9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpinii...Pe cind elefantul are trompa

…Pe cind elefantul are trompa

Continuam aici editorialul de joi intitulat „Ce deosebire este intre un elefant?“. Raspunsul la aceasta intrebare este „pe cind elefantul are trompa“. Intr-adevar, orice am compara cu un elefant, elementul de distinctie este trompa. Propuneam atunci un joc: sa dam primul termen al unei comparatii, sa ne gindim care ar putea fi cel de-al doilea termen al comparatiei. Inainte de a continua acest joc, as dori sa rezum unele lucruri din articolul mentionat. Am salutat cu multa consideratie actiunea domnului senator Iorgovan de a sesiza procuratura asupra unei posibile ilegalitati comise de Traian Basescu cu privire la cumpararea unui apartament cam darapanat: faptul ca era cam darapanat agraveaza eventuala culpa. Sa fie clar, oricine greseste trebuie sa raspunda de fapta sa, indiferent cine este. Acest demers catre procuratura capata o gravitate suplimentara fiindca vine din partea reprezentantului unui partid recunoscut pentru probitatea morala a membrilor lui. (Pe cind elefantul are trompa). Mai mult, cind a fost la guvernare, acest partid a luptat atit de dur impotriva coruptiei, incit o buna parte din functionarii superiori de politie s-au imbolnavit si acum cer sa fie pensionati. (Pe cind elefantul are trompa). Basescu trebuia sa stie faptul ca daca obtii in conditii dubioase un apartament sau o casa, esti pasibil de sanctiuni; daca insa obtii mai mult de patru case atunci nu mai este sanctionabil. (Pe cind elefantul are sapte case).


Sa revenim dar la jocul nostru. Ce deosebire este intre Iliescu? Aici raspunsurile sint mult mai nuantate si mai complexe. De pilda, ne putem intreba ce deosebire este intre Iliescu si Iliescu. Raspunsul ni l-a dat chiar impricinatul, care a spus ca este acelasi ca la 45 de ani. Deci prim-secretar, adept si aparator al marxism-leninismului. Tinerete fara batrinete, viata fara de moarte si cit mai multe mandate. Dar daca-l comparam cu Basescu? Aici sint si asemanari, nu numai deosebiri. De pilda, numele lor de familie au terminatia comuna „escu“. Daca eliminam aceasta terminatie, la nea Nelu ramine „Ili“, prescurtarea de la „Ilici“, care este al doilea nume de botez al sau. La Basescu insa ramine ceva asupra caruia nu vreau sa ma pronunt. O alta asemanare este ca amindoi au fost amenintati cu moartea. Basescu de catre Timofte. Iliescu recunostea in timpul precedentului mandat ca s-a incercat infestarea sa cu niste virusi din familia CDR. Noroc ca dinsul poseda antivirusi din familia PCR si KGB, care sint mult mai puternici. Ce deosebire mai este intre Iliescu? Pe cind Basescu are mesa. Care ii foloseste ca un fel de paratrasnet fiindca toti se iau de ea si nu de ce e sub ea. Amindoi vorbesc mult; deosebirea este ca Iliescu nu facea nimic, pe cind Basescu mai face cite ceva. De pilda, incearca sa ridice valul de pe niste murdarii; ceea ce a produs emanatii suparatoare. Sau, mai corect, a suparat pe emanati. Altfel nu se explica de ce in doua luni de la preluarea mandatului este mai monitorizat si criticat decit Iliescu in patru ani. Eu zic ca nu strica aceasta monizorizare strinsa, daca este obiectiva; cu vechea putere nu s-a intimplat asa si se stie unde am ajuns. O alta asemanare intre ei este ca amindoi comit gafe; dar Basescu trebuie sa munceasca mult pina sa-l egaleze pe emanat. Are tot timpul si tot talentul.


Dar hai sa vorbim si de lucruri mai vesele. Ce deosebire este intre Labis? Pai Labis a scris „Moartea caprioarei“, iar Nastase a ucis-o.


Ce deosebire este intre Vanghelie? Absolut nici una. Vanghelie este unic. Iata ca a inceput sa se concretizeze planul PSD-ului de a se moderniza, de a capata fata umana, de a scoate in fata adevaratele valori. Vanghelie este emblema cea mai definitorie a partidului din care face parte dupa ce a fost dat afara.


Ce deosebire este intre un examen? Nici eu nu stiam, dar zilele acestea am trecut prin fata Universitatii, contaminata de epidemia examenelor. Am stat de vorba cu citiva fosti studenti, cind am auzit deodata „poc!“ „Ce e“, am intrebat. „A cazut un student la examen“, mi s-a raspuns. Apoi aud „poc, poc“; cazusera doi studenti la examene. Dar deodata aud „poc, poc, poc,…, poc, poc“. „E examen la Analiza matematica“, imi spun studentii. Asa ca raspunsul la intrebare este „pe cind unele examene sint normale“.


Ce deosebire este intre un pahar de vin rosu? Pai mereu se spune ca un pahar de vin rosu face bine organismului. Intr-un ziar am citit ca un pahar de vin rosu face bine la ficat. In alt ziar ca face bine la circulatie. In altul ca face bine si in alte parti. Dar nu se specifica daca e vorba de acelasi pahar. Deci: „consumul excesiv de vin rosu dauneaza grav sanatatii daca e mai putin de trei pahare“. Iar dupa aceea, toate necazurile se duc pe apa simbetei. Asa ca deosebirea este… pe cind trei pahare de vin rosu fac bine peste tot. Parerea mea. La care tin. Mai ales ca am incercat sa beau apa si n-am rezistat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS