14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRomania spre schimbare?

Romania spre schimbare?

Ultimul sondaj CURS ne spune ca majoritatea romanilor doresc ca din 2005 alt partid sa guverneze tara. Paradoxul este ca, atunci cind sint intrebati cu cine ar vota pentru parlament, peste 40% spun: cu PSD. Nastase, pe care multi il doresc plecat din Palatul Victoria, cum arata sondajul, ar primi 41% din voturi pentru Cotroceni. Dar sintem un popor al paradoxurilor, al absurdului, al lucrurilor neintelese. Lumea s-a saturat de Nastase& PSD, e adevarat. Motivele sint saracia, coruptia devenita deja sistem si marca de neconfundat a acestui guvern. As adauga stilul dictatorial impus de Nastase, preocupat sa controleze totul. Alt motiv este stilul lui si al celorlalti lideri PSD de a promite. Neseriozitatea se simte in toate atitudinile publice. Lumea s-a cam saturat de astea. Uzura unui guvern dupa patru ani este fireasca, nimic nou aici. Aceeasi lume ar vrea sa vada oameni noi, fete noi, alt partid. Dar aici e toata problema. De unde sa iei alt partid, alte fete? De 14 ani vedem aceiasi politicieni, care s-au invatat cu fotoliile lor parlamentare si ministeriale. Se mai schimba intre ei, ca intr-un dans, dar, in mare, balerinii, solistii si figurantii au ramas aceiasi. Daca lumea nu mai vrea o guvernare Nastase&PSD, e tot atit de clar ca nu prea are deocamdata alta optiune. Paradoxul se rezolva, stiind ca opozitia nu a reusit deocamdata sa cistige increderea electoratului. Refacerea ei dupa esecul din 2000 inca nu e completa. Marele vinovat, Constantinescu, e undeva la periferia vietii politice, uitat, blamat. Deocamdata, asa cum se arata lucrurile, ADA nu se grabeste sa iasa in prima linie. Saptaminile trec, apar subiecte bune, prin care PSD poate fi pus in dificultate sau chiar contraatacat, dar liderii ADA ramin in expectativa. Ei se asteapta probabil ca Nastase&PSD sa treaca prin proprie vointa in opozitie. Asteapta probabil o minune tip Maglavit. Dar, din cite stiu eu, puterea nu se da, se ia.

Totusi, peste Europa bate un vint de schimbare. Toti cei care au facut alegeri in 2004 au pierdut. Partidele de la putere au fost infrinte cind erau mai sigure pe ele. In Grecia, in Spania, in Franta, electoratul a spus nu. Peste tot se fac rocade de amploare. Sint vremuri dificile, Europa este in prefaceri adinci, mari reforme sint in curs. Electoratele sint nerabdatoare si, mai ales, nemultumite. Singurul prilej cind pot sa sanctioneze politica unui partid este cind sint chemate in fata urnelor. In Grecia, dupa mai multi ani, PASOK pierde puterea, mai ales din cauza sentimentului de exasperare al populatiei. Tara balcanica, are multe trasaturi comune cu Romania, baliverne multe, coruptie, ineficienta. In Franta a fost un vot negativ pentru reformele introduse de premierul Raffarin si pentru stilul arogant-autoritar al lui Chirac. Cu un mare sector public, ca si in Romania, Franta are dificultati sa se reformeze. Alt punct comun cu Romania este ca opozitia vine dupa un mare esec electoral, in 2002, iar revenirea ei in forta este o mare surpriza. Electoratul este capabil de asemenea intoarceri, chiar daca sondajele nu o arata. „Marea muta“, cei care nu se exprima public niciodata, poate intoarce rezultatul oricarui scrutin cind te astepti mai putin. Si in Romania, bineinteles. Spania a fost prada emotiei de dupa atentatele din 11 martie. Spaniolii au avut impresia ca li se ascund anumite informatii si ca guvernul nu face ce trebuie. Si romanii traiesc cu aceasta impresie. Ca guvernul Nastase le ascunde anumite lucruri, ca informatia este manipulata, ca este mintit si ca nu face ce trebuie. Ultimul sondaj surprinde exact acest aspect.

PSD& Nastase pot pierde alegerile. Ideea ca nu exista miza, ca jocurile sint facute si avem deja un cistigator nu se sustine. Asa cum arata alegerile din cele trei tari. Vom putea verifica fenomenul si in alte parti. De pilda, in alegerile europene din 13 iunie. Sa ia oare Romania exemplul Rusiei, unde Putin a ramas la Kremlin? Numai Rusia a votat conservator la ultimele alegeri. Romania seamana mult cu Rusia in ultima vreme, prin autoritarismul tot mai pronuntat al regimului, prin forta baronilor, prin controlul dur al mass-media, e adevarat. Dar parca am intrat in NATO, totusi vrem in UE. Asa ca vom vedea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS