de a salva valorile neintinate ale comunismului. Si a reusit, chiar mai mult decit si-a propus caci le-a salvat si pe cele intinate. Dar dinamizarea este cu mult prea puternica verbal si nu are o directionare precisa. Mai mult, domnul Basescu, avind o personalitate extrem de puternica, cu greu e suportat de eventualii colaboratori. Ori, singur, fara o echipa omogena, este greu sa realizeze ceva. Nea Basescu, sufleca-ti miinile si pune-te pe treaba, asa cum ai promis. Sau nu cumva nu poti fiindca n-ai vint la pupa sau te-au vrajit sirenele blonde? Maninca niste spanac si pune-te pe treaba. Tocmai de asta ai cistigat alegerile; fiindca oamenii sperau sa faci ceva. Fa!


Dar mai avem o categorie mare de inocenti; oameni simpli. Care nu vad nimic, nu au nimic de obiectat, stau intoxicati intr-un extaz si o beatitudine absolute si-si vind voturile pe un cirnat si o bere. Daca la aceasta categorie, extrem de mare de cetateni, adaugam numarul ingrijorator de mare de escroci, evazionisti, hoti, nu ne putem abtine sa nu ne punem citeva intrebari. Nu exista zi in care sa nu aflam de o noua hotie sau escrocherie. De ce s-a mentinut si acceptat de catre putere aceasta situatie? Fiindca si puterea, in mare parte, face parte din aceasta categorie. Apoi, cu cit sint mai multe dosare de coruptie evidentiate, cu atit mai mult eficienta justitiei de a le rezolva se diminueaza.


Totusi, intrebarea fundamentala care se pune, extrem de dureros, este urmatoarea: cum a ajuns poporul român in aceasta stare? In perioada interbelica, românii aveau un prestigiu real si meritat. Marile valori culturale, dintre care unele au atins chiar geniul, faceau sa se vorbeasca despre capacitatile deosebite ale acestui popor. Oamenii simpli, taranii au fost caracterizati de oaspeti straini ca fiind cinstiti, muncitori, primitori, cu o demnitate simpla, dar neclintita. Cum se face ca, astazi, acelasi popor a generat un numar atit de mare de hiene, escroci, gorile? Ca fondul genetic al nostru nu este acesta o dovedesc faptele trecutului, e drept, cam indepartat pentru ca unii sa si-l aminteasca. Dar intre acest trecut si prezentul actual a existat o mare noapte. Noapte in care multe dintre valorile morale traditionale au adormit; sau au fost adormite. Cind ne vom trezi oare?


Fratilor, sa dormim din cind in cind; dar numai in timpul somnului. Altfel ne ducem rapid pe apa simbetei. Asa cum s-a dus Stiinta in B. Din cauza imbecilitatii unora, cupiditatii si josniciei altora si indiferentei noastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII