22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMai mulţi deţinuţi din New York au dat în judecată statul pentru că nu-i lasă să vadă eclipsa de soare

Mai mulţi deţinuţi din New York au dat în judecată statul pentru că nu-i lasă să vadă eclipsa de soare

Un grup de deţinuţi dintr-o închisoare din New York au dat în judecată Departamentul de Corecţie al acestui stat, deoarece au considerat că închiderea totală a tuturor închisorilor pe 8 aprilie, când va fi o eclipsă totală de soare, este neconstituţională, pentru că le încalcă libertatea religioasă, transmite Agerpres.

Şase deţinuţi – un creştin baptist, un musulman, un adventist de ziua a şaptea, doi practicanţi ai Santeria (idolatrizarea sfinţilor – n.r.) şi un ateu – au apelat la un tribunal federal, susţinând că decizia autorităţilor le încalcă dreptul de a participa la un „eveniment religios semnificativ”, potrivit unui document juridic citat de diverse mass-media.

Din acest motiv, cei şase deţinuţi ai închisorii Woodbourne au cerut instanţei să impună Departamentului de Corecţie, care gestionează 23 de închisori, să anuleze „imediat” decizia şi să ofere ochelari speciali deţinuţilor care doresc să vadă eclipsa, aşa cum a făcut-o în 2017, când a avut loc o eclipsă parţială.

„O eclipsă de soare este un fenomen natural rar, cu o mare semnificaţie religioasă pentru mulţi”, au susţinut deţinuţii în petiţia depusă.

Deţinuţii urmează să fie închişi pe durata eclipsei

În martie, Departamentul de Corecţie a trimis un memorandum în care a informat că vizitele au fost anulate în toate închisorile din cauza întunericului total care va avea loc din cauza eclipsei, care se estimează că va varia între un minut şi trei minute şi jumătate.

În memorandum se mai precizează şi că, în închisorile care nu se află pe „traseul” eclipsei, vizitele se vor încheia la orele 14.00. Deţinuţii vor fi închişi între orele 14.00 şi 17.00 ale zilei de 8 aprilie, pentru a-i împiedica să se strângă mai mulţi în acelaşi loc.

Eclipsa va începe la 15-16, ora locală, în New York, când soarele va fi acoperit în proporţie de 90%, potrivit datelor NASA. New York este unul dintre cele 13 state unde eclipsa de soare va fi pe deplin vizibilă, cerul urmând a se întuneca total pentru câteva minute bune.

Citeşte şi: 26 de ani de închisoare pentru bărbatul care şi-a omorât fiica vitregă şi a ascuns-o în lada canapelei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS