10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Acasă Actualitate Din istoria gadgeturilor. Primul GPS, inventat în 1909

Din istoria gadgeturilor. Primul GPS, inventat în 1909

0
Din istoria gadgeturilor. Primul GPS, inventat în 1909
Gadgetul inventat de J. W. Jones

În 1909, americanul J. W. Jones a lansat Jones Live Map, primul sistem de ghidaj pentru automobiliști. Se întâmplă într-o perioada în care să pleci la drum cu mașină era o adevărată aventură.

Nu existau autostrăzi, drumurile erau puține și pline de gropi, iar stațiile de carburanți erau la sute de kilometri distanță una de cealaltă.

Primul GPS a fost lansat la 5 ani distanță de la prima harta automobilistică din lume, tipărită de Rând McNally.

gps LiveMapInOperationSM

Gadgetul inventat de J. W. Jones se baza pe un sistem de discuri printate cu hărți. Cu ajutorul unui cadran special, îi arată șoferului în ce direcție să meargă.

Discurile acopereau 100 de mile de drumuri cunoscute, cartografiate de The Touring Club ofAmerica. La fiecare 100 de mile, discul trebuia schimbat.

gps LiveMapYellowSm

Până în 1919, sistemul inventat de Jones, “The Jones Live Map – What Happens Without It”, acoperea peste 500 de rute din Statele Unite, de la New York la Los Angeles.

Acesta se confruntă cu aceleași probleme că și în ziua de astăzi. Dezvoltarea infrastructurii făcea că hărțile să trebuiască să fie actualizate periodic și, nu de puține ori, indicațiile date de sistem erau eronate.

Adevăratul GPS a apărut în 1994 când Departmentul Apărării din SUA  a lansat Global Positioning System. Care localiza poziționarea vehiculelor cu ajutorul unei rețele de 24 de sateliți. În 1996, sistemul a început să fie folosit și în activități civile.