20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiTE LEPEZI DE SATANA?

TE LEPEZI DE SATANA?

Ca oricarui marinar autentic, lui Traian Basescu ii plac valurile; dar nu intotdeauna ele sint utile sau pot fi stapinite; recenta catastrofa o dovedeste pe deplin.

Prin recentul sau interviu, Basescu a iscat valuri uriase. Unii sint de parere ca, chiar daca unele lucruri din interviu sint discutabile, actiunea globala este benefica, avind ca efect dinamizarea unei politici care, de ani de zile, balteste in inertie, mediocritate, conformism. Deci, interviul a fost dat pentru a produce o stare de soc; dar starea de soc putea fi obtinuta in diverse moduri. Ca, de pilda, cel utilizat de un judecator care, dindu-si pantalonii jos, a aratat publicului locul in care spatele isi schimba denumirea. Personal, sint de acord ca politica romanesca trebuie sa se schimbe radical si fundamental. Nu stiu daca Basescu este persoana cea mai indicata s-o faca sau daca va reusi s-o faca. Dar, deocamdata, el a fost mandatat prin vot s-o faca; sa-l lasam macar sa incerce. Faptul ca a spart tiparele cunoscute si rascunoscute e un lucru demn de luat in consideratie, fiindca, daca o sa continuam la fel ca pina acum, vom obtine aceleasi „rezultate“. De fapt, inainte de alegeri, Basescu a promis ca va fi un presedinte jucator si nu spectator. Numai ca n-a precizat despre ce joc este vorba. Turca, oina, tenis… Sau se referea la „joc“ in sens de dans. Atunci, jocul poate fi o hora, o sirba, un dans din buric, desi, dupa cum se prezinta Basescu, inclin sa cred ca prefera batuta pe loc; daca „batutii“ vor fi bine alesi, sint de acord. Va fi o schimbare fata de perioada anterioara, cind jucam cu totii „a lu’ Nelu, a lu’ Nelu, hai la joc/sa le fie, sa le fie cu noroc“, si le-a fost cu noroc. Si ce noroc! Dar Nelu nu juca „alunelu“, ci un fel de cazacioc pe ritm de rock.

Una dintre temele principale ale interviului este lepadarea de satana, lucru care, dupa cum stiti, se cere la botez; si cum interviul s-a dat in preajma Bobotezei, era cit se poate de potrivit. In conceptia lui Basescu, satana, perfid cum il stim, poate lua infatisari diferite. Una dintre ele este PSD; asa ca i se cere PUR sa se lepede de PSD. O alta intruchipare a satanei o constituie presedintii celor doua Camere, odiosul Vacaroiu si sinistra sa pereche Adrian Nastase; asa ca i se cere parlamentului sa se lepede de acestia. Lucrul este practic imposibil si tocmai de aceea are sanse de izbinda. Caci in Romania ultimilor ani se realizeaza doar lucrurile care initial par a nu avea nici o sansa.

In virtutea relativitatii gindirii umane, pentru PSD satana este Basescu, aducind ca argument aspectul sau fizic si faptul ca bea sampanie cu sticla; asa ca ii transmite PUR ca, daca a cochetat o data cu satana, Basescu nu mai are nici o sansa sa colaboreze cu satana opusa. Prin purtatorul sau de cuvint, Urlateanu, PUR este din nou acuzat de imoralitate. De data aceasta, acuzatia este mult mai credibila, deoarece vine din partea unui partid care s-a remarcat tocmai prin inalta sa moralitate si in care nu poti gasi macar un membru care ar putea fi acuzat de ceva necinstit. La fel, si din aceeasi directie, Basescu este acuzat de incalcarea Constitutiei; or, se stie ca numai Iliescu are acest drept. Sau l-a avut si l-a folosit din plin.

Ambele tabere se imbata cu apa rece, cu succesele in alegeri, succese extrem de firave; balanta este instabila si oricind isi poate modifica aplecarea. Afirmatia lui Basescu, ca este amenintat numai de dragoste, este cel putin puerila. Dragostea maselor este un sentiment extrem de greu de masurat si foarte volatil. Si Ceausescu credea ca este iubit, cel putin asa-i spuneau lingaii din jurul sau. Probabil ca si Basescu are niste Adrieni Paunescu in jurul lui.

Ceea ce ar trebui sa fie pentru Basescu o prima urgenta este necesitatea accentuarii utilitatii sale in fruntea statului. Cum nu se va putea, din motive obiective, asigura o crestere imediata a bunastarii, singura legitimizare posibila ar fi aceea a evidentierii necesitatii inlocuirii vechii guvernari. In spiritul dreptatii si al adevarului, cu obiectivitate si fara patima, ar trebui evidentiate si exemplificate marile „realizari“ negative ale fostei guvernari. Bibliografia in acest domeniu este foarte bogata; in urma acestor dezvaluiri cu efect de anesteziant s-ar putea initia masurile dure de redresare necesare si, in eventualitatea unor alegeri anticipate, s-ar putea obtine o majoritate parlamentara confortabila. Ma indoiesc ca acum electoratul nostru inert si ambiguu va vota cu mult diferit decit a facut-o. Mai ales ca vechea conducere considera ca a fost inlaturata pe nedrept si ca este singura forta care merita sa conduca tara; care sint motivele, argumentele, numai Dumnezeu stie. Ba nu, satana, caci Dumnezeu le stie pe toate.

Iar acum, cind incerc sa termin, simt in mine o voce care-mi spune: „Cind ai sa incetezi sa te legi de tovarasii nostri iubiti din PSD?“ Promit ca de miine ma lepad de satana. Indiferent de ce culoare politica va imbraca satana.

NA – Editorialul de ieri e scris tot de mine, dar nu vreau sa recunosc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS