9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiNebunii & ceilalti

Nebunii & ceilalti

Ideea de a face control psihiatric alesilor poporului nu e rea deloc. O carte celebra, „Bolnavii care ne conduc“, arata odata ca liderii lumii, mai puternici sau mai putin, democrati si dictatori, adesea nu sint in toate mintile. Gasesti la virful puterii paranoici, schizofrenici, insi cu porniri sadice, grandomani si narcisisti, obsedati sexual, retardati. Tot ce vrei, un adevarat balamuc. Dincolo de imaginea creata de propaganda, se afla niste oameni care foarte rar sint normali. Marele lider condus cu fanfare, pazit de o garda feroce, aclamat de multimi, e in realitate un caraghios, un nimeni, o facatura. Altul, care se pretinde lider regional si instanta morala, e un corupt si un corupator. Dar, mai intii de toate, un biet om, simplu si umil, neajutorat mintal si fizic, care a innebunit pe jumatate cind a dat de putere, iar cealalta jumatate din minte ramasa intacta a pierdut-o cind nu a mai avut putere. Altul viseaza cu ochii deschisi sa distruga lumea cu armele lui chimice, e un fel de Terminator, care numai la dezastre viseaza…

Cam astia sint oamenii care ne conduc. Statisticile ar trebui sa ne clarifice citi dintre ei prezinta semnele unor maladii mintale, daca au sau nu o boala psihica grava. Ele sint insa bine ascunse. Dosarele acestea sint cel mai greu de atins. Pazite si tinute in mare secret prin seifuri. Cine vrea sa se afle daca senatorul cutare are accese de dementa? Ca ministrul cutare e… etc. etc. Ca si la legea informatorilor securitatii sau la cea a publicarii averilor demnitarilor, politicienii nostri lasa o cortina grea de fier intre ei si alegatori. Asadar, ei insisi se cred in neregula cu psihicul lor si prefera sa refuze un asemenea control. Altfel, ce interes ar avea? Va dati seama ce ar insemna daca un medic ar descoperi ca popularul lider cutare, plasat bine in sondaje, aducator de voturi, are mania persecutiei. Sau ca adversarul lui politic are stari depresive acute. Il mai pune partidul pe lista sau il uita pe dinafara? Dar ce s-ar intimpla daca s-ar descoperi ca un candidat la presedintie are dese crize de senilitate? Sau ca un altul, la fel de prezidentiabil, ori numai bun de Senat, are ginduri suicidare? Nimic, ce sa se intimple?… Interesul primeaza. Si nebunii sint buni la casa omului.

Le vezi mutrele mandibulare prin parlament, privirile febrile, miinile tremurinde. Costumele lor Armani, ceasurile Rolex pot sa iti dea o falsa impresie. Ca si Jeep-urile, girofarurile, vilele, amantele, bodyguarzii – elemente de decor care creeaza efecte de scena si insala si pe cei mai vigilenti si sceptici. Unul se viseaza ucigas in serie neprins de politie, altul se vrea star de cinema la Hollywood. Altul tinteste sa fie sef absolut al lumii. Cutare viseaza sa reguleze toate secretarele dragute. Altul vrea un milion de dolari pe luna cit sta ministru. Pentru asta si fac politica acesti domni, sa ajunga mari si tari, de unde sa isi satisfaca poftele. O data catarat sus, prostul viseaza sa scape de toate complexele copilariei.

Ca e prea scund, ca e gras, ca e sarac, ca nu stie multa carte, ca e urit, ca ii miroase gura, ca trage pirturi. Puterea, spera bolnavii nostri, ii va face sanatosi, frumosi, vor mirosi frumos si vor fi mai putin nebuni decit par. Pentru ei, puterea e un fel de azil psihiatric unde se vor face bine. E ca si cum ai scapa de riie.

Asa ca, domnilor, faceti-va curaj! E mai bine pentru toti. Poftiti la un control psihiatric! Ar fi de vazut daca inainte de a intra in piine mai aveti un dram de minte. Sau daca o pierdeti, eventual, pe parcurs. Cu siguranta ca politica este un mediu extrem de toxic, de stresant. Daca nu ai nervii tari, mai bine stai acasa, in gradina, uzi florile, dresezi catelul, dai in leagan nepotii. Acum, sigur, nu e neaparat nevoie sa te bagi in politica pentru a innebuni. Poti sa innebunesti si stind intins pe iarba sau privind o dimineata ploioasa pe geam. Aviz amatorilor!

Eu i-as controla si pe la buzunare. Ca tot e vorba de controlul averilor demnitarilor. Dar domnii politicieni se feresc ca dracu’ de tamiie cind e vorba sa isi bage cineva nasul prin cit au acumulat Domniile lor de cind se tot aleg pe diferite liste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS