5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTemplele grecești aveau rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități

Templele grecești aveau rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități

Templele construite în lumea greacă antică ne atrag și acum atenția în ciuda faptului că intemperiile istoriei au făcut ca acestea să ajungă ruine. Un studiu recent a ajuns la concluzia că unele dintre acestea erau gândite pentru a permite și accesul persoanelor cu probleme de mobilitate, potrivit sciencemag.

Oamenii de știință explică faptul că templele în care se practicau diferite forme de vindecare aveau o serie de rampe de acces, asemănătoare cu cele pe care le vedem la clădirile din prezent, notează Science Alert.

O inovație practică

Debby Sneed, arheolog al Universității California, a observat o serie de structuri de piatră în ruinele templelor despre care a dedus că ar putea fi rampe de acces. Ea este de părere că acestea erau construite pentru a facilita accesul persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate, persoanelor cu dizabilități sau care foloseau bastoane pentru a se deplasa.

„Deși facilitarea accesului persoanelor cu deficiențe de mobilitate ar putea să nu fi fost funcția exclusivă a acestor rampe […] cu siguranță a fost principala”, explică cercetătoarea.

De-a lungul timpului, în ruinele templelor au fost găsite structuri care au fost ulterior identificate ca rampe de acces dar oamenii de știință au presupus că acestea ar fi fost folosite pentru ritualurile în care erau sacrificate animale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS