13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum întreții aparatul de aer condiționat

Cum întreții aparatul de aer condiționat

Filtrele, bobinele și plăcuțele aparatului de aer condiționat au nevoie de mentenanță periodică pentru că întregul dispozitiv să funcționeze așa cum trebuie, iar tu să te bucuri mai mult timp de el. Când neglijezi acest aspect determini un declin treptat, dar sigur al aparatului, iar peste câțiva ani chiar s-ar putea să ai nevoie de unul nou. Și cum știm că nu vrei să cheltuieșți câteva mii de lei pe un aer condiționat în fiecare an, ti-am pregătit un articol în care îți oferim câteva sfaturi și sugestii despre cum să ai grijă de un aparat de aer condiționat.

Filtrele

Cel mai important aspect când vine vorba de mentenanță aerului condiționat este înlocuirea filtrelor. Pe parcursul unui ciclu de utilizare, acestea se vor umple de praf și reziduuri, blocând circulația normală a aerului și reducând semnificativ eficientă dispozitivului. Când filtrul este plin de praf, aceste particule vor ajunge și la bobină de evaporare și vor reduce capacitatea dispozitivului de a răci aerul. Unele filtre pot fi refolosite, în timp ce altele trebuie înlocuite cu totul. Ai grijă doar să le cureți o dată la două luni dacă vrei să asiguri o durata de viață cât mai îndelungată a aerului condiționat.

Bobinele

Bobinele de evaporare și condensare adună și ele praf pe tot parcursul unui ciclu de utilizare. Un filtru curat va preveni acest lucru însă bobinele tot vor colecta particule de murdărie. Este inevitabil, mai ales dacă locuiești într-un oraș foarte poluat și plin de praf. Această murdărie va împiedică circulația aerului și va izola bobină, reducându-i capacitatea de absorbție a aerului cald. Că să eviți această problema, curată bobinele aerului condiționat o dată pe an, după fiecare vara.

Aripioarele bobinelor

Aripioarele din aluminiu ale bobinelor se pot îndoi extrem de ușor și vor bloca circulația aerului prin bobină. Dacă vrei să le întreții chiar tu, află că multe magazine comercializează așa-zișii piepteni pentru aripioare care vor aduce aripioarele înapoi la poziția inițială.

Drenajul

Ocazional, împinge o sârmă solidă prin canalele de drenaj ale aerului condiționat. Canalele de drenaj înfundate vor împiedică dispozitivul să reducă umiditatea, iar excesul de umezeală se va scurge pe pereți și covoare.
(BOLD)Pregătește-l de iarnă

Unii experți recomandă că la începutul fiecărui sezon rece, să demontezi unitatea interioară și să o depozitezi la loc sigur. Însă noi știm cât de stresant și costisitor poate fi, așa că te sfătuim doar să o acoperi. Va fi mai mult decât suficient pentru a împiedică praful și murdăria să se infiltreze în aerul condiționat. De asemenea, îți mai recomandăm să acoperi și unitatea exterioară pentru a o proteja împotriva temperaturilor extreme, a murdăriei și a precipitațiilor.

Este aerul condiționat atât de nociv stării de sănătate precum se vehiculează?

Nu de mult timp, aerul condiționat a fost considerat luxul necesar pentru supraviețuirea în birouri sau transport public pe vreme caniculară, în perioada verii. Din păcate, utilizat în mod abuziv, la temperaturi foarte joase și fără a fi întreținut în mod corespunzător, aparatul de aer condiționat contribuie la declanșarea multor probleme de sănătate (atât afecțiuni minore dar și boli grave, cum este boală legionarilor sau legionella).

Argumente pro

Beneficiile utilizării aerului condiționat:

  • Căldură extremă are un impact negativ asupra intelectului și a activității fizice, iar aerul condiționat ar putea fi o modalitate de a echilibra acest inconvenient.
  • Îmbunătățește nivelul de confort atât la locul de muncă dar și în interiorul altor spații (supermarket, mijloc de transport în comun, etc.)
  • Ridică nivelul de performanță de la locul de muncă
  • Contribuie la optimizarea activităților intelectuale și fizice
  • O temperatura mai scăzută micșorează șansele prezenței, într-o încăpere, a insectelor și paraziților
  • La temperaturi scăzute, o persoană transpiră mai puțîn iar riscul de deshidratare este mai scăzut
  • Un sistem de aer condiționat curat, într-un spațiu închis, ajută la evitarea alergenilor externi, cum ar fi polenul
  • O instalație de aer condiționat de calitate și bine întreținută, reîmprospătează și îmbunătățește calitatea aerului respirat.

Argumente contra

Riscurile folosirii aerului condiționat:

  • Schimbările bruște de temperatura și umiditate afectează sistemul respirator
  • Usucă pielea și mucoasele membranelor
  • Adaugă un plus de zgomot la cel ambiental, care contribuie la poluarea fonică
  • Recircularea aerului poate transmite boli infecțioase respiratorii
  • Un aparat de aer condiționat slab întreținut poate amplifică sau chiar provoca reacții alergice
  • Aerul condiționat este asociat cu rinită cronică, faringită, iritația gâtului și răgușeală
  • Utilizat în mod excesiv poate intesifica manifestările afecțiunilor oculare cum ar fi conjunctivita sau blefarita, și poate fi un factor de disconfort pentru purtătorii de lentile de contact.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS