Un fals eveniment

Autori


Saptamana trecuta, s-a consumat la Bucuresti un fals eveniment in jurul caruia s-a facut ceva zgomot, in registru ironic indeosebi, mai putin la televizor unde, amestecat printre „fapte diverse“, si-a pastrat aerul „serios“. A doua zi, a fost uitat insa. A ramas in grija arhivarilor, deoarece istoricii nu cred ca se vor obosi sa-l consemneze. E vorba de Adunarea Festiva „CPUN – 14 ani“.

Chiar fals, evenimentul n-a fost lipsit de unele merite. Primul dintre ele fiind acela ca ne-a facut melancolici. A dezgropat din uitare noptile in care Televiziunea Romana nu mai avea griji legate de alcatuirea programului. Era suficient ca transmitea non stop vacarmul pitoresc din ceea ce a fost numit „parlamentul celor 100 de zile“. Si cine isi poate retine un zambet cand e vorba de acele nopti? In invitatia pe care am primit-o, CPUN e considerat o „fila determinanta de istorie“. Din punctul meu de vedere, CPUN a fost mai aproape de Caragiale decat de istorie, dar asta nu i-a anulat, sa zic asa, „farmecul“, dimpotriva. Dupa ucigator de plicticoasele monologuri auzite in anii regimului comunist, harmalaia la care asistam era o forma de libertate, chiar daca ea nu excela ca tinuta si ca maturitate. Niciodata, dupa aceea, Televiziunea n-a mai avut un „rating“ ca atunci.

Acest fals eveniment a avut si meritul de a ne oferi un termen de comparatie. Palavrageala din CPUN mi se pare, azi, aproape simpatica daca o compar cu galagia toxica dintr-o campanie electorala care, oficial, n-a inceput, dar la nivelul injuraturilor a capatat, deja, caracter de maidan. Imi vine sa exclam nostalgic: Ce vremuri idilice erau acelea in care combatantii din CPUN ezitau sa-si spuna unii altora „porcule“, „limbricule“, „hot nenorocit“, „locul tau e la balamuc, tampitule“, expresii pe care le-am auzit, serile trecute, intr-un talk-show reprezentativ pentru stilul folosit acum in disputele de pe malul Dambovitei. Demagogia practicata de CPUN tine, parca, de o „preistorie“ a democratiei noastre, cand inca mai existau timiditati, pudori si oarecari limite in tupeu. Pe deasupra, ne aflam atunci si intr-o „preistorie“ a coruptiei post-decembriste. Inca nu se pornisera marile jafuri. Inca nu se puneau bazele marilor averi facute din hotie. Nu intrase, inca, in scena noua clasa a „imbogatitilor de tranzitie“. Si nimeni din fosta Securitate nu indraznea, inca, sa spuna ca teroarea din comunism a avut un temei „patriotic“.


„Totul a fost posibil acolo“ (adica in CPUN) se mai spunea in invitatia la festivitate. De fapt, nu chiar „totul“. Ceea ce „n-a fost posibil“, din pacate, a fost asezarea epocii post-decembriste pe un fagas normal. Si „n-a fost posibil“ pentru ca nu s-a vrut. In fapt, CPUN a constituit, cred eu, o diversiune inteligent pusa la cale de FSN. Dupa ce FSN hotarase, in ianuare ’90, sa se transforme in partid si sa se prezinte in alegeri ca partid, devenise clar ca dorea sa se instaleze la putere profitand de capitalul obtinut din usurarea romanilor ca scapasera de Ceausescu. Mai avea nevoie doar de o fatada „democratica“. Fatada pe care FSN a obtinut-o prin CPUN, unde nu avea nici un fel de emotie deoarece avusese grija sa-si atribuie 51 la suta din locuri. Dupa aceasta manevra, comedia unui pluralism de parada putea incepe.

Reprezentantii Opozitiei de-atunci s-au repezit sa inghita momeala. Fie ca erau nerabdatori sa se auda vorbind, fie ca n-au sesizat in ce capcana cadeau, s-au grabit sa urce in Dealul Mitropoliei, pentru a pune piatra de temelie a unei revolutii confiscate. Si, din cate mi-am dat seama, nici dupa 14 ani nu s-au dumirit in ce joc au intrat atunci, ale carui consecinte s-au prelungit pana azi, PSD nefiind altceva decat un stranepot al fostului FSN. E motivul pentru care as spune ca Adunarea Festiva „CPUN – 14 ani“ a reprezentat nu numai un eveniment fals. A reprezentat o ocazie ratata de a intelege pacatul originar al tranzitiei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 26 aprilie 2004

Actualitate

» Alexandru Glavan, primarul administrator sau administratorul primar?
» O familie din Visina Veche traieste de cinci ani la lumina luminarii
» Preotul-primar din Telesti candideaza pentru un nou mandat
» Un gorjean a reclamat universul la Parchetul Tirgu Jiu
» Instanta a dat cistig de cauza muncitorilor de la UREX Rovinari
» Statiile radio pentru taximetristi sint obligatorii
» Numar – record de sanctiuni aplicate de Politia Rutiera Olt
» Romii din Tirgu Jiu isi oficializeaza relatiile
» Apa infestata la Grupul scolar Malu-Mare
» Garantie guvernamentala pentru alimentarea cu apa a Craiovei
» Sute de hectare de padure si culturi agricole, afectate de inundatii
» In Mehedinti s-au infiintat inca doua comune
» Regiile falimentului
» CEREALCOM Craiova „a uitat“ sa returneze sase miliarde de lei
» Criza de „boboci“ in scolile din Dolj
» Unii elevi din satele doljene merg din nou pe jos la scoala
» Prajituri stricate la patiseria RIO din Craiova
» Olimpic national, sustinut doar de parinti
» Larisa isi intretine familia din premiile cistigate la atletism
» Fetita botezata in Centrul Maternal Craiova
» O batrina se teme ca va muri fara sa-si primeasca inapoi padurea
» „Scorpionii Rosii“, la jumatatea misiunii in Irak

Local

» Rafuiala pentru o bucata de piine
» De la discoteca la spital
» Accident mortal la Pielesti
» ANL sisteaza lucrarile in Craiova
» Firmele-capusa ale lui Alexandru Crisan au deturnat sute de miliarde de lei
» Mehedintenii au din nou episcop
» Doi detinuti au fost injunghiati sub paza gardienilor
» Carmangeria GO din Craiova vinde unt si aripi de pui alterate
» Un tinar din Margheni-Olt a vrut sa se arunce de la 70 m
» PROFESSIONAL CONSULTING s-a mutat in casa noua

Dolj

» Crima din gelozie in cartierul Romanesti

Gorj

» Protest la inaltime al unui muncitor de la PRESUT Jilt
» OJPC a inchis temporar noua magazine

Sport

» Nimic nou sub soare!
» Button a fost surprins de Schumacher
» „Schumacher este ori orb, ori prost“
» Tururi de pista in memoria lui Ayrton Senna
» Pavel este aproape de „Top 10“
» Mergea si Tecau, invingatori la Doha
» Victorie a argentinianului Guillermo Coria
» Randjelovic este invitat sa plece
» Hotii acoperite de regulament si… caracter
» Doi copii teribili: Lutu si Raducanu
» FC Craiova – Flacara Moreni
» Juniorul Ristache a fost convocat la Nationala de tineret
» Völler are probleme de efectiv

Opinii

» Marile manevre
» Un fals eveniment

Top