11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpinii Imaginea Romaniei pe mina cui?

Imaginea Romaniei pe mina cui?

Prin 1990, un numar al revistei germane Der Spiegel a reusit sa ma enerveze, din cauza unei fotografii publicate pe prima pagina. Despre ce era vorba? Un grup mixt de tigani, ei in camasi albe, pantaloni negri si pe cap cu palarii mari, negre, cu boruri largi, ele cu inconfundabilele fuste crete, basmale colorate si implacabilii puradei in brate. Legenda fotografiei, de fapt, este cea care m-a scos din sarite: „Un grup de romani intrind in Berlin“, suna ea. Nu are rost sa ma enervez iar, dar ma gindeam, asa, ca un roman amarit, ce trebuie sa fac, unde sa protestez eu, ca individ, sau ce for al Romaniei ar trebui sa protesteze in legatura cu deformarea imaginii noastre. M-am resemnat. A urmat porcaria din 13-15 iunie 1990, cind Mihaila Cofariu, un roman macelarit la Tirgu Mures, a fost „schimbat“ de toate agentiile de stiri cu un maghiar. Imaginile au fost terifiante si din ele s-a dedus ce salbatici sint romanii cu maghiarii din tara lor. Adevarul, se stie, era pe dos. Nici atunci, nici un for, exceptind presa din Romania, adica aceea care se adreseaza romanilor, nu a luat masuri de reparare a imaginii.

In toata aceasta Cintare a Romaniei, caci ne-au cintat baietii cu ura si antren, a urmat faza pe Viena cu celebrii „romani“, tot de culoare, lebedofili. Fapte asemanatoare sint cu toptanul. Sigur ca noi, romanii, sau cetatenii romani de culoare mai pepsicolata, mai ales, nu sintem deloc cruce de inchinat sau albi ca lebada vieneza, dar nu-mi plac exagerarile si, mai ales, scornelile pe seama romanilor-romani.

Sa luam un ultim caz, cel al romanilor care urma sa o rapeasca pe sotia fotbalistului Beckham, Victoria, ea insasi o mare vedeta pop. Cit tapaj s-a facut, si cum mi(ne)-a crapat obrazul de rusine! Ca acum sa aflam ca totul a fost o facatura de presa a tabloidului News of the World, aranjata contra sumei de 10.000 de lire cu un martor mincinos, un fomist din Kosovo, nu stim daca sirb sau albanez. Deci, lucrurile s-au clarificat, romanii in cauza fiind curati. Bine, si cu imaginea terfelita a Romaniei cum ramine? Cine mai indreapta lucrurile? Avem un minister, un for care sa monitorizeze petele de pe imaginea tarii si sa le spele cumva? Nu, si e rau! Uite, eu vreau daune de la englezi, de la ziarul in cauza, sa vedem daca ma asculta cineva. Aiurea! De-aia am ajuns unde am ajuns si sintem vazuti asa cum sintem.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS