14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLimba GoT, învățată de 1,2 milioane de oameni

Limba GoT, învățată de 1,2 milioane de oameni

Lingvistul american David J. Peterson, cel care a inventat dialectele ficționale din serialul „Game of Thrones“, a realizat și un curs disponibil printr-o aplicație cu ajutorul căreia fanii pot învăța dialectele valyrian și dothraki. Cursul este disponibil prin aplicația de limbi străine Duolingo, iar în prezent numărul persoanelor care studiază activ valyriana este mai mare decât al celor care învaţă norvegiană sau hindi.
Peterson, care este cofondator al Societății Limbilor Inventate, a creat peste 50 de limbi fictive, mai ales pentru filme și emisiuni TV. „Să inventezi un limbaj înseamnă să inventezi un nou fel de a privi lumea“, consideră el. Pentru a crea cele două dialecte, Peterson s-a inspirat din seria de romane „A Song of Ice and Fire“, scrise de George R.R. Martin, care stă la baza serialului de succes produs de HBO. „Nu am avut ca referinţă nicio altă limbă. După ce am inclus tot materialul (lui Martin), am construit-o într-un fel în care am crezut că cititorii seriei şi chiar George R.R. Martin s-ar fi aşteptat şi le-ar fi plăcut“, a precizat Peterson.
În momentul în care a primit scenariul serialului de televiziune, Peterson a primit și indicații de la producătorii serialului pentru a traduce replicile în dialectele valyrian şi dothraki. Lingvistul a explicat că a fragmentat dialectele pe silabe și apoi le-a înregistrat pentru a putea fi învățate mai ușor de către actori. „Am înregistrat foarte lent, astfel încât aceştia să audă exact care este pronunţia, după care am înregistrat varianta în engleză ca punct de referinţă“, a mai spus Peterson.
Acesta a încercat să rămână fidel cărților, iar în crearea celor două dialecte s-a inspirat din limbi precum rusa, turca, estona, dialectul inuktitut și swahili. Astăzi, dothraki are aproximativ 4.000 de cuvinte oficiale, iar valyriana aproximativ 2.000. Platforma populară de învățare online Duolingo a inclus în ofertele sale, de asemenea, High Valyrian – cel mai nobil dialect valyrian, așa cum a spus Daenerys – și până în prezent 1,2 milioane de persoane au început cursul. Acesta este deosebit de popular în Marea Britanie, unde 100.000 de persoane s-au înscris să îl studieze – mai mulți decât s-au înscris să învețe limbi tradiționale cum ar fi galeza irlandeză și cea scoțiană, potrivit Duolingo.

Producătorii serialului „Game of Thrones“ au mai făcut o gafă imensă

Nu a trecut bine șocul cu paharul de cafea Starbucks din episodul patru al ultimului sezon, că o nouă gafă a realizatorilor serialului a devenit virală pe rețelele de socializare. Penultimul episod din serialul momentului a fost difuzat duminică (12 mai) pe HBO.
Se pare că lui Jaime Lannister (personaj interpretat de Nikolaj Coster-Waldau) i-a crescut în mod miraculos mâna tăiată în sezonul 3. Acest amănunt nu apare în serial, ci a fost descoperit de fanii într-o imagine de promovare a episodului cinci, „The Bells“.
În fotografia incriminatoare, Jamie o îmbrățișează pe Cersei (Lena Headey), în Fortăreața Roșie, aflată în flăcări. Imaginea care a provocat isterie a fost ștearsă între timp și un reprezentant al HBO a declarat pentru New York Post că mâna dreaptă a lui Jamie nu apare la montaj, dar rețelele de socializare sunt pline de glume despre noua gafă. „Încă cercetăm“, au spus fanii, care propun, mai în glumă, mai în serios, inițierea unei petiții pentru refacerea sezonului 8 al popularului serial.
Aceștia s-au arătat indignați de greșeala enormă făcută de producători. „Mâna lui Jamie s-a vindecat miraculos în episodul 5“, a scris cineva pe Twitter. „Ca și cum am avea nevoie de alte dovezi, D&D (scenariștii D.B. Weiss and David Benioff) au încetat să mai aibă grijă de GoT cu mult timp în urmă“, a spus altcineva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS