11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIstoria felicitărilor de Crăciun

Istoria felicitărilor de Crăciun

Obiceiul de a trimite felicitări de Crăciun este strâns legat de reorganizarea serviciului poştal din Marea Britanie, în anul 1840.

Marea Britanie avusese un serviciu poştal şi înainte de această dată, dar taxele mari făceau ca el să fie inaccesibil publicului larg.

Sir Henry Cole, nobil implicat în activitatea de reorganizare, avea două probleme.

În primul rând avea prea mulţi prieteni care, după scăderea taxelor poştale, au început să-l bombardeze cu scrisori de Crăciun, conform uzanţelor din lumea bună din Marea Britanie.javascript:void(0)

Sir Henry Cole era un om foarte ocupat, dar era nepoliticos să primeşti scrisori şi să nu răspunzi la ele, chiar dacă veneau cu zecile!

În al doilea rând, lordul era în căutarea unor căi prin care noua instituţie să fie valorificată de mase şi, eventual, să aducă un profit comercial.

Sir Henry, împreună cu un prieten al său, a elaborat un design pentru o felicitare de Crăciun, ce a fost pusă ulterior în vânzare pentru suma de 1 şiling.

Felicitarea era alcătuită din două părţi exterioare înfăţişând oameni ajutându-i pe cei săraci, ce încadrau o parte centrală ce avea ca ilustraţie o familie luând masa de Crăciun.

Ilustraţia a dat naştere la numeroase nemulţumiri, deoarece înfăţişa un copil cu un pahar de vin în mână! Din această felicitare s-au tipărit mai puţin de 1000 de exemplare care, e inutil de spus, valorează astăzi o avere.

Odată cu dezvoltarea metodelor tipografice, felicitările au explodat în popularitate, fiind produse în masă deja în anul 1860. Un aspect important a fost şi că puteau fi trimise fără plic, ceea ce înjumătăţea costurile de expediţie.

Până la începutul secolului XX, obiceiul de a trimite felicitări ilustrate s-a răspândit pe întregul continent…

Citiți mai mult pe Radio Cluj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS