9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSimple coincidente

Simple coincidente

Tragedia de la Madrid, pe linga durerea resimtita de cei dragi si de orice roman adevarat, a generat si unele situatii sau comentarii care, poate, in fata acestei reale tragedii, puteau fi, daca nu evitate, macar prezentate intr-o maniera mai discreta.

A fost nevoie de o tragedie pentru ca guvernantii nostri sa afle ca exista in Spania o colonie romaneasca numeroasa. Atentia care a fost acordata acestei colonii, intelegerea cu care a fost privita nenorocirea care s-a abatut asupra unor concetateni, ajutorul acordat rudelor acestora sint lucruri absolut normale si asa s-ar fi procedat orice culoare politica ar fi avut guvernul aflat la putere. Aceste gesturi elementare necesare pe care guvernul le-a facut cu promptitudine ar fi avut o si mai mare valoare daca nu s-ar fi bucurat de o mediatizare oficiala putin cam exagerata.

Nu trebuie nici sa cadem in cealalta extrema. Astfel de tragedii se pot intimpla oricind si oriunde, indiferent de cine este la putere. Si nu numai romani sint cei care pleaca sa lucreze in alta tara decit a lor. Pleaca in America si nemti, si italieni, si multe alte natii.

Exista totusi o mica diferenta; nemtii sau italienii pleaca pentru a cistiga mai bine decit in tara lor, pe cind romanii pleaca fiindca in tara lor nu cistiga nimic.

Ca o coincidenta, in acelasi timp in care se relata ca unii dintre romanii morti la Madrid venisera sa munceasca in Spania ca sa-si poata cumpara in tara o casa, in ziare apareau fotografii ale vilelor luxoase ale unor fruntasi PSD. In timp ce cei plecati in Spania justificau prezenta lor acolo prin dorinta de a stringe o suma modesta de bani necesara unei existente modeste, presa relata de un alt fruntas PSD care a prejudiciat statul cu o suma mai mare decit a facut-o FNI, si care, obosit de efort, a plecat sa se odihneasca la Nisa, unde se pare ca are o superba vila personala.

Concluzia? Concluzia este aceea ca puterea a avut dreptate cind a acuzat ziarele ca destabilizeaza. Caci, asa cum spunea si domnul presedinte Iliescu, daca presa s-ar ocupa de „alte“ lucruri, am fi mai aflat noi de vile si de Nisa?

Concluzia este dureroasa; in tara asta s-a furat si se fura cu abnegatie si elan revolutionar, asigurindu-se astfel o existenta de nivel occidental unei paturi de privilegiati. Restul? Sa plece in Spania, in Canada, in USA daca nu stiu sa se orienteze politic.

Romanii care pleaca, fie ca sint tineri ce se indreapta spre America si Canada, fie ca se duc mai aproape, prin Europa, sint apreciati; fiindca sint muncitori, capabili si cinstiti, si prin urmare n-ar avea nici o sansa in tara sa ajunga prin parlament, prin guvern sau prin primarii ori prefecturi. S-ar putea acum, cind au aflat ca Senatul isi face o sala de sedinte de 12 milioane de dolari, sa doreasca sa se intoarca in tara…

Cu una, cu alta, cu remanierea guvernamentala, cu revenirea la Revolutie si acum cu evenimentele dureroase petrecute la Madrid, problema aderarii la UE a trecut in umbra, umbra ce a acoperit si reprosurile dure care ni s-au facut. E adevarat, au mai fost prinsi niste mici functionari care au luat mita sume insignifiante. De ceilalti care fura de la stat sau care au luat mita sume foarte mari nu se leaga nimeni. Daca din greseala au fost arestati se are grija ca perioada de pina la inceperea procesului sa fie suficient de mare incit fapta sa fie aproape total uitata de opinia publica.

Atacul terorist de la Madrid pune insa probleme extrem de grave. El a demonstrat ca terorismul poate influenta orientarea politica a unei tari. O data demonstrat acest lucru, evident ca el se va repeta.

E clar ca pericolul unui atac terorist in Romania a scazut considerabil dupa desemnarea noului consilier prezidential in probleme de aparare. Teroristii au aflat si ei si nu mai au nici un curaj. Asa ca pericolul unui atac terorist s-a dus pe apa simbetei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS