21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCyberbullying, un fenomen mai periculos decât cel din şcoală

Cyberbullying, un fenomen mai periculos decât cel din şcoală

Despre bullying s-a tot vorbit, iar numeroase campanii atrag atenţia în privinţa acestui fenomen. El reprezintă o fomră de abuz emoţional şi fizic asupra copiilor de către alţi copii şi se manifestă foarte des în mediul şcolar. De câţiva ani însă, acest fenomen devine tot mai periculos şi imprevizibil, deoarece s-a mutat în mediul online. Cyberbullying, mai periculos decât cel din şcoală . Cel care abuzează nu are nevoie de muşchi, ci de o identitate falsă şi informaţii compromiţătoare despre cel abuzat. Psihologul Lenke Iuhoş afirmă că există câteva acţiuni pe care adolescenţii abuzaţi ar putea să le întreprindă atunci când sunt hărţuiţi online de un cont anonim, potrivit csid.

Ţine minte: nu este vina ta!

“Tu doar ai simţit nevoia să comunici cu cineva, să socializezi, să fii deschis către nou; aşadar nu este vina ta că ai avut ghinionul de a da peste o persoană care nu ţi-a apreciat sinceritatea; încrederea, ba chiar le-a folosit împotriva ta.Cyberbullying, mai periculos decât cel din şcoală. Ia-o ca pe o lecţie de viaţă, deoarece vei mai cunoaşte oameni care nu merită încrederea ta şi vei învăţa în timp să îi triezi”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Nu mai răspunde celui care te hărţuieşte şi blochează-i profilul.

“Persoana care te hărţuieşte online se hrăneşte cu fricile tale, aşadar cea mai greşită strategie este să escaladezi discuţiile cu el. Dacă îi vei întrerupe fluxul comunicaţional; acesta se va plictisi şi se va îndrepta către altă victimă căreia să-i afle slăbiciunile şi să le exploateze. Atâta timp cât nu îi răspunzi, nu reprezinţi un interes pentru el. Ideal este să îi blochezi profilul, astfel încât să nu te mai poată contacta”, declară psihologul.

Salvează conversaţiile.

“Vorbele se pierd, dar ce e scris rămâne. În cazul în care te simţi atacat, poţi face un fişier cu acele vorbe scrise. Salvează tot ceea ce este scris şi e deranjant, nu lăsa să treacă timp, mai ales că sunt uşor de şters. E bine să ştii că în cazul în care trebuie să reproduci conversaţia, e posibil să nu poţi reda exact cum ţi s-a adresat. În altă ordine de idei, când salvezi o discuţie, aceea se salvează ca o cronologie cu dată şi oră, acestea fiind elemente foarte importante în astfel de situaţii ameninţătoare. Nu uita că are o importanţă aparte şi numărul cuvintelor jignitoare, a pozelor care chiar nu pot fi descrise cu exactitate. Salvarea celor scrise respectă realitatea”, explică psihologul.

Protejează-ţi contul şi schimbă-ţi parola.

“A te proteja este deja un pas sigur spre independenţă, iar autonomia personală se învaţă prin experienţă. Află că e bine să ştii ce e periculos pentru tine, prin discuţii simple cu adulţii din familie sau din şcoală. Lumea online-ului e plină de efecte care nu sunt bune pentru noi. Aşa sunt şi acele persoane care arată că glumesc, însă intră direct în viaţa noastră umilind şi jignind. E uşor de facut un pas foarte sigur, să schimbi parola pentru a-ţi proteja contul personal. Acest lucru ţine de tine intimitatea ta. Schimbările, şi în cazul parolei, reîmprospătează situaţia neplăcută”, este de părere specialistul.

Cere ajutor. Nu este o ruşine!

“Ajutorul se cere, e normal să nu ştii ce să faci în situaţii deranjante, care pot fi dăunătoare sau chiar periculoase pentru viaţa ta. Orice moment de criză are clipe în care oamenii decid şi acţionează mai bine împreună. Acele atacuri de pe internet nu sunt nişte mesaje normale, acceptate de societate, aşadar să ceri ajutorul atunci când simţi un abuz prin mesaje, comentarii la profil, înseamna că eşti o persoană responsanbilă”, conchide psihologul Lenke Iuhoş.

Află cum să ieşi din „jocul bullying“: Cum să ieşi din „jocul bullying“?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS