10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIntel a dezvoltat procesorul care imită creierul organismelor vii

Intel a dezvoltat procesorul care imită creierul organismelor vii

Intel, compania californiană de corporații multinaționale și tehnologice, a dezvoltat procesorul care imită creierul organismelor vii. Prototipul creat de Intel ar putea revoluţiona industria procesoarelor, informează go4it.ro

Noul creier artificial procesează informaţii de până la 1000x mai rapid decât un computer convenţional. Prototipul poate revoluționa industria robotică și poate fi încorporat în roboți-oameni, care să ne facă treaba sau chiar să comunice cu noi. În lume există un celebru robot umanoid, Sophia. Acesta a fost conceput pentru a învăța și a se adapta la comportamentul uman, dar care utilizează alte tipuri de software.

Intel: Creier artificial cu 8,3 milioane de neuroni

Alcătuit din 64 de procesoare mai mici, interconectate pentru a forma echivalentul unei reţele neurale cu 8.3 milioane de neuroni, creierul artificial găzduit pe o placă electronică de mici dimensiuni nu necesită sisteme de răcire sofisticate şi funcţionează deocamdată ca o extensie pentru un PC convenţional. PC-ul rulează aplicaţii experimentale bazate pe algoritmi de inteligenţă artificială.

Prototipul simulează 8.3 milioane de neuroni, comparabil unei rozătoare de mici dimensiuni. Pohoiki Beach este departe de complexitatea creierului uman. Însă, are în vedere eficienţa foarte bună a consumului de energie şi dimensiunile compacte. Iar scalarea reţelei neuronale la niveluri mai mari de complexitate nu ar trebui să pună probleme.

Roboți cu funcție de condus și catalogarea imaginilor

Potrivit Intel, cip-ul Loihi, pe care este bazat creierul artificial, poate fi integrat şi cu alte dispozitive care folosesc algoritmi de inteligenţă artificială pentru îndeplinirea anumitor sarcini, cum ar fi recunoaştere şi catalogare imagini, echipare vehicule cu funcţie de condus autonomă şi roboţi autonomi.

Este posibil ca anumite tehnologii din cip-ul Loihi să ajungă într-o formă sau alta şi în generaţiile viitoare de procesoare pentru PC. Intel are mare nevoie de noi mijloace pentru creşterea performanţelor în contextul plafonării câştigurilor obţinute prin miniaturizarea procesului de fabricaţie.

Autor: Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS