19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCâte bordeie, atâtea obiceie

Câte bordeie, atâtea obiceie

Ziua nunţii? În lumea occidentală, acest eveniment se desfăşoară cam la fel: mirele îşi aşteaptă mireasa în biserică, ea soseşte la altar împreună cu tatăl său, cei doi fac schimb de verighete, mirele îşi sărută aleasa, urmează fotografiile, petrecerea, aruncarea buchetului şi cadourile. Pe melaguri mioritice, ceremonia nu este chiar identică, însă cele mai multe elemente se regăsesc în desfăşurarea propriu-zisă a evenimentului. V-aţi întrebat vreodată care sunt tradiţiile de nuntă în alte colţuri ale planetei? Potrivit it.lifestyle.yahoo.com, în alte ţări, ritualul de nuntă este cu totul diferit.
Să începem, de exemplu, cu unele ţări de pe continentul african. În Sudan, de exemplu, o fată care îşi părăseşte casa părintească pentru a-şi întemeia propria familie reprezintă o pierdere economică pentru părinţii săi. Aşadar, viitorul soţ nu va putea să se limiteze să ceară mâna iubitei de la părinţii acesteia, ci trebuie să îi despăgubească pe aceştia cu câteva vaci. Dacă obţine binecuvântarea familiei, în ziua nunţii, mirele şi mireasa vor sări peste o glastră cu flori, care simbolizează începutul unei noi vieţi împreună. În Filipine, bărbatul merge şi cere mâna iubitei la familia acesteia. În timpul acestui ritual, aspirantul mire poate avea chiar neşansa să fie pus să trebăluiască prin casă, pentru a demonstra familiei iubitei sale că este capabil să aibă grijă de aceasta. Acest ritual este numit pamamanhikan.

Ceremonii şi ritualuri

Nunţile musulmane sunt destul de simple şi foarte strict organizate. În timpul ceremoniei, mirele şi mireasa stau în încăperi separate, iar un organizator merge la fiecare să-i întrebe dacă doresc această căsătorie, iar dacă acceptă, cei doi semnează contractul de căsătorie şi sunt, în sfârşit, aduşi împreună.
În China, mirii stabilesc data nunţii doar după ce au consultat un astrolog. De asemenea, trebuie menţionat că nunta este aranjată de un intermediar. Cu ajutorul acestuia, mirele va trimite părinţilor fetei mai multe cadouri. Urmează apoi întâlnirea familiilor, când este analizată compatibilitatea cuplului, prin calcule astrologice care includ data şi ora naşterii mirilor. Înainte de banchetul nupţial, ritualul prevede legendara ceremonie a ceaiului. Mirele şi mireasa, împreună cu toţi invitaţii, încheie petrecerea cu clasicul dans al leului. În Japonia, ritualul se ţine în altare speciale. Mireasa este acoperită cu o pudră albă, din cap până-n picioare, semn că este virgină. Costumul ei este, de asemenea, alb, atât kimonoul, cât şi acoperământul de cap, care este destul de elaborat.
Mireasa îşi schimbă hainele de mai multe ori în timpul nunţii, îmbrăcând un kimono roşu, iar apoi o rochie comodă, în stil occidental.
În nordica Suedie, loc în care bogăţia contează destul de mult, tatăl miresei pune o monedă de argint în pantoful stâng al fetei, în timp ce mama o monedă de aur în pantoful drept. Acest ritual reprezintă un fel de asigurare împotriva sărăciei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS