10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBelgia a restituit Guatemalei un obiect de tezaur vechi de peste o mie de ani

Belgia a restituit Guatemalei un obiect de tezaur vechi de peste o mie de ani

Belgia a restituit luni Guatemalei o mască mayaşă din jad cu o vechime de peste o mie de ani. Aceasta fost furată şi scoasă ilegal din ţară, a anunţat ministerul guatemalez al Afacerilor Externe, scrie agerpres, citând AFP şi DPA.

Obiectul arheologic de tezaur a fost datat între anii 600 şi 900, era noastră.

„Piesa, realizată din mozaic de jad, fusese exportată ilegal de traficanţi internaţionali’“, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Masca are o valoare „inestimabilă“

Masca îl reprezintă pe Chaac, zeul ploii, tunetului şi al punctelor cardinale, considerat unul dintre cei mai importanţi din panteonul mayaş.

Autenticitatea obiectului a fost certificată de Serge Purini, expert în cadrul Muzeului Regal de Artă şi Istorie din Bruxelles, potrivit aceleiaşi surse.

Obiectul a fost prezentat ambasadorului statului Guatemala în Belgia de către Serge Lemaître, curator al colecţiei cu obiecte din cele două Americi a muzeului.

Obiectul are o valoare „inestimabilă“, a subliniat expertul.

„Masca a fost confiscată la Bruxelles pe 24 octombrie 2008 şi, după doisprezece ani de procese, instanţa a decis restituirea ei Guatemalei“, a precizat Ministerul Afacerilor Externe guatemalez.

Cultura mayaşă a atins apogeul în perioada sa clasică cuprinsă între anii 250 şi 900, era noastră. Ea şi-a extins influenţa pe teritoriile actuale din sudul Mexicului, Guatemala, El Salvador, Honduras şi Belize.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS