2.6 C
Craiova
duminică, 29 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Magazin British Museum va restitui Irakului o placă sumeriană veche de 4.000 de ani

British Museum va restitui Irakului o placă sumeriană veche de 4.000 de ani

British Museum va restitui o placă sumeriană veche de 4.000 de ani care a fost furată din Irak, dar a fost recuperată de poliţia britanică ajutată de experţii muzeului londonez, a anunţat AFP, citată de agerpres.

Originile obscure ale artefactului, scos la licitaţie în mai 2019 şi prezentat drept tabletă akkadiană din Asia Centrală, au atras atenţia poliţiei britanice, care a făcut apel la expertiza celebrului muzeu din Londra. Obiectul, sculptat în calcar şi reprezentând un bărbat care poartă o fustă tipic sumeriană, provenea în realitate dintr-o placă murală votivă datând din anul 2400 î.e.n.

„Plăcile precum aceasta sunt extrem de rare, nu mai există în zilele noastre decât aproximativ 50 de exemplare“, au explicat experţii de la British Museum într-un comunicat, considerând că descoperirea este „pasionantă şi importantă“. Toate plăcile au fost găsite în siturile unor importante oraşe sumeriene, situate pe teritorii deţinute în prezent de Irak şi Siria.

Potrivit cercetătorilor, stilul deosebit al acestei plăci este tipic pentru sudul Irakului şi urme de arsuri acreditează teoria conform căreia artefactul provine cel mai probabil din situl Tello (fostul oraş sumerian Girsu), unde au fost descoperite şi alte obiecte ce prezentau arsuri similare.

„Această piesă a fost sustrasă ilegal din Irak“, au afirmat specialiştii de la British Museum, conform cărora situl menţionat „a fost intens jefuit la sfârşitul secolului al XIX-lea“, dar şi în timpul Războiului din Golf (1990-1991) şi al războiului din Irak din 2003.

2.300 de antichităţi furate au fost retrocedate în ultimii 20 de ani

„Angajat în lupta împotriva comerţului ilicit“, British Museum se declară „încântat să contribuie la restituirea acestui obiect important către Irak“. Obiectul va fi expus în sălile muzeului în aşteptarea datei de restituire, în urma unui acord cu autorităţile irakiene.

Ambasadorul irakian din Regatul Unit al Marii Britanii, Jaafar Al-Sadr, a salutat „formidabila cooperare“ dintre British Museum şi ţara lui, adăugând că „şi alte artefacte vor fi restituite în viitorul apropiat“.

Din 2009, British Museum a contribuit la retrocedarea a peste 2.300 de antichităţi furate, inclusiv unele către Irak, a precizat instituţia londoneză într-un comunicat. Printre obiectele menţionate se numără conurile din teracotă restituite Bagdadului în 2018 şi cele 156 de tăbliţe din argilă cu scriere cuneiformă.

Cu toate acestea, muzeul londonez a fost criticat pentru faptul că nu a restituit anumite obiecte reclamate de ţările lor de origine, în special Frizele Partenonului, pe care Grecia le revendică de mulţi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Au trecut peste eșecul cu Steaua. SCMU Craiova, victorie...

Eșecul de sâmbătă, cu Steaua (2-3), se...

ȘTIRI GdS

00:03:16

Dr. Mako și craioveanca Sorina Bică au lansat piesa...

Dr. Mako și Sorina Bică ne dau bilete pentru o călătorie de vis spre copilărie, acea perioadă pe care, cu siguranță, nu...

Tradiţionalul salut public al Împăratului Japoniei, anulat

Casa Imperială a Japoniei a anunţat, vineri, că a decis să anuleze tradiţionalul salut public de Anul Nou al Împăratului Naruhito, eveniment...

Satul austriac Fucking îşi schimbă numele

De la 1 ianuarie 2021, satul austriac Fucking îşi schimbă numele în Fugging. ”Da, pot confirma că această redenumire va avea loc”,...

Cum îngrijim Poinsettia (Crăciunița sau Steaua Crăciunului)

Poinsettia, care mai este numită și Crăciuniță, Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, este floarea simbol a Sărbătorilor de iarnă și una dintre...

Megan Fox a depus actele prin care solicită divorţul...

Actriţa americană Megan Fox a depus actele prin care solicită divorţul de soţul ei, actorul Brian Austin Green, cu care a fost...

Electric Castle 2021. Organizatorii au anunțat primii headlineri

Organizatorii celei de-a opta ediții a Electric Castle au anunțat primii headlineri ai festivalul reprogramat pentru 14 - 18 iulie 2021.