15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazin(VIDEO) Dispărută de un secol, o țestoasă uriașă apare în Galapagos

(VIDEO) Dispărută de un secol, o țestoasă uriașă apare în Galapagos

-

O țestoasă uriașă a apărut în arhipelagul Galapagos, la un secol după ce specia din care face parte este considerată dispărută, potrivit The Guardian. Autorităţile din Ecuador au confirmat că o broască țestoasă gigantă găsită în 2019 în Insulele Galápagos este o specie considerată dispărută acum un secol.u
„Se credea că a dispărut de peste 100 de ani ! I-am confirmat existenţa. Ţestoasa din specia Chelonoidis phantasticus a fost descoperită în #Galapagos”, a anunțat Gustavo Marique, ministrul Mediului, pe Twitter.

Țestoasa este femelă și a fost descoperită pe insula Fernandina. O echipă de geneticieni de la Universitatea Yale a comparat ADN-ul acesteia cu cel al unui mascul, ultimul care a trăit, în 1906. El se află acum expus la un muzeu al Academiei de Ştiinţe din California.

Ţestoasa gigant Chelonoidis phantasticus este endemică în Fernandina, insulă nelocuită de 683 de kilometri pătrați în Galapagos, arhipelag vulcanic din Pacific. Aceasta aparține uneia dintre cele 15 specii de broaşte ţestoase gigant din zonă, dintre care două au dispărut.
„Descoperirea ne întăreşte speranţa că putem salva această specie, pentru a nu avea o soartă similară cu cea a ‘Singuraticului George’ „, emblema arhipelagului, a precizat Danny Rueda, directorul Parcului Naţional Galapagos (PNG). George este ultimul exemplar de Chelonoidis abingdoni, care a murit în 2012 pentru că nu a vrut să se împerecheze cu femele din specii similare.

Ministerul Mediului a anunţat, de asemenea, că rangerii parcului naţional şi oamenii de ştiinţă pregătesc pentru al doilea semestru o expediţie în Insula Fernandina pentru a căuta alte exemplare de Chelonoidis phantasticus.

Expediţie pentru descoperirea de specii pe cale de dispariţie

Broasca ţestoasă a fost găsită acum doi ani pe insula Fernandina, una dintre cele mai tinere şi mai curate din arhipelag, în timpul unei expediţii comune între parcul naţional Galápagos şi Galápagos Conservancy.

Oamenii de știință de la Universitatea Yale au identificat-o atunci ca fiind specia Chelonoidis phantasticus, care fusese considerată dispărută acum mai bine de un secol.
„Universitatea Yale a dezvăluit rezultatele studiilor genetice și comparația ADN-ului respectiv care a fost făcută cu un specimen extras în 1906”, a declarat Parcul Galápagos într-un comunicat.

În Insulele Galápagos, care au servit ca bază pentru teoria omului de știință britanic Charles Darwin despre evoluția speciilor în secolul al XIX-lea, multe soiuri de broaște țestoase trăiesc împreună cu flamingo, albatroși și cormorani, şi alte specii de păsări acvatice.

De asemenea, găzduiește o cantitate mare de floră și faună în pericol de dispariție.

Populația actuală de broaște țestoase uriașe din diferite specii este estimată la 60.000, potrivit datelor din parcul național Galápagos.

Unul era cunoscut sub numele de „Lonesome George”, o broască țestoasă de pe insula Pinta, ultima cunoscută a speciei, care a murit în 2012 fără a lăsa nicio descendență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Adolescentă instituționalizată, dată dispărută după ce nu s-a mai...

Secția 6 Poliție Craiova a fost sesizată, vineri, ora...

ȘTIRI GdS