19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

INCURCA-I DRACE

Anul a debutat cu o iarnă primăvăratică şi cu mult spectacol pe scena politică. Au fost patru ani cenuşii, cu mass-media monotone, obligate să reproducă aproape zilnic comunicate oficiale şi mesaje ale puterii. Opoziţia a fost slabă şi nu a contat in sumarele gazetelor şi jurnalelor tv de actualităţi. Aşa incit epopeea Năstase (uneori secondată de personajul Iliescu) a fost subiectul predilect din 2001 incoace. Isprăvile guvernului, de la tăieri de moţ, la nunţi şi botezuri, de la un kilometru de asfalt, la cantine populare, au făcut deliciul tot mai plictisit al cetăţeanului. După alegeri totul pare schimbat. Puterea s-a distribuit. Guvernul aparţine unei coaliţii. Preşedinţia – lui Traian Băsescu, candidatul fostei opoziţii. PSD face jocurile la parlament, atit in Cameră, cit şi in Senat, prin Năstase şi Văcăroiu. Dar şi cu sprijinul pe faţă al PUR, care de altfel e in guvern!!! Şi alegerile anticipate par o perspectivă tot mai indepărtată şi aproape de dispariţie. Ar fi singura modalitate de a clarifica raportul de forţe. Procedurile constituţionale sint ca şi imposibile pentru asemenea alegeri inainte de termen. Ameninţarea prezidenţială dinspre Cotroceni rămine in aceste condiţii doar o vorbă. Nu se mai sperie nimeni. De fapt, nu le vrea cam nimeni. Aleşii noştri au cheltuit prea multe parale ca să vrea acum – cind nici nu s-au aşezat la masă – să plece din fotoliile confortabile din Casa Poporului. Ce rezultă de aici este un echilibru fragil intre putere şi opoziţie. Constituţia este vagă. Efectul va fi o permanentă dispută la virf. Dincolo de orgolii personale se află insă aceste capcane ale legii supreme, făcută pe ideea incurcă-i drace!

Ce vedem acum sint doar primele replici dintr-o piesă lungă. Vom vedea multe lovituri de teatru, gaguri, răsturnări de situaţii, pantalonade. Intrăm intr-o epocă veselă, colorată, carnavalescă. Aspectul sumbru al politicii romaneşti a dispărut, măcar pentru pentru o vreme. Jurnaliştii au avut, s-ar zice, o viaţă uşoară. Acum le va fi mai greu. Pină in toamnă, era clar, erai pro sau contra puterii. A lui Năstase mai ales. Cei mai nuanţaţi mai scăpau o simpatie pentru Iliescu. Guvernul se străduia să sufoce presa, dicta in televiziuni şi nu avea rival. Acum bietul jurnalist intre atitea centre de putere chiar trebuie să aibă un punct de vedere. Guvernul Tăriceanu – presupunind că ar vrea – nu are destulă putere pentru a se impune in mass-media. Patronii de gazete, de televiziuni şi posturi de radio au de ales. Nu este deloc simplu, pentru că nimeni nu cunoaşte finalul piesei. Şi peisajul deja s-a schimbat. Mulţi fideli ai lui Năstase au zburat care-incotro, să joace elegant rolul „obiectivităţii“ intruchipate. Unii mai cu tupeu se pretind a fi fost adversarii lui, şi chiar fac pe victimele fostului premier, după ce l-au servit cu sirg patru ani. Alţii – mai consecvenţi – s-au năpustit din primele zile impotriva lui Băsescu şi a guvernului, pină să apuce să zică sau să facă ceva. Oricum, nu riscă nimic. Entuziaştii ADA au inceput să devină deja mai critici, după primele bilbiieli ale noii puteri.

Dar spectacolul cel mare e in altă parte, nu in mass-media, unde aerul e oricum mult mai respirabil, decit in urma cu citeva săptămini, şi diversitatea opiniilor a crescut vizibil. Spectacolul se dă chiar pe scena politică. Aici zigzagurile, declaraţiile de pomină, ieşirile in decor sint frecvente. Din fericire pentru jurnalişti, astea fac zilnic pagina intii, cresc tirajele, asigură audienţele. Miniştrii se cam dau in stambă sau stau ca mortul in păpuşoi. Liderii opoziţiei nu prea au de unde apuca miţa. Exemplele nu lipsesc, dimpotrivă. E de tot risul reclamaţia făcută de Năstase la Curtea Constituţională impotriva lui Băsescu, după autoritarismul propriului său guvern care a jucat adesea in marginea legii sau pe lingă ea. La fel de comică este şi ambivalenţa PUR, cind la putere, cind in opoziţie. Cind tare pe poziţii, cerind prefecturi, cind renunţind „generos“ la ele. Ca să nu mai zic de demonstranţii Alianţei D.A., care fac gălăgie nemulţumiţi de opţiunea Palatului Victoria. E vorba tot de prefecţi, bineinţeles. Dacă nu ştiaţi, a inceput şi sezonul demisiilor. Parlamentarii se orientează spre putere, pentru că in opoziţie nu e prea mare fericire. Vom vedea migratorii in flanc incă in acest an. Nu ne vom plictisi deloc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS