11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe cauciucuri trebuie să foloseşti iarna ca să nu fii sancţionat

Ce cauciucuri trebuie să foloseşti iarna ca să nu fii sancţionat

În ultima perioadă a circulat în spaţiul public informaţia că şoferii care folosesc cauciucuri „all season“, în perioada iernii, vor fi sancţionaţi pentru că acestea nu s-ar încadra în ceea ce specifică legea.

Însă, Registru Auto Român a venit cu clarificări şi a respins această informaţie. Aflaţi din articolul care urmează tot ce trebuie să ştiţi despre cauciucurile cu care puteţi să vă echipaţi maşinile pentru iarnă pentru a nu fi sancţionaţi.

Denumirea „all season“, comercială

După informaţiile apărute în spaţiul public, legate de faptul că şoferii vor fi sancţionaţi dacă în perioada de iarnă vor fi prinşi că folosesc cauciucuri “all season“, RAR a făcut precizări importante. „Registrul Auto Român respinge cu fermitate informațiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept „all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece.

TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră. Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment. Şi, implicit, nu au intervenit elemente de noutate pe parcursul anului 2021“, au pecizat reprezentanţii RAR.
Aşadar, atunci când cumpăraţi cauciucuri pentru iarnă, trebuie să fiţi atenţi să fie inscripţionate cu literele M+S, M.S. sau M&S.

Când trebuie să fie echipate maşinile cu cauciucuri de iarnă

În acest moment nu există menţionată în lege o dată la care maşinile trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă. Însă, condiţiile meteo dictează. „Legislația din România nu prevede o dată limită de la care care se impune ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Dar acest tip de pneu este obligatoriu atunci când se pătrunde cu mașina pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de perioada din an“, au mai menţionat reprezentanţii RAR.

Dacă şoferii nu vor ţine cont de condiţiile meteo, vor primi sancţiuni consistente. „Sancțiunile pentru lipsa anvelopelor de iarnă pot fi aplicate de personalul autorizat din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Abaterea se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului“, mai spun cei de la RAR.

Recomandările RAR privind anvelopele de iarnă

Reprezentanţii Registrului Auto Român au făcut câteva recomandări pentru şoferii care se pregătesc să monteze cauciucurile de iarnă. „Recomandăm conducătorilor auto să utilizeze pneuri care au marcajul M+S, sub formele menționate anterior. Totodată, precizăm că nu trebuie ignorată importanța anvelopelor de iarnă, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra un grad ridicat de aderență pe carosabil. Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 5 ani, solicitați părerea unui specialist. Acesta o să observe dacă există urme specifice de uzură. Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.

Prin urmare, atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu există sancțiuni!“, au menţionat reprezentanţii RAR.

Ce reprezintă marcajul M+S de pe cauciucuri?

Anvelopele inscripționate cu marcajul M+S sunt create special pentru a conferi aderență suficientă pe întinderi acoperite cu gheață, zăpadă sau noroi. în acest fel, se asigură o rulare corespunzătoare și în siguranță. Acest semn este regăsit atât pe anvelopele de iarnă, cât și pe cele all-season.

Inscripția M+S reprezintă Mud & Snow și se referă la faptul că anvelopele au fost verificate în condiții de iarnă. Prezența acestui semn este obligatorie pe anvelopele de iarnă, scrie anvelomag.ro.

Prin urmare, dacă o anvelopă denumită „all-season“ prezintă marcajul corespunzător (M+S), menționat în Directiva Europeană 92/23/CE din 1992, aceasta este acceptată pentru circulația pe timp de iarnă.

Citeşte şi: Semafoarele de la Universitate, un coşmar. Primăria schimbă timpii de semaforizare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS