1.4 C
Craiova
vineri, 1 decembrie, 2023
Știri de ultima orăMagazin"Caleașca de Aur" a Casei Regale din Olanda, scoasă din uz pentru că ar avea pictate pe ea imagini rasiste

„Caleașca de Aur” a Casei Regale din Olanda, scoasă din uz pentru că ar avea pictate pe ea imagini rasiste

Regele Willem-Alexander din Olanda a anunțat că membrii familiei regale vor înceta să mai folosească caleașca istorică a monarhiei pentru că mijlocul de transport afișează imagini care pot fi considerate rasiste, informează BBC.

De Gouden Koets (Caleașca de aur) a fost fabricată în 1898 și folosită de Casa Regală din Olanda începând cu 1901. În fiecare an, până în 2015, De Gouden Koets a fost folosită pentru a transporta monarhii olandezi la deschiderea Parlamentului.

Trăsura, decorată pe o parte cu o imagine care glorifică trecutul colonial al Olandei

Criticii atelajului spune că trăsura este decorată pe o parte cu o imagine care glorifică trecutul colonial al Olandei.

Imaginea controversată este denumită „Tribut din Colonii” și prezintă oameni de culoare și asiatici – dintre care unul îngenunchează – oferind bunuri precum cacao și trestie de zahăr unei femei tinere de culoare albă, ea simbolizând Olanda. Așezat alături de ea este un bărbat care oferă o carte unui copil. Autorul, pictorul Nicolaas van der Waay, spunea în 1896 că imaginea intenționează să portretizeze darul „civilizației” făcut de Olanda coloniilor sale.

Regele Willem-Alexander acceptă că trăsura este jignitoare pentru un număr mare de oameni

Într-un clip video în care este anunțată decizia, regele Willem-Alexander acceptă că trăsura este jignitoare pentru un număr mare de oameni și a făcut apel la cetățeni să înfrunte moștenirea istoriei coloniale împreună.

„Nu are sens să condamnăm și să descalificăm ce s-a întâmplat prin perspectiva timpurilor noastre”, spune regele Willem-Alexander. „Doar interzicerea obiectelor istorice și simbolulilor nu este o soluție. În schimb, este nevoie de eforturi concentrate care merg mai adânc și durează mai mult. Un efort care să ne unească în loc să ne despartă”.

Trăsura n-a mai fost folosită din 2015

Trăsura n-a mai fost folosită din 2015 și s-a aflat la muzeul din Amsterdam pentru un proces de restaurare care s-a încheiat abia anul trecut.

Decizia a fost bine primită de activiștii împotriva rasismului, însă aceștia au cerut regelui să ia măsuri suplimentare pentru a înfrunta moștenirea colonialismului.

În ultimii ani, tot mai mulți cetățeni olandezi au cerut autorităților să recunoască trecutul colonial al țării. În secolul 17, Olanda a cucerit teritorii întinse pe care azi astăzi se află state precum Indonezia, Africa de Sud, Papua de Vest sau Curaçao, devenind un jucător-cheie în comerțul transatlantic cu sclavi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS