22 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Magazin Belgia a restituit Guatemalei un obiect de tezaur vechi de peste o mie de ani

Belgia a restituit Guatemalei un obiect de tezaur vechi de peste o mie de ani

Belgia a restituit luni Guatemalei o mască mayaşă din jad cu o vechime de peste o mie de ani. Aceasta fost furată şi scoasă ilegal din ţară, a anunţat ministerul guatemalez al Afacerilor Externe, scrie agerpres, citând AFP şi DPA.

Obiectul arheologic de tezaur a fost datat între anii 600 şi 900, era noastră.

„Piesa, realizată din mozaic de jad, fusese exportată ilegal de traficanţi internaţionali’“, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Masca are o valoare „inestimabilă“

Masca îl reprezintă pe Chaac, zeul ploii, tunetului şi al punctelor cardinale, considerat unul dintre cei mai importanţi din panteonul mayaş.

Autenticitatea obiectului a fost certificată de Serge Purini, expert în cadrul Muzeului Regal de Artă şi Istorie din Bruxelles, potrivit aceleiaşi surse.

Obiectul a fost prezentat ambasadorului statului Guatemala în Belgia de către Serge Lemaître, curator al colecţiei cu obiecte din cele două Americi a muzeului.

Obiectul are o valoare „inestimabilă“, a subliniat expertul.

„Masca a fost confiscată la Bruxelles pe 24 octombrie 2008 şi, după doisprezece ani de procese, instanţa a decis restituirea ei Guatemalei“, a precizat Ministerul Afacerilor Externe guatemalez.

Cultura mayaşă a atins apogeul în perioada sa clasică cuprinsă între anii 250 şi 900, era noastră. Ea şi-a extins influenţa pe teritoriile actuale din sudul Mexicului, Guatemala, El Salvador, Honduras şi Belize.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 1 / Hermannstadt și CFR Cluj, victorioase în...

FC Hermannstadt a învins cu scorul de...

ȘTIRI GdS

O companie aeriană a vândut toate bilete pentru un...

Compania aeriană australiană Qantas a reuşit să vândă astăzi, în numai zece minute, toate locurile pentru un „zbor către nicăieri“, anunţă agerpres,...

Volkswagen negociază vinderea brandului Bugatti

Reprezentanţii Volkswagen AG sunt în negocieri pentru a vinde brandul Bugatti unui om de afaceri croat, Mate Rimac, a anunţat joi revista...

Descoperire genetică surprinzătoare: Nu toți vikingii erau scandinavi

Analiza ADN a rămăşiţelor descoperite în morminte sugerează că nu toţi vikingii erau scandinavi, conform unui studiu publicat miercuri în revista Nature.

Coroana de plastic a rapperului Notorious BIG, vândută cu...

Faimoasa coroană de plastic a rapperului Notorious BIG a fost vândută marţi de Sotheby's la o licitaţie desfăşurată la New York. Acţiunea...

Scheletul unui Tyrannosaurus Rex, scos la licitație

Un schelet de Tyrannosaurus Rex în vârstă de 67 de milioane de ani, numit Stan, va fi scos la licitație de casa...

Actorul Dragoș Bucur, infectat cu noul coronavirus

Actorul Dragoș Bucur, actualul prezentator al emisiunii „Visuri la cheie”, a fost depistat cu COVID-19. Atât starea lui de sănătate, cât și...