17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNowruz, festivalul vechi de 3.500 de ani

Nowruz, festivalul vechi de 3.500 de ani

În loc să dispară, valorile Norwuz, acest festival străvechi – de la resetarea anuală până la conectarea cu natura – sunt acum mai importante ca niciodată. Este sezonul Nowruz, festivalul anual de 13 zile care marchează începutul primăverii, iar milioane de oameni din întreaga lume cu rădăcini în fostul Imperiu Persan sărbătoresc.

Sărbătoarea Nowruz
Sărbătoarea Nowruz

Persia, ancorată în Iranul modern, s-a întins cândva din Afganistan și Pakistan în est până în Egipt și Peninsula Balcanică în vest și a lăsat în urmă o moștenire culturală de durată care include această sărbătoare vibrantă.

În ciuda faptului că Nowruz datează de 3.500 de ani, cei care-l celebrează cred că, în loc să dispară sunt acum mai importante ca niciodată. Nowruz a fost inițial o sărbătoare a zoroastrismului, parte din vechea religie monoteistă fondată de profetul Zoroastru în aproximativ 500 î.Hr. În timpul Imperiului Persan (aproximativ 559-331 î.Hr.). Conducătorii tuturor țărilor supuse au fost chemați la Nowruz pentru a aduce daruri și a-i aduce un omagiu regelui la Persepolis, în orașul iranian Shiraz.

Sărbătoare seculară celebrată de toate credințele

În acest fel, regii le-ar putea arăta strămoșilor că prosperă, lucru care rămâne un aspect important al sărbătorii. Zoroastrismul a rămas religia oficială de stat a Imperiului Persan timp de secole până la cucerirea arabă în jurul anului 632 d.Hr., după care a devenit musulman. Dar Nowruz a fost ferm stabilit și chiar și sub stăpânirea islamică a rămas, evoluând în timp într-o sărbătoare seculară celebrată de toate credințele, inclusiv de creștini, evrei și musulmani.

Astăzi, Iranul, împreună cu Afganistan, Azerbaidjan, India, Pakistan, Turcia, Uzbekistan și alte țări aflate cândva sub influența persană, sărbătoresc Nowruz. Și comunitățile diasporei din America de Nord, Europa și din alte părți ale lumii celebrează această sărbătoare.

Nowruz începe odată cu echinocțiul de primăvară

Pe măsură ce aceste tradiții s-au răspândit, Nowruz a fost binevenit în curentul principal occidental. Anul trecut, Disney a lansat o animație cu Mickey Mouse care explică Nowruz. Publicațiile americane majore prezintă în mod regulat povești și rețete alimentare Nowruz. Iar petrecerea de dans itinerantă Disco Teheran, alimentată de popularitatea sa din Los Angeles și New York, va ține în acest an petreceri Nowruz la Berlin, Paris și Londra.

Nowruz, care înseamnă „zi nouă” în persană, începe în momentul echinocțiului de primăvară, când soarele trece peste ecuator în drum spre nord. În acest an, începe pe 20 martie la 06:36 la Teheran și 03:06 la Londra și pe 19 martie la 23:06 la New York. Obiceiurile Nowruz din întreaga lume au trăsături unice.

Obiceiuri de Nowruz

În Afganistan, oamenii mănâncă un desert făcut din șapte fructe uscate diferite și nuci înmuiate în sirop numit mewa. În Tadjikistan și Kârgâzstan, vasele sunt plasate în jurul casei și umplute cu apă înainte ca ceasul să bată noul an. Și în Afganistan, călăreții joacă sportul național buzkashi, similar cu polo, dar folosind cadavrul unei capre în loc de minge, potrivit BBC.

Primul pas este curățarea locuinței de sus în jos, o practică numită khoone takoone, care se traduce prin „agitarea casei” în persană. De asemenea, este important să rezolvi ranchiunile restante, reparându-l pe partea nedreptățită cu un cadou de ajeel, un amestec de fructe uscate și nuci. Se obișnuiește să încolțească linte și grâu în săptămânile precedente, reflectând lăstarii și mugurii care ies afară. Apoi, în miercurea dinaintea lui Nowruz, toată lumea, de la copii până la bunici, sare peste un foc de tabără. Acest lucru este pentru a curăța orice negativitate din ultimul an.

Citește și: Inventatorul primului aparat de karaoke, Shigeichi Negishi, a murit la 100 de ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS