17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSiameze unite în zona capului au fost separate cu succes de chirurgi

Siameze unite în zona capului au fost separate cu succes de chirurgi

Siamezele unite în zona capului au trecut cu bine printr-o intervenţie chirurgicală de separare a craniilor, creierelor si vaselor de sânge. Operaţia a fost efectuată la un spital din Marea Britanie, a anuntat marti echipa de medici, citată de Reuters.

Safa şi Marwa Ullah, venite pe lume în Pakistan în ianuarie 2017, au fost supuse la mai multe proceduri complexe în timpul intervenţiei chirurgicale. Fetitele s-au născut cu o formă de alipire numita craniopagus, cu craniile şi unele zone ale creierelor unite şi interconectate.

”Craniopagus este o afecţiune extrem de rară şi complexă”, a declarat David J. Dunaway, unul dintre specialiştii care au condus echipa de chirurgi.

Astfel de cazuri de siamezi uniţi în zona capului, cu craniile sudate şi corpuri separate, sunt consemnate în mai putin de 1 din 1 milion de naşteri, iar situaţiile în care alipirea se extinde la ţesutul cerebral sunt şi mai rare.

Se estimează că anual, la nivel mondial, se nasc circa 50 de seturi de siamezi craniopagus, dintre care doar aproximativ 15 supravieţuiesc o perioadă mai mare de 30 de zile.

Intervenţia chirurgicală, efectuată în luna februarie, a fost cea mai complexă procedură de separare pe care echipa medicală a realizat-o până în prezent, a precizat Dunaway.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS