11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBelgienii de la ABEE construiesc în România o fabrică de baterii pentru maşinile electrice

Belgienii de la ABEE construiesc în România o fabrică de baterii pentru maşinile electrice

Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) va construi în Zona Liberă Galaţi o fabrică de baterii pentru maşinile electrice. Este vorba despre o investiţie de 1,4 miliarde euro. Va genera în final circa 8.000 de locuri de muncă, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, anunţul oficial privind această investiţie a avut loc, marţi, la Primăria din localitatea Ninove, din Belgia. La eveniment au participat reprezentanţi ai companiei ABEE şi înalţi oficiali: prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, directorul general din cadrul Comisiei Europene, Joaquim Nunes de Almeida, ministrul Economiei din România, Ştefan Radu Oprea, primarul localităţii Ninove, Tania De Jonge, europarlamentarul Dan Nica şi primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Compania ABEE va dezvolta în România proiectul Romvolt

Astfel, compania ABEE va dezvolta în România proiectul Romvolt. Este vorba despre construirea unei fabrici de producţie de celule pentru bateriile proiectate pentru maşini electrice, conform Agerpres.

„Romvolt este un proiect de fabrică de baterii litiu-ion din Galaţi, România, cu o capacitate totală de producţie de 22 GWh. Investiţia totală este de 1,4 miliarde de euro. Producţia de baterii este crucială pentru UE datorită situaţiei actuale a pieţei în care China domină aprovizionarea cu baterii Li-ion.

Sunt necesare mai multe capacităţi de producţie în viitor

Sunt necesare mai multe capacităţi de producţie în viitor pentru a satisface cererea europeană aflată în creştere. Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto. În România se află Renault/Dacia şi Ford, dar şi pentru piaţa staţionară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziţia la energie regenerabilă.

Romvolt se aliniază viziunii guvernului român de integrare a României în lanţul valoric al bateriilor la nivel european şi îşi propune să facă din România o sursă de aprovizionare cu baterii în producţia şi utilizarea durabilă a bateriilor pentru întreaga Europă”, au transmis într-un comunicat, reprezentanţii companiei ABEE.

Noua fabrică va fi construită în Zona Liberă Galaţi, pe o suprafaţă de circa 60 de hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS