10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cine a cistigat?

Intrebarea numarul unu in Romania de azi e cine se poate considera invingator in alegerile locale. Continuind sa foloseasca o masinarie mediatica tot mai obosita, PSD se straduieste sa convinga ca el a biruit. Sint aduse drept argumente zdrobitoare cifrele de la BEC: partidul de guvernamint are cel mai mare numar de primari, cel mai mare numar de consilieri locali, cel mai mare numar de consilieri judeteni. Alianta D.A., in ofensiva dupa victoria de la Bucuresti, sustine ca, dimpotriva, ea a cistigat alegerile. Si se aduc drept argumente tot cifrele de la BEC. La votul pentru consilierii judeteni, PNL+PD a insumat un procentaj mai mare decit cel al PSD. Presa s-a impartit si ea in doua, ca-n vremurile bune pentru istoria nationala din primii ani de dupa decembrie 1989. Repetind in planul scrisului patimile din fotbal, unde microbistii sint gata sa-si dea in cap cu cozile drapelelor. Unii jurnalisti sustin ca a cistigat Alianta D.A. Altii – si nu neaparat dintre traditionalii mercenari ai PSD – sustin ca, dimpotriva, Alianta nu a cistigat.

Alegatorul de rind, cel care s-a dus la vot per pedes si nu in Jeep, nu mai intelege nimic. A infruntat ploaia si demagogiile politicienilor crezind ca, a doua zi dupa alegeri, noii sau, ma rog, vechii primari, oricum cei pentru care el a optat, vor iesi la televizor sa-l anunte asupra primelor masuri impotriva gropilor de pe strazi, a tevilor sparte, a indolentei functionaresti. Ca sa constate ca toti cei care i-au cersit votul au deja alte treburi, intre care cea mai importanta si cea mai absurda e de a dovedi ca ei au cistigat alegerile.

O data trecuta surprinderea, alegatorul de rind se intreaba cum de e posibil ca dupa un meci (deoarece scrutinul a fost un meci), fiecare dintre cei doi luptatori sa sustina ca el a invins. Explicatia e simpla. Fiecare competitor are dreptate. Din punctul sau de vedere. Pentru ca fiecare competitor foloseste un criteriu diferit de judecata. PSD apeleaza la Legea electorala. Potrivit acesteia, in cursa de la locale s-au inscris partide si aliante. Pe buletinele de vot au fost trecute astfel, cu exceptia Bucurestilor si a Clujului, drept pretendente cu sanse urmatoarele partide: PSD, PD, PNL, UDMR si PUR. Nici una dintre aceste formatiuni n-a fost aliata cu alta. Dimpotriva, fiecare s-a angajat in batalia pentru a le scoate din joc pe celelalte. In final, cele mai multe procentaje le-a smuls PSD. Alianta D.A. sustine insa ca ea a cistigat alegerile. Si aduce drept argument faptul ca, insumind procentajele obtinute separat de PNL, PD, de Alianta propriu-zisa, formatiunea de guvernamint e intrecuta cu un punct. PSD raspunde insa ca nu asta a fost regula jocului. Regula a fost ca un clasament final nu se poate stabili decit intre cei care au concurat. Or, repeta PSD, Alianta a concurat doar la Bucuresti si Cluj. Sigur, rationamentul PSD e nitel straniu. Ar rezulta astfel ca in Romania principala forta de opozitie era cit pe-aici nici sa nu intre in consiliile judetene, deoarece abia a obtinut 5 si ceva la suta, in timp ce PSD are peste 30%. Jurnalistii de opozitie sar si ei, spunind ca da, teoretic, asa stau lucrurile, dar ca romanii au votat pentru cele doua componente ale Aliantei. Si, mai spun ei: daca in localitatile si judetele respective PNL si PD ar fi candidat sub sigla D.A., mai mult ca sigur am fi vorbit acum de o victorie a Aliantei. Ca si in cazul PSD, rationamentul scirtiie. O Alianta, fie si dintre PNL si PD, e o noua constructie politica. Un semn al acestei realitati il reprezinta candidatul unic. Un semn fundamental, care o deosebeste de simpla insumare a voturilor. Asta deoarece candidatul comun presupune un efort politic extraordinar. Candidatul comun presupune, de asemenea, un pariu riscant. Din cei doi pretendenti se opteaza pentru unul. Nu-i exclus ca acest cineva sa fie o optiune proasta. De aceea e absurd sa vorbim de succesul unei sume aritmetice. Daca ar fi fost isteti, liderii Aliantei ar fi facut caz de un alt adevar, singurul care dovedeste ca PSD nu sta pe roze: suma aritmetica a procentajelor PNL si PD o intrece pe cea a PSD. Sa ne reamintim insa ca in toate sondajele anterioare, suma asta era mult sub procentul PSD. Se poate spune ca, luate in parte, PNL si PD au obtinut rezultate exceptionale. Asta nu inseamna insa automat ca prin inscrierea lor intr-o Alianta, n-ar putea sa aiba esecuri rasunatoare.

Toate acestea sint valabile pentru noi, astia de traim din politica. Pentru omul simplu, valabil ramine adevarul ca gropile n-au inceput sa fie astupate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS