13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMuzica poate afecta memoria şi puterea de concentrare

Muzica poate afecta memoria şi puterea de concentrare

(Foto: cmuse.org)
(Foto: cmuse.org)

Dacă vi s-a întâmplat vreodată să nu reţineţi numele unei persoane pe care aţi cunoscut-o la o petrecere, nu vă faceţi griji că aveţi probleme cu memoria. Mai bine daţi vina pe muzică, vă sfătuiesc cercetătorii americani, care au constatat că acordurile muzicale ne pot afecta capacitatea de a ne concentra, în special la vârste mai înaintate.

Potrivit unui articol publicat de Daily Mail, în urma unui studiu realizat de un grup de oameni de ştiinţă din Georgia, s-a constatat că muzica poate avea efecte negative asupra capacităţii de concentrare şi asupra mecanismului de aducere aminte, în special a numelor. Cercetătorii susţin că acest fenomen ar fi larg răspândit în rândul persoanelor în vârstă şi chiar a celor mai tinere care socializează în baruri, cafenele şi alte locuri zgomotoase.
Studiul pe care l-am menţionat a avut drept scop testarea efectelor muzicii asupra memoriei asociative, care include capacitatea oamenilor de a asocia un chip cu un nume şi de a-şi aminti această combinaţie de elemente. Participanţii la experiment au fost atât studenţi, cât şi adulţi cu vârste mai înaintate. Subiecţii au fost rugaţi să privească o serie de feţe şi nume, solicitându-le să aprecieze dacă fiecare dintre persoanele prezentate se potrivea cu numele care îi fusese alocat. Aceleaşi feţe le-au fost arătate după zece minute, moment în care li s-a cerut să stabilească dacă respectivele combinaţii erau aceleaşi ca și cele prezentate iniţial. În unele momente ale experimentului, testul de asociere era realizat în tăcere completă, în alte momente subiecţii au realizat sarcina trasată beneficiind de un fond sonor – fie muzică ambientală, fie muzică rock fără versuri, inclusiv cântece mai puţin cunoscute ale unor artişti precum Eric Clapton şi ale unor trupe precum Jefferson Airplane şi Rush.

Concentrarea necesită linişte

Dintre participanţi, studenţii nu au avut probleme în a rezolva testul, în toate condiţiile, însă persoanele mai în vârstă şi-au amintit cu zece la sută mai puţine nume în momentul în care au lucrat cu fond sonor, comparativ cu momentele în care au lucrat în linişte. „Subiecţii din ambele grupuri de vârstă au fost de părere că muzica îi distrage, însă doar adulţii mai în vârstă au avut dificultăţi reale în a rezolva cerinţa atunci când au auzit muzică pe fundal“, a spus Sarah Reaves, masterand în psihologie la Institutul de Tehnologie Georgia (Georgia Tech) şi coordonator al acestui studiu.
„Adulţii mai în vârstă au probleme în a ignora zgomotele irelevante şi a se concentra“, a precizat Audrey Duarte, profesor în cadrul Laboratorului pentru memorie şi îmbătrânire al Georgia Tech. „Puterea memoriei asociative se reduce odată cu trecerea timpului. Pe măsură ce îmbătrânim, este din ce în ce mai greu să facem asocierile dintre nume şi feţe ori să ne aducem aminte unde sau când a avut loc o anumită conversaţie“, a explicat Audrey Duarte.

Utilitate în viaţa de zi cu zi

Masteranda şi profesoara sa au asociat rezultatele acestui studiu cu fenomenul cunoscut sub denumirea de „efectul cocteilului“, care le permite oamenilor să îşi concentreze atenţia pe un fir de discuţie atunci când în jur se poartă mai multe conversaţii şi zgomotul de fundal este foarte puternic, aşa cum se întâmplă în general la petreceri. Sarah Reaves a făcut observaţia că rezultatele studiului le-ar putea fi de ajutor angajaţilor din diverse domenii de activitate în momentul în care îşi planifică activităţile zilnice.
„Aceştia ar trebui să ţină cont de mediul în care lucrează. Poate că, de exemplu, angajaţii se vor gândi să oprească muzica atunci când desfăşoară activităţi de învăţare care necesită concentrare sau să desfăşoare aceste activităţi într-un mediu liniştit. La fel, adulţii care au probleme de concentrare atunci când activităţile lor profesionale se desfăşoară într-un mediu informal – o cafenea sau un restaurant, de exemplu, agenţi de vânzări sau de asigurări care au întâlniri cu clienţii în afara biroului ar trebui să programeze astfel de întâlniri în locuri liniştite. Totodată, îi sfătuim pe toţi şoferii să închidă radioul atunci când conduc într-un oraş sau într-o zonă nouă, pentru a se putea descurca în trafic“, a concluzionat Reaves.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS