13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinInventatorul primului aparat de karaoke, Shigeichi Negishi, a murit la 100 de ani

Inventatorul primului aparat de karaoke, Shigeichi Negishi, a murit la 100 de ani

Shigeichi Negishi, antreprenorul care a inventat primul aparat de karaoke din lume, a murit la vârsta de 100 de ani.

Negishi, al cărui prototip „Sparko Box” din 1967 se numără printre mai multe dispozitive creditate pentru că au inițiat nebunia karaoke-ului din Japonia. El a murit din cauze naturale în ianuarie. Moartea sa a fos,t făcută publică săptămâna trecută. A fost confirmată pentru CNN de Shiro Kataoka, directorul general al Asociației Industriașilor de Karaoke din Japonia.

Născut în 1923, Negishi a fondat și a condus o companie care a asamblat radio stereo auto pentru producătorii de automobile din nordul Tokyo. Ascultător obișnuit al unei emisiuni de radio cu cântece difuzate în Japonia la acea vreme, el a conectat o casetă de rezervă la un microfon și un circuit de mixare pentru a se putea auzi cântând peste muzică.

„Când l-am întrebat pe inginerul fabricii, el a spus: „Este ușor””, și-a amintit Negishi într-un raport publicat de All-Japan Karaoke Industrialist Association, un organism industrial pentru operatorii de karaoke din Japonia. „Așadar, am atașat un terminal de intrare pentru microfon la stereoul mașinii și am creat ceva ca prototipul unui tonomat.”

Potrivit autorului Matt Alt, al cărui interviu cu Negishi apare în cartea sa din 2020 „Pure Invention: How Japan Made the Modern World”, inventatorul a testat mai întâi dispozitivul cu o bandă instrumentală a cântecului din anii 1930 a lui Yoshio Kodama „Mujo no Yume”.

„Funcționează!” îi spuse lui Alt, amintindu-și momentul în care și-a auzit vocea venind prin difuzoare alături de muzică. „La asta e tot ce mă gândeam. Mai presus de toate, a fost distractiv. Am știut imediat că am descoperit ceva nou.”

Citește și: Suceava: A făcut infarct la volan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS