9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMalta vrea înapoi dintele de rechin dăruit de Sir Attenborough prințului George

Malta vrea înapoi dintele de rechin dăruit de Sir Attenborough prințului George

Legendarul naturalist Sir David Attenborough a donat un dinte de rechin preistoric vechi de 23 de milioane de ani familiei regale britanice, în timpul unei vizite efectuate recent la Palatul Kensington. Fosila a fost luată din Maltă, fosta colonie britanică până în ani ’60, care acum o revendică, scrie larepubblica.

Fosila unui dinte al unui rechin uriaș preistoric, datând de acum 23 de milioane de ani, a fost dusă weekendul trecut drept cadou prințului William, lui Kate Middleton și fiului cel mare, prințul George, de către Sir David Attenborough, legendarul naturalist englez.

Gestul nu a fost însă apreciat de guvernul Maltei, care, cel puțin în cuvinte, a cerut imediat returnarea fosilei.

„Există artefacte care fac parte din patrimoniul nostru istoric ce au ajuns în străinătate și care astăzi merită să fie repatriate“, a declarat ministrul culturii maltez, Jose Herrera, pentru ziarul local Times of Malta.

„Această atitudine trebuie să înceteze“, a menţionat Herrera, care nu a specificat însă cum şi când va cere returnarea fosilei ajunse la Palatul Kensington.

Acest caz aminteşte, la scară mai mică, de cel al statuilor de marmură din Partenon păstrate în British Museum, pe care Grecia și Regatul Unit şi le dispută de multă vreme.

Dintele megalodonului, un rechin uriaș preistoric care ajungea la 16 metri lungime, a fost recuperat de Attenborough în timpul unei vacanțe de familie, făcută la sfârșitul anilor 1960 în Malta. Aceasta a fost colonie britanică până în 1964.

În ultimele zile, marele cărturar și vedetă TV a depășit recordul mondial pentru cine ajunge cel mai repede la un milion de urmăritori pe Instagram: 4 ore și 44 de minute, depășind vechiul record, al actriței Jennifer Aston (5 ore și 16 minute).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS