15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinFrescă reprezentând o ''pizza'', descoperită la Pompei

Frescă reprezentând o ”pizza”, descoperită la Pompei

O splendidă frescă reprezentând o cupă cu vin şi ceea ce pare a fi o pizza a fost descoperită la Pompei. Anunţul a fost făcut marţi de situl arheologic situat în apropiere de Napoli, în sudul Italiei, informează AFP.

Fresca pe fond negru, „care frapează prin calitatea remarcabilă a execuţiei sale”, a fost găsită în timpul săpăturilor la pereţii unei case antice din celebrul oraş roman. Acesta a fost distrus şi îngropat de cenuşă în urma erupţiei Vezuviului din anul 79 d.Hr.

„Ceea ce vedem în această pictură pompeiană veche de 2.000 de ani seamănă cu o pizza”, a explicat într-un comunicat conducerea sitului inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

„Pizza” în cauză este asezonată cu fructe

De formă rotundă, „pizza” în cauză este asezonată cu fructe şi mirodenii reprezentate prin puncte de culoare gălbuie şi ocru.

„Este imposibil să nu te gândeşti la pizza. Apărută ca un fel de mâncare ‘sărăcăcios’ în sudul Italiei, a cucerit acum lumea. Este servită chiar şi în restaurantele cu stele”, a comentat directorul sitului Pompeii, germanul Gabriel Zuchtriegel.

Aşezată pe un platou elegant de argint, „pizza” este înconjurată de o cupă cu vin roşu şi de fructe.

Potrivit arheologilor, acest tip de reprezentări, cunoscut în Antichitate sub numele grecesc de „xenia”, a fost inspirat de „darurile de ospitalitate”. Erau oferite oaspeţilor conform unei tradiţii greceşti care datează din perioada cuprinsă între secolele III şi I î.Hr.

Fresca a fost descoperită în atriumul unei case alăturate unei brutării

Fresca a fost descoperită în atriumul unei case alăturate unei brutării. Este vorba despre o zonă care fusese deja excavată din 1888 până în 1891. Săpăturile au fost reluate în ianuarie.

Pompei, al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia după Colosseum-ul din Roma, se întinde pe o suprafaţă totală de circa 22 de hectare. Dintre acestea, o treime este încă îngropată sub cenuşă.

Citeşte şi: Belgienii de la ABEE construiesc în România o fabrică de baterii pentru maşinile electrice

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS