19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiConstanta si Sarafovo - favorite pentru noile baze americane

Constanta si Sarafovo – favorite pentru noile baze americane

Un avion de transport Galaxy al fortelor americane a avut luni o avarie pe Aeroportul Sarafovo de linga Burgas, in timp ce decola spre baza militara Ramstein din Germania.

Ziua precedenta, avionul a venit ca sa ridice echipament militar din baza de la Sarafovo, unde in timpul razboiului din Irak au fost cazati 400 de militari si avioane-cisterna KC-135.

Dupa ce utilajele au fost demontate si incarcate la bordul lui Galaxy, comandantul echipajului a cerut permisiune de decolare.

In timpul decolarii, sistemul hidraulic al avionului s-a blocat, iar cei sase membri ai echipajului au ramas la Burgas pina mecanicii au inlaturat defectiunea …

Acest incident a constituit pentru ziaristii specialisti in aviatie prilejul sa-si aminteasca o declaratie a comandantului suprem al fortelor NATO din Europa, generalul James Johnes. La sfirsitul lunii aprilie, el a declarat ca noile prioritati strategice ale SUA impun dislocarea in Europa de Est a unor baze operative care vor permite intreprinderea de operatiuni rapide in regiunile din care acum decurg cele mai mari amenintari pentru Occident.

Sarafovo din Bulgaria si Constanta din Romania sint „la jumatatea drumului intre Europa de Vest si Bagdad“. Aceste noi baze ar permite sa se restructureze si sa se micsoreze prezenta SUA in Europa Occidentala, unde acum se afla aproximativ 90.000 de soldati americani.

Pentagonul nu a precizat deocamdata unde vor fi amplasate noile baze, insa cele spuse de generalul James Johnes sint elocvente in ceea ce priveste intentiile SUA. Sarafovo si Constanta continua sa fie favorite pentru amplasarea bazelor americane.

Unii observatori afirma ca aceste intentii sint dictate de considerente pur militare, si nu au nici o legatura cu neintelegerile intre Washington si unii aliati NATO din Europa Occidentala. Unele din marile baze din Europa, precum Ramstein din Germania, trebuie sa ramina. George Allen, presedintele Comisiei Senatului pentru probleme europene, spune ca sint trei avantaje evidente daca bazele sint amplasate in Europa de Sud- Est: ele sint mult mai aproape de regiunile de unde vin actualele mari amenintari si este „de ajuns numai o privire pe harta ca sa se aprecieze amplasarea geografica a Romaniei si a Bulgariei“; spre deosebire de Germania sau Franta, Romania si Bulgaria sint de acord infiintarea bazelor; mentinerea si folosirea acestor baze costa mult mai putin.

„Pe scurt, noile democratii din Europa ofera posibilitati, avantaje strategice si valori comune, care ne vor ajuta sa cistigam urmatorul conflict“, a mai spus senatorul american.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS