VINE TOAMNA!

Autori


Alianta Dreptate si Adevar (ADA) a cistigat alegerile din iunie, oricit ar incerca PSD-ul si anexele din mass-media sa sustina contrariul. Chestiunea care se pune este daca ADA va sti ce sa faca acum cu aceasta victorie surprinzatoare. Populatia a dat un vot de respingere, negativ, spre PSD.

Dar asta nu inseamna ca a optat neaparat si „pentru“ un anume program politic. Pentru capitalism, privatizari, integrarea in UE. Totusi, ca reactie la coruptia din ultimii ani, a parut un vot consistent pentru ADA. Scena politica romaneasca s-a simplificat mult. S-a polarizat in jurul votului politic din 6 si 20 iunie. ADA si PSD isi impart optiunile. La fel va ramine si in noiembrie-decembrie. In toamna vom avea marea confruntare intre cele doua forte. Restul partidelor nu va conta prea mult. Ele vor seconda PSD si ADA. PUR, PRM, UDMR vor incerca sa fie arbitrii unei situatii deja transate din vara. Cine va intra in coalitia de guvernare pe care o va avea Romania nu stim azi. Va depinde de un procent sau doua in sus sau in jos. Dar guvernul va fi facut de ADA sau PSD. Este exclusa o coalitie intre cele doua mari forte.

ADA este acum favorita pentru alegerile parlamentare si prezidentiale. PSD incearca unele schimbari cosmetice pentru a intra intr-o pozitie mai buna in toamna. Va fi insa foarte greu sa reuseasca in aceasta tentativa in doar cinci luni. Opinia populatiei merge de acum impotriva PSD. Nu vad ce ar putea face guvernul Nastase pentru a-si schimba imaginea atit de sifonata. Sa incerce doar sa corupa electoratul! Va promite mariri de salarii, indexari, dublari de pensii? Va umbla din poarta in poarta cu ulei, orez, zahar? A facut-o in iunie, fara succes. Si deocamdata aflam ca se scumpeste energia. Minciuna, asadar, nu merge prea departe. PSD trebuie sa se gindeasca sa treaca in opozitie. Din ianuarie 2005, liderii locali si centrali pot sa isi numere averile facute in patru ani de guvernare. Pot sa isi reformeze partidul. Pot sa faca tot felul de lucruri agreabile.


ADA este in fata unei situatii neasteptate. E favorita in cursa pentru Cotroceni. Theodor Stolojan, am mai scris, este candidatul principal la presedintie. Adrian Nastase, un lider impopular, arogant, distant, acuzat in media de coruptie, nu mosteneste decit in parte electoratul lui Ion Iliescu si are doar sansa a doua. La alegerile parlamentare, ADA poate sa dea o majoritate. Marile orase si orasele medii vor vota cu actuala opozitie. PSD conteaza pe mediile rurale. Aici poate lua cam doua milioane de voturi. Mai ia un milion in orase. Nu ii ajunge sa faca guvernul, sa domine parlamentul, sa ia Cotrocenii. Dar ii ajunge sa fie in opozitie. In plus, daca PSD a avut mass-media de partea sa pentru ca fie erau cumparate, fie intimidate, acum nu mai poate conta pe jurnalisti. Patronii de media vor fi mult mai „balansati“ si „echilibrati“. Propaganda la scara a PSD va inceta. Multi se vor gindi ca nu se stie cum se termina campania din toamna si vor dori sa existe si dupa decembrie 2004. Nu pentru ca ADA, boicotata in media, se va revansa, ci pentru ca, fara credibilitate, nimeni nu iti cumpara ziarul, nimeni nu iti urmareste emisiunea TV. Daca nu esti pe piata, atunci totul devine problematic. Pina acum, PSD compensa acest dezavantaj prin publicitate de la intreprinderile de stat. Acum, lucrurile s-ar putea schimba radical. In plus, jurnalistii frustrati de interdictii, de calus in gura, vreme de patru ani, vor fi mult mai incisivi cu puterea. Opinia merge azi impotriva PSD si jurnalele, radiourile, televiziunile nu vor putea sa nu tina cont de asta. Bineinteles, daca doresc sa supravietuiasca. PSD pierde instrumentul sau cel mai puternic, mass-media.

ADA va avea o toamna fierbinte. Ea trebuie sa dovedeasca in timp scurt ca a meritat increderea electoratului. Trebuie, acolo unde controleaza administratia locala, sa faca treaba, sa nu isi strice imaginea. In plus, alcatuirea listelor pentru parlament este o faza dificila. Vara va fi fierbinte pentru negociatori si filiale. Fiecare, PD si PNL, va incerca sa isi plaseze cit mai multi oameni pe locuri eligibile, raportul de forte dintre cele doua partide este neclar. Daca ADA va trimite in fata oameni noi, figuri mai putin cunoscute, va avea un stil politic proaspat, va avea numai de cistigat. Este tot ce asteapta lumea. O intinerire a personalului politic e de dorit. Orice va trimite la amintirea CDR si a defunctului regim Constantinescu va lucra impotriva ADA. PSD va folosi copios aceasta apropiere in campania din toamna. ADA poate anihila acest punct daca va da dovada de realism si va intelege ce doreste electoratul. ADA trebuie sa afirme mai limpede ce vrea sa faca la guvernare, daca vrea sa isi mareasca sansele. Nu ajunge discursul justitiar, anticoruptie, populist, anti-PSD. Trebuie sa puna ceva in loc. Si nu orice, ci un program eficient, pragmatic, fezabil. Lumea vrea sa auda solutiile ADA. Sa le inteleaga, sa fie de acord cu ele. Asta inainte de a le vota. Intirzierile si lucrurile neclare pot sa ii diminueze sansele…Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 29 iunie 2004

Actualitate

» Puterea s-a infratit cu opozitia
» Antonie Solomon a plins la televizor
» Afacerile cu pesti si moluste – finantate de SAPARD
» Tone de clor lichid sint transportate lunar spre Tirgu Jiu
» Cetăţenii sirbi au nevoie de viză pentru a intra in Romania
» „Diavolii rosii“ il vor pe Wayne Rooney
» Pires vrea ca Portugalia sa cistige Euro 2004
» Giannakopoulos va putea juca in semifinala cu Cehia
» Craiovenii pot scapa de plata penalitatilor la intretinere
» Bataie pe apartamentele sociale pentru tineri
» Subiecte pentru fraieri la proba scrisa de romana a bacalaureatului
» Vicele Nedelescu si-a lichidat SRL-ul
» Drumuri „modernizate“ pe bani publici, facute ciur
» Primarul din Dubova – Mehedinti, ales dupa al treilea tur de scrutin

Local

» Partidul ia apa
» ELECTRICA a taiat lumina orbeste
» O familie din Craiova terorizeaza vecinii cu miros de balegar
» Rafuiala cu cocteiluri Molotov la Calafat
» Deziluzia de pe Jiu
» Hotii au pradat Spitalul de Urgenta Craiova
» Directorul Colegiului National „Fratii Buzesti“, cercetat pentru omor din culpa
» Un craiovean era sa „calce“ un… taxi

Dolj

» Doljenii divorteaza din cauza infidelitatii si violentei in familie

Gorj

» O gorjeanca s-a spinzurat pentru ca a fost parasita de amant

Sport

» „Sper ca Universitatea Craiova sa termine pe podium!“
» Staicu va negocia cu Bosinceanu transferul lui Pascovici
» Amical cu Oltul Slatina
» Alb-albastrii au fost la doctor
» „Cehii au avut patru ocazii tot meciul“
» Mutu s-ar putea intoarce in Serie A
» Markus Merk va arbitra finala Euro 2004
» Sol Campbell il acuza pe Urs Meier ca a tinut cu gazdele
» Beckenbauer acuza calendarul competitional prea incarcat
» Cantona este deceptionat de eliminarea Angliei
» Pires vrea ca Portugalia sa cistige Euro 2004
» Giannakopoulos va putea juca in semifinala cu Cehia
» Trei jucatori de la „U“ Craiova, pe lista de achizitii a echipei Pandurii
» Clubul Luceafarul Tirgu Jiu este de vinzare
» „Vreau sa aducem mereu 30-35.000 de spectatori la stadion“
» Pierre si Negoita s-au antrenat aseara
» Pascovici s-a pregatit pe „Ion Oblemenco II“
» Inca un sirb in probe
» „Daca fac performanta, ii las si la amante!“
» Pe linga antrenori, se cauta si finantatori!
» Baros a fost desemnat cel mai bun jucator al meciului Cehia – Danemarca

Opinii

» VINE TOAMNA!

Top