15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn miliardar elveţian vrea să-și adopte grădinarul ca să-i lase moștenire averea lui

Un miliardar elveţian vrea să-și adopte grădinarul ca să-i lase moștenire averea lui

Un miliardar elvețian, unul dintre moștenitorii brandului de lux Hermès, vrea să-și adopte grădinarul de 51 de ani ca să-i poată lăsa moștenire averea lui, scrie Tribune de Genève.

Cu reședința în Elveția, în cantonul Valais din partea de sud a țării, Nicolas Puech este „cel mai mare acționar individual al Hermès”, deținând un pachet de acțiuni între 5% și 6%. Necăsătorit și fără copii, fostul membru al consiliului de administrație al grupului francez de lux, care a părăsit compania în 2014, a decis la 80 de ani să „își schimbe planul de succesiune” pentru a-și transmite o parte din avere unui „fost grădinar și factotum”, de „51 de ani” și „provenit dintr-o familie modestă marocană”, potrivit Tribune de Genève.

Potrivit revistei Bilan, care întocmește clasamentul anual al celor mai bogați 300 de oameni din Elveția, averea sa este estimată la 9-10 miliarde de franci elvețieni (9,4-10,4 miliarde de euro).

Într-o scrisoare care datează din „octombrie 2022”, descendentul fondatorului Hermès a instruit un avocat să „aranjeze situația succesorală”, avocatul fiind însărcinat să continue un proces de adopție, „în curs de desfășurare”.

„În Elveția, adoptarea unui adult nu este imposibilă, ci neobișnuită”, a detaliat ziarul, explicând că, dacă va avea succes, ar putea moșteni „cel puțin jumătate” din avere.

Miliardarul și-a lăsat deja averea unui ONG

Există însă o problemă. În 2011, Puech a semnat un pact de succesiune – care are valoare mai mare decât testamentul – în favoarea unei fundații cu sediul la Geneva numită Isocrate. Aceasta finanțează proiecte de combatere a dezinformării prin intermediul ONG-urilor care susțin jurnalismul.

La întrebările adresate de AFP, fundația cu pricina răspuns că „a aflat recent despre dorința fondatorului de a anula pactul de succesiune”, dar nu are „cunoștință de alte aranjamente”. „Aceasta dorință unilaterală de anulare a pactului succesoral pare neîntemeiată”, a remarcat fundația, care „s-a opus, lăsând ușa deschisă pentru discuție”.

La începutul anilor 2010, în fața încercărilor LVMH de preluare a grupului Hermès, descendenții familiei fondatoare au creat un holding pentru a dejuca ambițiile lui Bernard Arnault. Puech a decis atunci să nu se alăture structurii numite H51.

Citește şi: Şi-a luat permisul după ce a dat proba teoretică de 60 de ori

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS